Kulttuuriuutiset Kulttuuriuutiset

Takaisin

Kuopion kulttuurihistoriallinen museo juhlii Minna Canthin 175-juhlavuotta

 Minna Canthin Kuopio Korttelimuseossa 10.5.-3.11.2019

”Lähdettäisiin sitten jalkamatkalle yhdessä Savon saloja kiertelemään. Me elämme hyvin hiljaista elämää täällä [Kuopiossa], tytöt ja minä. … Minä joka en liiku ollenkaan paljo ihmisten kesken, olen kuitenkin heillä suurena silmätikkuna, vanhoilla olijoilla nimittäin. Ehkä siitä syystä, että aina kuin vaan tilaisuutta on, isken niin ankaran kiivaasti kiinni.” (Minna Canth Hilda Aspille 22.1.1885)

Minna Canthin Kuopio –näyttelyssä (10.5.–3.11.2019) kerrotaan Canthille läheisistä ihmisistä ja Kuopiosta. Esillä on kirjailijalle ja hänen perheelleen kuuluneita esineitä. Ihmisiä ja kaupunkia kuvataan myös valokuvien kautta. Lähteinä on käytetty ennen kaikkea Canthin kirjeitä vuosilta 1880-1897.

Leikkijöitä ja kaupankävijöitä näyttelyssä odottaa lapsille suunnattu Lankakauppa.

Kesäkaudella järjestetään Minna Canthin Kuopio –kävelykierroksia. Kävelykierroksen kesto on 1 tunti 50 min. Kierros lähtee Kuopion korttelimuseon lipunmyyntipisteestä ja päättyy torille. Omaan mobiililaitteeseen voi myös ladata näyttelyyn liittyvän keskusta-alueella toimivan mobiilipelin, joka on suunniteltu oppimisen tueksi.


Näytelmä:
Teatteri Neljäs Soitto: MINNAT – perhosten vuosi

Teatteri Neljäs Soitto:n produktio Minna Canthin 175 –vuotisjuhlan kunniaksi antaa äänen niille naisille, joiden ääni ei ole tullut kuuluviin ja tekee näkyväksi naisten maailmaa – sen syvimpiä ajatuksia selviytymisestä, taistelusta ja elämästä sen kaikkine puolineen Minna Canthin hengessä, pysytellen kuitenkin tiukasti tässä päivässä.

Esityksen keskiössä olevilla ensikertalaisilla naisilla ei ole aikaisempaa kokemusta teatterityöskentelystä. Heidän henkilökohtaiset selviytymistarinansa kulkevat osana tarinaa.

MINNAT – perhosten vuosi -esitys saa ensi-iltansa perjantaina 24.5. ja yhteensä se nähdään touko-elokuussa 20 kertaa. Katso lisää: https://minnacanth.fi/minnat-perhosten-vuosi/