Uutiset Uutiset

Takaisin

Kuopion maaseutu tarjoaa harvinaisia herkkuja - lue alueiden parhaat matkailuvinkit

Mitä tehdä, kun on nähnyt jo kaiken mitä Kuopion keskustalla on tarjottavana? Kuopio on paljon muutakin kuin torin ympärys ja Puijon alue torneineen. Lyhyiden ajomatkojen päässä sijaitsevilla pienemmillä kylillä on paljon koettavaa kotiseutuhistoriasta kulttuurielämyksiin. Maaseudun rauha on läsnä kaikissa kohteissa.

Klikkaa tästä paikan nimeä päästäksesi lukemaan tietyn alueen matkailutärpit:

Ainutlaatuista talonpoikaishistoriaa ja järviristeilyjä Karttulassa

Vajaan tunnin ajomatkan päässä sijaitseva lapsiperheiden suosima Karttula tarjoaa matkailijalle juuri kunnostetun Syväniemen rantaviivan urheilumahdollisuuksineen, teollisuushistoriaa ja kauniita järvimaisemia.


Karttulassa sijaitseva Riuttalan Talonpoikaismuseo toimi maatilana vuoteen 1975 asti, kunnes siitä tehtiin museo.

Riuttalan Talonpoikaismuseo on ainutlaatuinen talonpoikaismuseoiden mittakaavassa, sillä rakennusten sisällä nähtävä esineistö on tilan alkuperäistä esineistöä. 1900-luvun alkupuolen asuun palautettu 17-rakennuksinen tila kertoo yksityiskohtaisesti ja mielenkiintoisesti tilalla sukupolvien ajan asuneen perheen historiaa. Lisätietoa Riuttalan Talonpoikaismuseosta löydät täältä. Katso myös Riuttalan Talonpoikaismuseon esittelyvideo.


Karttulan Syvänniemestä on mahdollista lähteä idylliselle järviristeilylle lautalla.

Syvänniemestä venelaiturista on mahdollista lähteä tilauksesta kauniille järviristeilylle. Lautalta voi nähdä Karttulan vanhan rullatehtaan jäännökset ja saada yhteyden järviluontoon. Juuri kunnostetulle Syvänniemen rantaviivalle on myös rakennettu ulkoilmakuntosali, lasten leikkipaikkoja ja rauhaisa nuotiopaikka. Syvänniemi Seikkailun nettisivuille pääset tästä.

Perinnehoitoihin Maaningalle

Pohjois-Savon vuoden 2019 kyläksi valitulla Tuovilanlahdella on tarjota matkaajalle hieman erikoisempaakin ohjelmaa. Kansanparantajan ohella Maaningalta löytyy kotieläinpiha sekä leirintäalue kahviloineen.


Wanhan Tietolan pihapiirissä on kotoisa kahvila terasseineen
.

Pidemmän matkan takaa saapuvalle vierailijalle Maaninka tarjoaa idyllisen pihaleirintäalue Wanha Tietolan kahviloineen ja museoineen. Läheltä Wanhaa Tietolaa lähtee luontopolku, jolta pääsee Suomen korkeimmalle vapaana virtaavalle putoukselle, Korkeakoskelle.


Kalapurolla tarjotaan perinnehoitojen lisäksi esimerkiksi metsäjoogaa.

Stressaantuneelle kaupunkilaiselle Maaningan Kalapuro on kohteena täydellinen. Luonnon helmassa palvelujansa tarjoaa Sateenkaarenpuu yrityksen Johanna Penttinen. Penttinen kulkee paikallisen kansanparantajan jalanjäljissä ja käyttää työssään myös myyttisen Mustalähteen vettä. Lisää Penttisen palveluista löydät täältä.


KantriFarmilta löytyy kanojen ja Mozart-hevosen lisäksi myös lampaita, Mila-koira sekä kaneja.

Koko perheelle sopiva kohde löytyy Maaningan KantriFarmi-kotieläinpihalta. Maaseudun rauhassa sijaitsevan kotieläinpihan parasta antia tarjoavat ihmisrakkaat lampaat sekä silkkikanat. Tilalta löytyy myös eurooppalainen miniatyyrihevonen Mozart, viiriäisiä ja paljon muuta. KantriFarmin Facebookiin voit tutustua tästä.

Luonnonrauhaa ja laaja kirppis Riistavedellä

Rauhaa ja luonnon läheisyyttä hakevan kannattaa suunnata tänä kesänä Riistavedelle. Rauhaisa kuntakeskus tarjoaa vierailijalle monipuolisia liikuntamahdollisuuksia esimerkiksi frisbeegolfkentän muodossa. Lisätietoa saat Riistaveden omilta nettisivuilta.


Kauniissa poukamassa Riistaveden satamassa on laaja ja vierailun arvoinen kirppis vanhassa makasiinirakennuksessa.

Kirppisintoilijoille ja muillekin löytöjen ystäville Riistavesi tarjoaa laajan kirpputorin sataman vanhassa makasiinirakennuksessa. Kirpputori on auki joka päivä kello 10 alkaen ja pyörii niin kauan kuin asiakkaita riittää. Kirppis on jokakesäinen perinne Riistaveden satamassa.

Muuruvesi tarjoaa luomua

Muuruveden suosituin matkakohde on Topin Maatilamyymälä, joka on Suomen toiseksi vanhin toimiva luomukauppa. Muuruveden kirkon ylijäämäkivistä rakennetusta myymälästä löytyy kaupan lisäksi myös kahvila ja matkamuistoja. Maatilamyymälästä löytää luomuna kaikkea hammastahnasta jäätelöön. Maatilamyymälän nettisivuille pääset tästä.


Topin Maatilamyymälä työllistää vuosittain noin 20 nuorta kitkentähommiin ja marjanpoimintaan, sillä myrkkyjä ei rikkaruohojen torjunnassa käytetä.

Juice-fanien unelmakohde on Juankoski

Taiteilija Juice Leskisen kotipaikka Juankoski on tunnettu myös rikkaasta teollisuushistoriastaan. Paikallisessa museossa esitellään myös lähellä tuotetun hampun jalostusmetodeita ja museon kaupasta voi ostaa vaikkapa hampputiskirätin.


Museokaupan tiloissa esitellään hampun jalostuksen historiaa.

Juankosken Masuuni Brunoussa esitellään paikallisen rautaruukin ja kartonkitehtaan historiaa, ja sisältä löytyy myös Juice Leskistä käsittelevä osuus. Kauniissa järvenrantamaisemassa vanhan tehtaan vieressä sijaitsevassa museossa on myös oma kauppansa eri rakennuksessa. Museokaupasta saa erilaisia matkamuistoja ja sieltä löytyy myös Juice Leskistä käsittelevä valokuvanäyttely. Lisätietoja löydät täältä.


Masuuni Brunou sijaitsee Juankosken kuntakeskuksessa.

Nilsiä on paljon muutakin kuin Tahko

Tahkon kautta näkyvyyttään kasvattanut Nilsiä tarjoaa reissaajalle myös monenlaista muuta kivaa Tahkon alueen lisäksi. Nilsiästä löytyy esimerkiksi illuusioteatteri ja museo, jossa on alueelta löydetyn mammutinhampaan jäljennös. Lue lisää täältä.

Nilsiän Louhosareena on tullut tunnetuksi erilaisista tapahtumistaan ja luonnonkaunis paikka onkin hyvä kohde ihan itsessään. Yksi tämän kesän tulevista tapahtumista Louhosareenalla ovat heinäkuun loppupuolella järjestettävät lavatanssit. Louhosareenan Facebookiin pääset tästä.


Nilsiän satama on vilkkaimmillaan kesäiltaisin.

Nilsiän satama tarjoaa matkaajalle rauhallisen järvi-idyllin ohella konsertteja ja herkullista ruokaa. Satamaravintola Syvärin Helmen ranskalaiset ovat laajalti tunnettuja ja suuressa suosiossa. Ruokaillessa voi toisinaan nauttia Mortin lavalla pidettävistä esityksistä. Iltaisin Nilsiän satamassa järjestetään puistojumppaa. Lisätiedot Nilsiän alueen tapahtumista täältä.

Vehmersalmen matkailuvaltti on luonto

Luontoliikunnan ystävälle tai ihan vain sunnuntairetkeilijöille Vehmersalmi on osuva kohde. Alueella sijaitsee myös äskettäin Suomen ensimmäiseksi vesitiekirkoksi kastettu Vehmersalmen kirkko, jonka katossa killuvaa votiivilaivaa voi käydä ihastelemassa.


Vehmersalmella riittää vesistöä.

Retkeilijälle Vehmersalmi tarjoaa Niittylahden retkeilyreitin näköalatorneineen ja hyväkuntoisine laavuineen. Reitti kulkee osittain Mustamäen luonnonsuojelualueella, ja laavut tarjoavat patikoijalle kaikki tarvittavat palvelut kuten kuivakäymälän, puut ja majoitteen. Tarkempi kuvaus reitistä löytyy täältä.

Kuopion maaseutualueet tarjoavat paljon muutakin monipuolista koettavaa ja katsottavaa. Lisätietoa löytyy sivuiltamme täältä.