Uutiset Uutiset

Takaisin

Kuopion Männistön uuteen päiväkotiin on tilattu taideteos kuvanveistäjä Jarkko Liutulta

Kuopion Männistöön on valmistumassa uusi päiväkoti, johon on prosenttitaidehankkeena tilattu taideteos kuvanveistäjä Jarkko Liutulta. Hoivatilojen toteuttama ja PAVE Arkkitehtien suunnittelema modernia puurakentamista edustavan rakennuksen lähtökohtina ovat päiväkodin pienten käyttäjien mittakaava, elämyksellisyys ja monikäyttöisyys. Rakennuksen vahvat linjat ja mahdollisuus yhdistää metallista valmistettu taideteos osaksi puurakennusta inspiroivat taiteilijaa.

Päiväkodin pääportaikkoon levittyvä moniosainen taideteos kuvaa elämänkaarta ja sen keskeisenä elementtinä on tulevaisuuteen kurkottava lapsi ja laiva, joka symboloi minuuden matkaa elämän läpi. Lapsihahmo ja laiva valmistetaan alumiinista valamalla. Portaikon seinälle ja kattoon levittäytyvät eri väriset alumiinikiekot kuvaavat puolestaan elämän eri vaiheita.

Orgaaniset muodot muodostavat vastapainon rakennuksen suorille linjoille. Runsaudellaan teos tasapainottaa rakennuksen sokkelin jo nyt selkeästi näkyvissä olevia graafisen betonin kuvioita, joista ovat vastanneet 8-vuotiaat Ines Mikkonen, Ellen Sipilä ja Vuokko Takalo. Puuarkkitehtuuri ja graafisen betonin kuvioinnin vuoropuhelu tuo rakennukseen ideaa ja luonnetta ja ne ovat keskeinen osa rakennuksen korkeatasoista arkkitehtuuria. Kuvataiteilija Markku Kolehmainen liittyi ´figuureineen´ myöhemmin ansiokkaaseen graafisen betonin kuvioista vastanneiden taiteilijoiden joukkoon, Pave arkkitehtien pyynnöstä.

Savonlinnassa asuva Jarkko Liutu (s. 1983) on toteuttanut julkisia taideteoksia muun muassa Varkauden Waltterin koululle sekä Vuoksenniskan koululle Imatralle. Männistön päiväkotiin valmistuva teos on ensimmäinen Jarkko Liutun julkinen taideteos Kuopiossa ja se asennetaan paikalleen kesällä 2021. Päiväkoti otetaan käyttöön elokuussa 2021 ja se tarjoaa lisätilaa koillisen keskusta-alueen kasvavalle lapsimäärälle.

Päiväkoti toteutetaan vuokramallilla Kuopion kaupungille. Hoivatilat Oyj toimii hankkeessa rakennuttajana ja rahoittajana sekä jää kiinteistön vastuulliseksi pitkäaikaiseksi omistajaksi.