Kulttuuriuutiset Kulttuuriuutiset

Takaisin

Kuopion museossa 12.10. alkaen: Sydämen kodit - Siirtokarjalaiset ja heidän jälkeläisensä Savossa

Näyttely "Sydämen kodit - Siirtokarjalaiset ja heidän jälkeläisensä Savossa" avataan huomenna torstaina 12.10.2017 Kuopion museon 4. kerroksessa.

”Kyllä ne on ne juuret. Mä luulen että se on joku, se on niin syvään kirjoitettu. Ja vanhempana, kun on aikaa ajatella enemmän ja käydä tuolla, niin ne tulee vielä voimakkaampana. Mutta ei ne mitenkään sulje [pois] tätä ympäristöä ja näitä ihmisiä, ja savolaisia.”
Pirkko Airasvaara, s. 1940 Suonenjoki. Perhe Suojärveltä; äiti Huttulan, isä Koikarin kylästä.

Talvisodan syttyessä vuonna 1939 osa Karjalaa menetettiin ja yli 400 000 ihmistä joutui lähtemään evakkoon eri puolille Suomea. Lähdön kiireessä mukaan otettiin vain se mitä pystyttiin. Joku sai mukaan valokuva-albumin, toiselle jäi vain matkalla lämmittänyt viltti. Mitä sinä ottaisit mukaasi, jos joutuisit pakenemaan sotaa omasta kodistasi?

”Mitä se ottaa nainen mukaansa, jolla on pieni lapsi?”
Silja Mensonen o.s. Happo, s. 1939 Salmissa, Lunkulansaaressa.

Näyttelyssä kerrotaan siirtokarjalaisten ja heidän jälkeläistensä kokemuksia evakkoajasta ja elämästä Savossa sen jälkeen kuvien, esineiden ja tarinoiden kautta. Kuinka karjalaiset juuret näkyvät 2000-luvun arjessa?

”Mutta tämä on elämän rikkaus. Mikä minusta olisi tullut, jos minulla ei ois tätäkään kokemusta. En tiiä. Et kai se sitten on johtanut aika paljon monen asian ymmärtämiseen enempi.”
Nainen, s. 1954 Sonkajärvi. Perhe Suojärveltä; äiti Kaitajärven kylästä ja isä Leppäniemen kylästä.
 

Lisätietoja:

Karoliina Autere, tutkija

Kuopion kulttuurihistoriallinen museo
p. 044 718 2613, karoliina.autere(at)kuopio.fi

 

Tapahtumia näyttelyn aikana:
Seuraa myös tiedotustamme tulevista tapahtumista www.kuopionmuseo.fi/ajankohtaista ja Facebook
 

Kulttuurivartit: Kuopion ortodoksisen kirkon vaiheita - rukoushuoneesta katedraaliksi.

Kirkkorakennuksen historiaa kuvin kerrottuna. Kuopion museon kokoushuone. Museon pääsymaksu.

  • to 2.11.2017 klo 15.30
  • to 16.11.2017 klo 15.30


4.11.2017 klo 12-15 Teemapäivä: Kuka olen? Sukututkimusta verkossa ja arkistossa

Kuopion museon kokoushuone. Museon pääsymaksu.

  • klo 12 Reijo Savola: Karjalaiset juuret internetissä

Sukututkimus on siirtynyt vahvasti internetiin. Verkossa toimivat sukututkimusohjelmat ovat lisänneet erityisesti nuorten kiinnostusta juuriaan kohtaan. Geni on kansainvälinen sukututkimusohjelma, jossa Raja-Karjalan sukupuussa on jo yli 300 000 nimeä. Suojärvi-projekti perustettiin alun perin Suojärven ja Raja-Karjalan sukujen projektiksi, mutta laajentui jälkeenpäin Karjalan alueen kattoprojektiksi, ja toimii lisäksi nykyään Karjalan, Kainuun, Pohjanmaan, Savon, Varsinais-Suomen sekä Satakunnan alueellisten Geni-projektien äitiprojektina. Suojärvi-projekti on maailman suurin Geni-projekti. Päävetäjä Suojärvi-projektissa on Reijo Savola, sukupuun pitkäaikainen rakentaja.

  • klo 13.30 Pekka Kankkunen: Perhealbumit tiedon lähteenä

Kuopion kulttuurihistoriallisen museon intendentti Pekka Kankkunen kertoo vanhojen valokuvien järjestämisestä, säilyttämisestä, digitoinnista ja tiedonhausta.


5.12.2017 klo 10-20 Itsenäisyyspäivän etkot

Sydämen kodit –näyttelyssä siirtokarjalaisia ja heidän jälkeläisiään keskustelemassa näyttelyn teemoista. Museossa myös paljon muuta juhlavaa ohjelmaa Suomi100 hengessä. Vapaa sisäänpääsy.


13.2.2018 klo 18 FT Hannu Takala: Suomalaisten Karjalaan jäänyt omaisuus

Talvisodan päättyessä luovutettuun Karjalaan jäi valtaosa evakkoon lähteneiden suomalaisten omaisuudesta. Lahden museoiden tutkimuspäällikkö ja Turun yliopiston arkeologian dosentti Hannu Takalan uusi tutkimus selvittää esineiden kohtaloa. Luento järjestetään yhteistyössä Kuopion Isänmaallisen Seuran kanssa. Kuopion museon kokoushuone. Vapaa pääsy.


12.5.2018 Impilahti -päivä

Impilahti ja Harlu aiheista ohjelmaa. Päivä järjestetään yhteistyössä Impilahti-Seuran kanssa. Kuopion museon kokoushuone. Museon pääsymaksu.


Uutiset aiheittain Uutiset aiheittain