Asuminen ja ympäristö - uutiset Asuminen ja ympäristö - uutiset

Takaisin

Kuopion uudet täyssähköbussit aloittavat liikennöinnin kesäkuussa

Sähköbussien määrä kasvaa nopeasti Suomen kaupungeissa. Muutoksen taustalla on elokuun alussa voimaan astuva EU:n puhtaiden ajoneuvojen direktiiviin perustuva laki, joka edistää nolla- ja vähäpäästöisten ajoneuvojen yleistymistä erityisesti paikallisliikenteessä.

Kuopio on siirtymässä kaupunkien kärkijoukoissa vähähiiliseen joukkoliikennekalustoon. Kesäkuussa paikallisliikenteeseen tulee 13 uutta täyssähköbussia ja 27 uusiutuvalla biodieselillä kulkevaa bussia. Uudet täyssähköbussit ovat hollantilaisen VDL:n valmistamia.


Vilkun paikallisliikenteen täyssähköbussit otettiin käyttöön maanantaina 7.6.2021. Kuvassa vasemmalta: Kuopion apulaiskaupunginjohtaja Jari Kyllönen, Kuopion joukkoliikennepäällikkö Kaisu Matinniemi, Kuopion kaupunginjohtaja Jarmo Pirhonen ja Kuopion Liikenne Oy:n toimitusjohtaja Riku Sand. Kuva: Vicente Serra/Kuopion kaupunki.

Muista kaupungeista Turun seudulla on käytössä tänä vuonna 53 täyssähköbussia, Lahdessa 17 ja Tampereella 4. Pääkaupunkiseudulla sähköbussien määrä kasvaa 60:sta 168:aan.

Kesäkuusta lähtien Kuopion seudun joukkoliikenteen Vilkun paikallisliikenteen kalustosta noin 80 prosenttia on EU:n direktiivin määrittelemiä puhtaita ajoneuvoja. Niiden käyttövoimia ovat uusiutuvat biopolttoaineet, uusiutuva biodiesel tai sähkö.

Uudet täyssähköbussit liikennöivät useimmilla kaupunkialueen linjoilla. Niiden lataaminen tapahtuu liikennöitsijän varikolla yöaikaan. Lisäksi päivätauoilla suoritetaan täydennyslatausta.

Sähköbusseilla liikennöinti on käyttövoiman osalta paikallispäästötöntä. Sähköautot ladataan varikolla uusiutuvilla energialähteillä tuotetulla sähköllä. Lisäksi uusiutuvan biodieselin hiilidioksidipäästöt ovat 90 prosenttia alhaisemmat kuin perinteisen dieselin, kertoo joukkoliikennepäällikkö Kaisu Matinniemi.

Uudet täyssähköbussit voi tunnistaa autossa olevasta teippauksesta, jossa on hymynaamainen töpseli varustettuna tekstillä "ladattu liikkumaan".


Vilkku paikallisliikenteen sähköbussi kaupungintalon edessä. Kuva: Vicente Serra/Kuopion kaupunki.
 

Sähköbussit edistävät erinomaisesti Kuopion seudun MAL -sopimuksen tavoitteita kohti vähähiilistä ja kestävää yhdyskuntarakennetta ja tukevat kaupungin ilmastotavoitteita. Päästöjen ohella myös melutaso pienenee merkittävästi sähköautoihin siirtymisen myötä. Hiljainen ääni ja tasainen kulku tekevät matkanteosta entistä miellyttävämpää, iloitsee Kuopion apulaiskaupunginjohtaja Jari Kyllönen.

Kuopiossa täyssähköbussien suhteellinen osuus kaikista paikallisbusseista on maan kärkitasoa. Sähköautoilla liikennöidään yli 20 prosenttia Kuopion paikallisliikenteestä, mikä tarkoittaa noin 1,1 miljoonaa kilometriä vuodessa. Uusiutuvan dieselin osuus on 53 prosenttia, ja kilometrejä kertyy noin 2,9 miljoonaa kilometriä vuodessa. Fossiilisella dieselillä liikkuvien bussien osuus putoaa 26 prosenttiin.


Sähköbusseissa on mahdollisuus ladata esimerkiksi matkapuhelinta. Kuva: Vicente Serra/Kuopion kaupunki.

Lisätietoja:
Kaisu Matinniemi, joukkoliikennepäällikkö, Kuopion kaupunki
044 718 5145, kaisu.matinniemi(at)kuopio.fi

Antti Tirkkonen, joukkoliikenneinsinööri, Kuopion kaupunki
044 718 5316, antti.tirkkonen(at)kuopio.fi