Kulttuuriuutiset Kulttuuriuutiset

Takaisin

Kuopion uusin prosenttitaideteos julkistettiin Kaislastenlahdessa

Von Wrightin koulu- ja päiväkotirakennuksen julkisivuun integroituva prosenttitaideteos on valmistunut. Taideteoksen on tehnyt ansioitunut julkisen taiteen tekijä, kuopiolainen kuvataiteilija Pauno Pohjolainen, jonka Maalari ja kukko -seinäreliefi tuo iloa Von Wrightin koulun ja päiväkodin lapsille sekä lisää ympäristön viihtyisyyttä.  Pohjolainen on saanut Pro Finlandia -palkinnon 2005 ja Pohjoismaiden suurimman taidepalkinnon Ars Fennican 1997.  Teoksen tilaaja on Rakennustyö Salminen Oy. Taiteilijavalinta toteutettiin portfoliohakuna tammikuussa 2020. 

Kaislastenlahdessa sijaitseva Von Wrightin koulu- ja päiväkotirakennus on Kuopion ensimmäinen nykyaikainen hirsirakenteinen koulu- ja päiväkotirakennus. Myös Pauno Pohjolaisen Maalari ja kukko -reliefin materiaali on puuta: koivua ja mäntyä.  

Kaislastenlahti on tärkeä paikka kuvataiteilija Pauno Pohjolaiselle.  Hän valottaa teoksen taustoja Elämän kiertokoulu -teeman kautta: ” Von Wrightin koulu- ja  päiväkotirakennuksen taideteoksen tiimoilta palaan pitkästä aikaa Kaislastenlahteen. Läksin kylän raitin kautta 71 vuotta sitten suureen maailmaan. Tällä Mömmölänlahden kylällä oli aikanaan jo mummoni käynyt kiertokoulua. Myöhemmin oma äitini kävi Kaislastenlahdessa koulua, lähes sata vuotta sitten. Äiti tuli pikkuveljensä kanssa kouluun saaresta, viikot he yöpyivät luokan lattialla. Nyt uudessa Von Wrightin koulussa kulkevat sitten opintietä omat lapsenlapseni. Omistan teoksen juuri kuolleen esikoistyttäreni Pian muistolle”.

Von Wrightin koulu aloittaa toimintansa vuoden 2021 alussa. Se yhdistää Kaislastenlahden, Rytkyn ja Hirvilahden koulut. Siihen sijoittuvat päiväkoti, esiopetus ja alakoulu noin 200 lapselle. Lisäksi rakennus toimii alueen asukkaiden kokoontumispaikkana.