Asuminen ja ympäristö – Uutiset Asuminen ja ympäristö – Uutiset

Takaisin

Kuopionlahden yleisen arkkitehtuurikilpailun tulokset julki – alueelle muodostumassa merkittävä kulttuuri- ja kongressikeskus


Kuopionlahden arkkitehtuurikilpailu on saatu päätökseensä: kilpailun voittaja sekä muut palkintosijat julkistettiin 23.5.2017 Kuopion valtuustotalolla. Tuomaristo valitsi yksimielisesti voittajaksi ehdotuksen ”Jukebox”, jonka tekijöitä ovat arkkitehtitoimisto Lukkaroinen OY sekä VSU OY. Kuva: Vicente Serra

Kuopionlahdelle Musiikkikeskuksen ympäristöön on syntymässä merkittävä ja arkkitehtonisesti näyttävä, ainutlaatuisen aukio- ja puistoalueen syleilemä kulttuurikeskittymä yhdistettynä hotelli- ja kongressikeskukseen. 

Kuopionlahden alueesta sekä Kuopion taidelukio Lumitin ja Hotelli- ja kongressikeskus Kuopion suunnittelusta käynnistettiin huhtikuussa 2016 yleinen kaksivaiheinen arkkitehtuurikilpailu. Kilpailun 9.11.2016 alkaneeseen toiseen vaiheeseen valittiin kuusi ehdotusta, joille annettiin ensimmäisen vaiheen arvioinnin perusteella jatkokehitysohjeita. Kilpailuehdotusten arvostelussa kiinnitettiin kaupunkikuvan ja arkkitehtuurin lisäksi erityistä huomiota myös rakennusten soveltumiseen arvokkaalle paikalle ja kaupunkirakenteeseen. Keskeisinä arvostelukriteereinä olivat niin ikään rakennuksen käytettävyys, toteuttamiskelpoisuus, maisema-arkkitehtuuri ja ekologinen kestävyys.

Nyt Kuopionlahden arkkitehtuurikilpailu on saatu päätökseensä: kilpailun voittaja sekä muut palkintosijat julkistettiin 23.5.2017 Kuopion valtuustotalolla. Tuomaristo valitsi yksimielisesti voittajaksi ehdotuksen ”Jukebox”, jonka tekijöitä ovat arkkitehtitoimisto Lukkaroinen Oy sekä VSU Oy.

Persoonallinen Jukebox hurmasi tuomarit kiinnostavilla tilaratkaisuilla ja rantaa kohti laskeutuvalla puistoaukiolla

Tuomaristo perusteli päätöstään Jukeboxin valitsemisesta voittajaksi sillä, että se paitsi vastaa esitettyyn tehtävään, myös kaikista muista kilpailuehdotuksista poiketen järjestää persoonallisella tavalla uudet rakennukset monumentaaliseksi rintamaksi Musiikkikeskuksen molemmin puolin. Jukeboxissa kilpailualuetta halkova rännikatu on levennetty puolen korttelin levyiseksi rantaa kohti laskeutuvaksi puistoaukioksi, johon julkiset toiminnot, soitto, laulu ja kaupunkielämä avautuvat.

– Monet ehdotukset ovat tuoneet käytännöllisiä ratkaisuja arkeen, mutta tässä ehdotuksessa on myös visiota, kommentoi Suomen Arkkitehtiliiton tuomaristoon nimeämä puolueeton asiantuntijajäsen Antti Nousjoki ehdotusta.


Jukebox järjestää persoonallisella tavalla uudet rakennukset monumentaaliseksi rintamaksi Musiikkikeskuksen molemmin puolin. Kuva: Vicente Serra

Lisäksi tuomaristo korostaa, että Jukeboxissa on toimivimmat ja kiinnostavimmat tilaratkaisut niin hotelli- ja kongressikeskuksen kuin taidelukio Lumitin osalla. Jukeboxi tarjoaa ratkaisuja myös kongressikeskuksen sijoittumiseen suhteessa Musiikkikeskukseen.

– Jos kongressikeskusta aletaan rakentaa Musiikkikeskuksen eteen, kuten suurimmassa osassa suunnitelmista on menetelty, voidaan pohtia, mitä tapahtuu Musiikkikeskuksen lämpiön järvimaisemalle. Jukeboxissa Musiikkikeskuksen lämpiö jatkuu taidokkaasti kongressikeskukseen tavalla, joka hyvittää olevan rakennuksen eteen rakentamisen seurauksena muuttuvat sisänäkymät, Antti Nousjoki iloitsee.

Kuopionlahden kulttuuri- ja kongressikeskuksesta vetovoimatekijä sekä luonnollinen jatke kävelykeskustaan

Tuomariston arvostelupöytäkirjassa todetaan, että Jukebox toivottaa etelästä saapuvat vieraat juhlavasti tervetulleeksi Kuopioon sekä mahdollistaa kansainvälisen tason hotelli- ja tapahtumakeskuksen syntymisen kaupunkiin. Puistoaluekokonaisuuden selkeys ja perusvyöhykkeisyys antaa tuomariston mukaan vahvan lähtökohdan sen jatkokehitykselle.

– Aukio jatkuu luontevasti Kuopionlahden rantaan liittäen kivikaupungin rantamaisemaan. Voittajaehdotuksessa alueesta on kehitetty luonnollinen jatke kävelykeskustaan. Lisäksi tämän suunnitelman toteutuessa myös Kuopioon etelän puolelta tulevat saavat arvoisensa sisääntulon, toteaa tuomariston puheenjohtaja ja Kuopion kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Kantanen palkintojenjaon yhteydessä.

– Kuopionlahdelle on muodostumassa merkittävä itäsuomalainen kulttuurikeskittymä. Voittajaehdotus täydentää erinomaisesti Kuopionlahden kulttuurirakennusten kokonaisuutta ja tuo alueelle sieltä vielä puuttuvan hotelli- ja kongressikeskuksen. Kongressi- ja hotellikeskus tarjoaa myös majoitustiloja yleisölle. Tämä tulee olemaan myös merkittävä vetovoimatekijä.

Kilpailun pääpalkinto on 50 000 euroa. Tuomaristo suosittelee yksimielisesti Lumitin sekä hotelli- ja kongressikeskuksen suunnittelutehtävän antamista voittaneen ehdotuksen tekijöille. Lisäksi tuomaristo suosittelee yksimielisesti kaavatyössä tarvittavan suunnittelun ja havainneaineiston laatimisen antamista voittaneen ehdotuksen tekijöille.


Kuopionlahden yleisessä arkkitehtuurikilpailussa valtuustotalolla 23.5.2017 palkitut. Kuva: Vicente Serra

Arkitehtuurikilpailun toinen palkinto, 37 500 euroa, annettiin annettiin ehdotukselle ”Vesj” ja kolmas palkinto, 25 000 euroa, ehdotukselle ”Taikametsä”. Lisäksi annettiin kaksi lunastusta ja yksi kunniamaininta. Tarkemmin kilpailun tulos ja tekijät on esitelty osoitteessa www.kuopio.fi/fi/kuopionlahdenkaupunkikehittamishanke.

Kaikki palkitut ehdotukset pienoismalleineen ovat nähtävillä myös Kuopion kaupungin valtuustotalon pääaulassa 21.6.2017 asti, viraston aukioloaikoina.

 


Uutiset aiheittain Uutiset aiheittain