Liikunta ja ulkoilu - Uutiset Liikunta ja ulkoilu - Uutiset

Takaisin

Kuopiossa päästään talvella Iivon lenkille Iivon kanssa

Kuopiolainen hiihtäjä, olympiavoittaja Iivo Niskanen pääsi tänään avaamaan nimeään kantavan lenkin Puijolle. Kuopion kaupunki halusi muistaa Niskasta rahapalkinnon lisäksi jollain konkreettisella tavalla olympiamenestyksestä ja siitä se ajatus ”Iivon lenkistä” lähti. Niskanen pääsi valitsemaan Puijon laduilta hänelle itselleen merkityksellisen reitin, joka nimettiin hänen mukaansa.

”Tuo 2,5 kilometrin lenkki on sama, jolla se kunto Pyeongchangin olympialaisia varten viimeisteltiin. Ne kolme kovaa nousua jäivät kyllä mieleen” Niskanen muistelee.

Iivon lenkki on merkitty maastoon kyltein, jotka kertovat Niskasen saavutuksista lapsuudesta henkilökohtaiseen olympiakultaan.

”Muistan nuo Hippo-kisat, hopeaa tuli silloin”, Niskanen myhäilee ensimmäisen kyltin kohdalla, jossa komeilee 6-vuotias hiihtäjänalku mitali kaulassa.

Vieremältä kotoisin oleva olympiavoittaja on asunut Kuopiossa jo useamman vuoden ajan ja on selvästi tyytyväinen alueen mäkiseen maastoon ja lumisiin talviin.

”Onhan se mahtavaa, että voin lähteä Puijon ulkoilumaastoihin kotiovelta. Täällä korkeuserot ovat koko Suomen mittakaavassa ainutlaatuiset” Niskanen kehuu.

Iivon lenkki onkin olosuhteiltaan lähes olympiareittien tasoa; korkeusero reitillä on 30 m ja se on leveydeltään hiihdon kansainväliset mitat täyttävä lenkki. Reitin valaistus on myös uusittu.

Kilpailumenestyksen myötä noussut hiihtobuumi ilahduttaa Niskasta. Laduilla näkee paljon harrastajia ja esimerkiksi lasten hiihtokoulutoiminta on kehittynyt todella toimivaksi ja vanhemmille helpoksi.

”Asiantuntijat auttavat lapsia nykyään todella ammattitaitoisesti hiihdon pariin. Itse kun aloitin hiihdon, isä taisi laittaa suksiin pitoa keulaan ja kantaan, mutta tässä ollaan siitä huolimatta” nauraa Niskanen.

Puijolla hiihtävät ovat aiempina talvina varmasti nähneet Niskasen pyyhältävän ohi kovalla vauhdilla ja näin kuuluu ollakin. Kilpahiihtäjä osaa ohittaa hitaamman menijän eikä kenenkään tarvitse kokea olevansa tiellä ladulla, vaikkei oma vauhti huimaisikaan päätä. 

”Silloin ollaan positiivisen ongelman äärellä, kun laduilla on paljon kansaa ja mietitään, että kummalta puolelta mennään ohi” Niskanen sanoo mielissään.

Valmistautuminen hiihtokauteen on mennyt Niskasen mukaan hyvin ja suunnitelmien mukaisesti. Nyt hiihtäjä odottaa kotimaassa ladulle pääsyä ennen kiireistä kisakauden alkua. Niskanen viettää harjoittelukautensa aikana paljon aikaa kilpailumatkoilla ja talvi on muutenkin työntäyteistä aikaa.

”Onneksi Kuopioon on helppo tulla ja lähteä, kun lentoyhteydet pelaavat.”

Kuopiolaisetkin pääsevät suksimaan Puijolle jo ensi viikolla, kun noin 1,4 km pitkä ensilumenlatu avataan hiihtostadionin tuntumaan perjantaina 9.11. klo 11. Lisätietoa ensilumenladusta ja lipuista: www.kuopio.fi/ensilumenlatu