Uutiset Uutiset

Takaisin

Kuopiossa vallitsee koulu- ja päiväkotirauha, jonka ylläpitäminen on kaikkien yhteinen asia

Perjantaina 23.8.2019 Kuopion torilla julistettiin koulu- ja päiväkotirauha jo viidennen kerran. Paikalle oli saapunut runsain joukoin yleisöä pienestä sateesta huolimatta. Valtakunnallinen koulurauha julistettiin samalla viikolla aiemmin Kajaanissa teemalla ”pidetään huolta”.

”Kaverista huolehtiminen ja kaikkien mukaan ottaminen porukkaan on todella tärkeää”, painottaa julistusta seurannut Kuopion kaupungin opetusjohtaja Leena Auvinen.

Tänä vuonna koulu- ja päiväkotirauhan julistuksessa mukana olivat laulavat Kalevalan koulun 4.- ja 5.-luokkalaiset, KRV osallistavalla jumppatuokiolla, Kuopion Sirkus ihmispyramidillaan, Kuopion maskottikaverukset Pähkä ja Kamu sekä pian uuden albumin julkaiseva Block Buster -bändi.

Varsinaista julistusta kuuluttamaan lavalle oli kutsuttu tubettajat Niko ja Santtu, jotka olivat yleisön ehdottomia suosikkeja. Tilaisuuden juontaja, Kuopion kaupungin draamakasvattaja Anni Marin kysyi heiltä, milloin tietää, että joku teko tai sanottu asia on vain ”läppää” ja milloin se voi olla vahingollista ja satuttaa toista:

”Meidän videot ja haasteet perustuvat siihen, että nolataan mieluummin itsemme kuin toinen. On tärkeä kantaa vastuu omista teoista ja sanoista, ja tuntea hyvän maun raja myös hullutellessa ja somessa”, Niko ja Santtu toteavat.

”Tehkää toiselle sellaisia asioita kuin toivoisitte itsellennekin tehtävän.”

Suosittujen tubettajien keskinäinen ystävyys perustuu erilaisuudelle – pojat täydentävät toisiaan ja kokevat, että erilaiset luonteet on hyvä juttu.

”Asioita kannattaa tehdä yhdessä ja ottaa myös hiljaiset porukkaan mukaan. Minä olin lapsena tosi ujo, mutta kaverit pyysivät silti minut leikkeihin ja se näkyy minussa vielä tänäkin päivänä”, muistelee Santtu.

Yhdessä Nikon ja Santun kanssa kuopiolaiset lapset ja nuoret niin paikan päällä kuin live-lähetyksen päässä kouluilla ja päiväkodeillakin vannoivat Kiitos kaveruudelle -valan. Tubettajien kannustamina yleisö pääsi myös osalliseksi yhteen poikien haasteista: tutustu niin moneen vieraaseen henkilöön kuin ehdit minuutin aikana. Ja niin Kuopion tori täyttyi ystävällisestä puheensorinasta.


Uutiset aiheittain Uutiset aiheittain