Kulttuuriuutiset Kulttuuriuutiset

Takaisin

Kuusi teosta kilpailee Savonia-kirjallisuuspalkinnosta

Savonia-palkintoraati on valinnut Kuopion kaupungin jakaman Savonia-kirjallisuuspalkinnon vuoden 2021 ehdokkaat.


Savonia-palkintoehdokkaat julkistettiin Kirjakantti-kirjallisuustapahtuman avajaisissa 19.11.2021. 

Raati luki tänä vuonna ennätykselliset 103 palkinnon piiriin kuuluvaa kaunokirjallista teosta. Niistä se asetti ehdolle kuusi teosta, joita se luonnehtii seuraavasti:

Heikkinen Antti, Latu (WSOY)
Tiivis pienoisromaani kuvaa nilsiäläisen korpihiihtäjä Pauli Pitkäsen nousua hiihdon kolminkertaiseksi maailmanmestariksi 1930-luvulla. Vielä suuremmaksi sankariksi Pitkänen paljastuu sodan aikana uhraamalla henkensä lasten puolesta. Heikkisen minä -muotoinen, fiktiivinen kerronta sekä rikas kielen käyttö luovat romaanista tenhoavan lukukokemuksen.
      
Kaukonen Martta, Terapiassa (WSOY)
Kaukosen esikoisromaani on taitavasti rakennettu psykologinen trilleri, joka pitää otteessaan ja tarjoaa lukijalle yllätyksiä loppuriveihin asti. Karmaiseva juoni etenee näennäisen keveästi lyhyillä kappaleilla. Näkökulmat vaihtuvat tiuhaan henkilöstä toiseen ja tunnelma tiivistyy kaiken päälaelleen kääntävän lopun edellä.

Koskinen JP,  Haukansilmä  (Like Kustannus Oy)
Haukansilmä on mukaansatempaava ja viihdyttävä seikkailutarina. Se kuvaa uudisraivaajien ja intiaanien elämää sekä suomalaisen siirtolaispojan kasvamista voittamattomaksi intiaanisoturiksi ja pasifistiksi. Samalla se paljastaa, miten armottomasti alkuperäiskansojen elinpiiriä ja luontoa tuhottiin ja miten valkoisen miehen ahneudella ei ollut mitään rajoja. Koskisen teksti on paikoin pysäyttävän kaunista.

Kukkala Emilia, Kaiken jälkeen (Into Kustannus Oy)
Kukkalan esikoisromaanissa etsitään omaa itseä, elämän merkitystä, totuutta menneestä, mutta eletään tässä hetkessä. Kukkalan teksti on virkistävän elävää, rosoista ja voimakasta, se luo komediaa ja tragediaa tässä ajassa. Kirjan henkilöt elävät Euroopan sykkeessä sekä keskellä korpea kaukana kaikesta. Kirjan päähenkilö on kirjallisuudessa uudenlainen naishahmo: traaginen antisankari.

Kähkönen Sirpa, Vihreä sali (Kustannusosakeyhtiö Otava)
Vihreä sali on Kähkösen Kuopio-sarjan kiehtova jatko-osa. Sen keskiössä on kolmen 17-vuotiaan nuoren kasvutarina maailmassa, jossa perheen häpeä on osattava kätkeä ja vastuunsa on kannettava kuin aikuiset. Kirja kulkee onnistuneesti halki ajan ja paikan, 1960-luvun Kuopiosta Leningradiin, sieltä 1910-luvun Pietariin, Terijoelle ja takaisin Kuopioon.  Ajan, paikan ja tunnelmien kuvaukset ovat loisteliaita. Vihreä sali on tyyliltään uutta Kähköstä. Hänen jo ennestään upea tekstinsä on Vihreässä salissa hioutunut huippuunsa.

Lintunen Maritta, Boriksen lapset (WSOY)
Yhdeksän elämänmakuista novellia, jotka vievät lukijan itärajan taakse menetettyyn Karjalaan etsimään omaa tai yhteistä menneisyyttä. Lintunen tarttuu rohkeasti rajan molemmin puolin vallitseviin ennakkoluuloihin. Yhtenä teemana on musiikin yhdistävä voima. Lintusen kieli on kuultavan kirkasta, osin humorististakin kuvausta. Parhaimmillaan hän saa kielensä sanat soimaan.
 

Savonia-palkintoraatiin kuuluvat Varpu Puskala (pj), Nina Pelli (varapuheenjohtaja) sekä jäsenet Riitta Cederberg, Seppo Kononen, Auli Poutiainen, Lissu Rossi, Petri Tossavainen, Jussi Tuovinen ja Kari Turunen. Raadin sihteerinä on toiminut Johanna Oosi.
Kuopio jakaa Savonia-kirjallisuuspalkinnon (12 000 €) vuosittain tunnustuspalkintona savolaiselle kirjailijalle merkittävästä kaunokirjallisesta teoksesta. Voittaja julkistetaan 9.12.2021. 

Kirjakantti-kirjallisuustapahtuman avajaisissa julkistettiin myös Martti Merenmaan kaunokirjallisuusstipendi (1 700 €), jonka Kuopio jakaa myös vuosittain hakemuksetta pohjoissavolaiselle alle 35-vuotiaalle kirjailijalle, jolla on jo näyttöä kirjallisista kyvyistä. Nämä valtakunnallisestikin merkittävät kirjallisuuden palkinnot ovat yksi osoitus siitä, että Kuopio on aina ollut kirjailijoiden kaupunki ja profiloituu edelleen vahvasti kirjallisena kaupunkina.