Kulttuuriuutiset Kulttuuriuutiset

Takaisin

Kuusi teosta kilpailee vuoden 2019 Savonia-kirjallisuuspalkinnon voitosta

Kuopion kaupungin jakaman Savonia-kirjallisuuspalkinnon vuoden 2019 palkintoehdokkaat on valittu. Palkintoraati luki 88 palkinnon piiriin kuuluvaa vuonna 2018 ilmestynyttä kaunokirjallista teosta. Niistä raati asetti ehdolle kuusi teosta.


Ehdokkaat julkistettiin Kirjakantti-kirjallisuustapahtuman avauksen yhteydessä 23.11.2018.

Palkintoehdokkaat ja teokset perusteluineen:

Heidi Jaatinen, Koski (Gummerus)
Väkevä savolainen sukutarina, jossa ei pureta vain yhden suvun tai kylän, vaan samalla koko kansakunnankin traumoja sadan vuoden ajalta Suomen itsenäistymisestä lähtien. Upealla kielellä kirjoitettu löytöretki menneeseen, sen arkeen ja ihmismieleen.

Maritta Lintunen, Stella (WSOY)
Mukaansa tempaava, syvällinen kuvaus musiikin lumosta sekä lahjakkuuden taakasta ja armosta. Samalla kyse on ihmissuhteiden valtarakennelmista ja traumoista. Lintusen teksti suorastaan soi kaiken vallankäytön, tukahduttamisen, innostumisen ja kysymyksiin vastauksia etsimisen keskellä.  

Päivi Lipponen, Ihmisyyden vuoksi (WSOY)
Esikoisromaani paljastaa, miten samanlaisia menetelmiä ideologiset diktatuurit Euroopassa käyttivät päästäkseen valtaan vuosina 1917-1945. Romaanissa fakta ja fiktio kulkevat rinnan, lainaukset todellisten ihmisten kirjeistä ja dokumenteista välittävät sodan kauhuvuosien tunteet.

Erkka Mykkänen, Something not good (WSOY)
Viihdyttävän lämminhenkinen kuvaus itseään etsivästä nuoresta miehestä, jonka sielun- ja mielenmaisemat eivät meinaa mahtua aikuisuuden kehyksiin. Kyseessä on hieno ajankuva, joka kertoo raikkaalla tavalla nuorten aikuisten sitoutumis- ja kasvukivuista. Tarina laajenee kuvaamaan kokonaisen sukupolven elämää.

Markku Pääskynen, Hyvä ihminen (Tammi)
Nuori suomalainen mies etsii itseään vaeltamalla paikasta toiseen Euroopassa. Kielellisesti loistokas romaani sivullisuuden ongelmasta 2000-luvulla. Teoksen tapahtumat liikkuvat mystisesti toistuen toden ja epätoden väliä. Täydellisyyteen hiottua tekstiä, joka soljuu eteenpäin runollisen vaivattomasti ja taianomaisen kauniina.

Lauri Rikala, Eläin ei pukeudu tahallaan huonosti (Poesia)
Aforismikokoelma, joka pysäyttää ajattelemaan. Yksittäisistä mietelauseista kasvaa suurempia sarjallisia kokonaisuuksia, jotka pohtivat aikamme ilmiöitä ja meitä ihmisiä. Aforismit ottavat myös yhteiskunnallisesti kantaa ja ovat älyllisesti oivaltavia olematta turhan totisia.


Palkintoraatiin kuuluvat Varpu Puskala (puheenjohtaja), Nina Pelli (varapuheenjohtaja), Riitta Cederberg, Atik Ismail, Seppo Kononen, Ella Paija, Auli Poutiainen, Petri Tossavainen ja Jussi Tuovinen.

Vuosittain jaettavan Savonia-palkinnon suuruus on 12 000 euroa. Voittaja julkistetaan 2.1.2019.