Tapahtumauutiset Tapahtumauutiset

Takaisin

Kuvanveistäjä Väinö Lätin syntymästä 100 vuotta – valikoima teoksia esillä Kuopion taidemuseossa 17.8.-1.9. ja Kuopion kaupunginkirjastossa 19.8.-6.9.

Kuopiolaisen kuvanveistäjän Väinö Lätin syntymästä on kulunut 100 vuotta.  Hän syntyi Jaakkimassa Laatokan Karjalassa 17.8.1919 ja kuoli 93-vuotiaana Kuopiossa 22.10.2012.


Henkilökuva: Väinö Lätti työhuoneessaan Vaajasalossa 1999. Kuva: Kari Jämsen

Väinö Lätti teki pitkän uran taiteilijana ja työskenteli aktiivisesti kuolemaansa asti. Hän osallistui lukuisiin näyttelyihin Kuopiossa ja muualla kotimaassa, ja ulkomailla hänen teoksensa saivat huomiota kansainvälisissä veistotaiteen näyttelyissä. Kotikaupungin katukuvassa näkyvät monet tuotteliaan taiteilijan julkiset taideteokset ja muistomerkit. Kaupungintalon puistikossa istuu Suutari – Korkoa korolle eli Kansalliskauppa Oy:n 100-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi tilaama pronssiveistos (1990) ja Presidentinkadulla nykyisen Savon ammattiopiston ulkoseinällä on suuri teräsveistos Myötätuuleen (1990).  Jynkän vanhassa koulussa ollut Lätin reliefiteos Tiimalasi (1980) on siirretty Jynkän uuden koulun aulaan.

Teostensa päämateriaaleina Lätti käytti ruostumatonta terästä, pronssia, hopeaa ja kiveä.  Teknisesti viimeisteltyjen veistosten muotokieli on pelkistettyä ja pitkälle abstrahoitua. Vahvasti symbolisten teosten aihepiiri ulottuu uskonnollisesta pohdinnasta luontoa ja avaruutta käsitteleviin aiheisiin, mutta monissa teoksissa on aistittavissa myös taiteilijan myönteinen ja humoristinenkin elämänasenne.
Kuopion kaupungin ja taidemuseon kokoelmissa on 21 Väinö Lätin teosta. Juhlavuoden kunniaksi taidemuseossa on esillä pieni valikoima hänen veistoksiaan syyskuun loppuun saakka.

Lisäksi taiteilijan perikunta järjestää Lätin retrospektiivisen näyttelyn Kuopion kaupunginkirjaston ala-aulassa 19.8.-6.9.2019.