Uutiset Uutiset

Takaisin

Kuvia poikkeusaikojen Kuopiosta

Korona-pandemia on muuttanut käsitystämme normaalista elämästä. Ennen elämää kuhissut Kuopion tori huutaa tyhjyyttään, ja työt sekä koulunkäynti ovat siirtyneet suurelta osin tietokoneiden äärelle koteihin. Turvavälit ja pakatut koululounaat olivat vielä kaksi kuukautta sitten täysin tuntemattomia käsitteitä. Kuten sanotaan, kuvat kertovat enemmän kuin tuhat sanaa. Niinpä keräsimme oheiseen juttuun kuvia poikkeusolojen Kuopiosta.


Kuopion tori on yksi Suomen vilkkaimmista ja suurimmista käytössä olevista kauppatoreista. Ilman ihmisiä ja torille tyypillistä puheensorinaa ja hulinaa näky on jopa vähän surullinen. Kuva: Reetta Tiainen / KUHMU


THL suosittelee vähintään metrin turvaväliä, jotta koronavirus ei tarttuisi niin helposti ihmiseltä toiselle. Turvavälisuositus koskee myös esimerkiksi ulkoilua, puistossa olemista ja vaikkapa jäätelökioskille jonottamista. Kuva: Reetta Tiainen / KUHMU


Kuopiossa siirryttiin muun maan tavoin etäopetukseen 18.3.2020 alkaen 13.5.2020 asti. Lähes kaikki oppilaat ja opiskelijat jäivät kotiin monimuotoopetukseen. Se on tarkoittanut esimerkiksi tehtävien tekemistä kotona, itsenäistä työskentelyä, sähköisten materiaalien käyttöä ja etäopetusta.


Jotkut opettajista järjestivät etäopetusta koululuokista käsin…


…kun taas suurin osa opettajista hoitivat opetustyötä kodistaan käsin. Opettajat ovat pitäneet yhteyttä oppilaisiin esimerkiksi erilaisten sähköisten kokousohjelmien kautta sekä puhelinyhteydellä.


Peruskoulun 1.3.-luokkalaiset ovat saaneet hallituksen linjauksen mukaan osallistua tarvittaessa myös lähiopetukseen koululla. Tämä on ollut erityisen tärkeää, jotta yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisten alojen henkilöstö on päässyt töihin ja heidän lapsensa kouluun huoltajien työskennellessä.


Joukkoliikenteen matkustajamäärät vähenivät voimakkaasti joukkoliikenteessä, jonka takia kesäaikatauluihin siirryttiin jo 6.4.2020 alkaen. Busseissa on käsidesipisteet hygieniatason nostamiseksi.


Kauppakeskus Apajassa toimiva Terve Kuopio kioski, kuten muutkin kaupungin asiakaspalvelupisteet, suljettiin maaliskuun lopulla, jotta vältetään ihmisten välisiä kontakteja ja koronaviruksen leviämistä. Monet palvelut siirtyivät verkkoon.


Kuopiolaiset ovat noudattaneet kiitettävästi viranomaisten toivetta sosiaalisesta eristäytymisestä ja omassa pihapiirissä pysymisestä.


Kuopion kaupunki päätti tarjota myös peruskoulun etäopetuksessa oleville lapsille koululounaan noudettavana lounaspakettina. Tällä haluttiin vähentää perheiden talouspaineita ja kuormittumista poikkeuksellisena aikana. Lounaspaketteja jaetaan koulujen pihoissa maanantaisin ja keskiviikkoisin niitä tilanneille.


Tänä vuonna vappua vietettiin myös poikkeuksellisissa olosuhteissa. ”Pysy kotona” oli kaikkien viranomaisten suositus. Toisaalta vappu 2020 oli myös ainutlaatuinen, sillä toista samanlaista tuskin tulee vastaan ihan lähiaikoina. Siksi Kuopiossa juhlittiin vappua teemalla ”#uppaV – tänä vappuna kaikki on toisin!”. Veljmies sai vappuna lakkinsa, mutta muuta juhlintaa torilla ei nähty.


Uutiset aiheittain Uutiset aiheittain