Asuminen ja ympäristö – Uutiset Asuminen ja ympäristö – Uutiset

Takaisin

Lähde Puijon ja Tahkon ensilumenladuille!

Marraskuussa päivät ovat jo pimeitä ja moni kaipaisikin piristystä pimeneviin talvi-iltoihinsa. Jaksamista ja hyvää oloa niin mielelle kuin kehollekin tarjoavat vaikkapa Puijon ja Tahkon ensilumenladut! Ensilumenladut ovat noin kilometrin mittaisia ja latuprofiililtaan helppoja, joten kaikki ammattilaisista noviiseihin voivat nauttia talviurheilun iloista, vaikkei maastossa vielä lunta olisikaan.

Ensilumenladut mahdollistavat hiihtoharrastuksen aikaisen aloittamisen ja sitä myötä myös pidemmän hiihtokauden. Tahkon ensilumenlatu avattiin jo lähes kuukausi sitten 11.10. ja Puijon ensilumenladulle pääsevät ensimmäiset innokkaat hiihtämään 8.11. Ensilumenladut tehdään kesän yli sahanpurun peitossa säilyneestä tykkilumesta. Niin Tahkolla kuin Puijollakin ladut on pyritty tekemään koko kansan laduiksi helpolla latuprofiililla sekä saavutettavalla sijainnilla. Tyyli on vapaa – voit hiihtää sekä perinteistä että vapaata tai vaikkapa vaihdella matkan varrella.  Ensilumenlatujen käyttö on maksullista siihen saakka, kun muut ladut saadaan virallisesti avatuksi. Ensilumenlatujen maksullisuuden poistamisesta ilmoitetaan erikseen.

Puijo
Puijon ensilumenlatu saadaan tehtyä täyteen mittaansa eli  noin 1,6 km:iin. Ensilumenlatu sijaitsee Puijon hiihtostadionilla (Suurmäentie 85). Pääset Puijolle:
- Jalan: Puijon hiihtostadionille on matkaa Kuopion keskustasta vain vähän yli 2 km. Jalan matkan taittaa noin 35-40 minuutissa.
- Bussilla: Bussi nro 5 kulkee Puijolle torilta, aikaa hiihtostadionin pysäkille menee noin 17 minuuttia.


Puijolla järjestetään myös hiihtokilpailuja.

Tahko
Tahkon ensilumenlatu on 0,9 km ja edestakaisin hiihdettynä 1,8 km. Tahkon ensilumenlatu sijaitsee Tahkolaaksontien tuntumassa. Tahkolle pääset:
- Omalla autolla: Tahkolle pääsee Kuopiosta muutamaakin reittiä. Aja Siilinjärvelle noin 25 km ja käänny Nilsiäntielle eli kantatielle 75. Aja kantatietä noin 14 km ja seuraa opasteita Tahkolle.
- Bussilla: Kuopio-Tahko välin bussiaikataulut löydät Kuopion seudun joukkoliikenteen sivuilta. Myös Matkahuollon bussit kuljettavat Tahkolle. Lähin linja-autoasema on Nilsiässä, josta on talvisin päivittäinen jatkoyhteys Tahkolle ilmaisella SkiBussilla.


Tahkon ensilumenlatu avattiin jo lähes kuukausi sitten.

Hiihdosta terveyshyötyjä ihan kaikille
Maastohiihto on monipuolinen, koko vartaloa kuormittava ja terveyttä edistävä harrastus, jossa vältytään ”iskutukselta”, joka on yleistä monissa muissa liikuntamuodoissa. Hiihto myös aktivoi sydän- ja verenkiertoelimistöä, lihaksistoa sekä hermostoa monipuolisesti. Hiihto kehittää ja haastaa ihmisen kestävyyttä, lihaskuntoa, motoriikkaa sekä tasapainoa.

Lisäksi luonnossa liikkuessa sielu ja mieli lepäävät ja pääsee tutustumaan paikkoihin, joihin ei muutoin ehkä lähtisi tai jotka eivät ole saavutettavissa kuin monipuolisen hiihtolatuverkoston myötä.


Puijon hiihtostadionilla järjestetään myös esimerkiksi hiihtokouluja.

Voit nauttia maastohiihdosta niin yksin kuin vaikkapa ystävien, puolison tai perheen kanssa. Jos hiihtotuntuma on päässyt häviämään tai sitä ei ole ollutkaan, niin suosittelemme osallistumaan hiihtokursseille, sillä hiihto on teknisesti vaativa liikuntamuoto.  Parhaimman hyödyn lajista saat, kun opettelet hyödyntämään eri hiihtotekniikat ja suksen ominaisuudet (luisto ja pito). Hiihto on myös välineurheilua siinä mielessä, että oikeanlaisilla ja ammattitaidolla valituilla varusteilla harrastuksesta nauttii enemmän. Välinehankinnoissa kannattaa luottaa asiantunteviin urheiluvälinemyyjiin.


Puijon ensilumenladun hinnat:
- päivälippu 10 € (henkilökohtainen)
- kausikortti 45 € (henkilökohtainen)
- perhepäivälippu 20 € (2 aikuista + lapset)

Ale- ryhmät (opiskelijat, varusmiehet, siviilipalvelus, työttömät, eläkeläiset)
- päivälippu 5 € (henkilökohtainen)
- kausikortti 30 € (henkilökohtainen)

Ensilumenladun lipunmyynti:
* MobilePay (QR-koodit löytyvät myös stadionilta)
* APC-Ski (Suurmäentie 85), avoinna ma-pe 8-18, la 10-15 ja su 11-16


Tahkon ensilumenladun hinnat:
- päivälippu 15 € (henkilökohtainen)
- kausilippu 75 € (henkilökohtainen)
- Firmakausilippu 180 € (osta 3, maksa 2)

Ensilumenladun lipunmyynti:
* Tahkolaakson lipunmyynti (Tahkolaaksontie 1), puh. 029 170 7030, avoinna ma-pe klo 8.00-15.30
* Break Sokos Hotel Tahko (Sääskiniementie 560), puh. 010 7629 550, avoinna 24h.

Lisätietoja:
Puijon ensilumenlatu
Tahkon reittipooli


Uutiset aiheittain Uutiset aiheittain