Uutiset Uutiset

Takaisin

Lapset menevät metsään satoi tai paistoi

Metsäpäiväkodissa oppiminen ja leikkiminen tapahtuvat luonnossa, kaikissa olosuhteissa ympäri vuoden. Metsässä ei ole leluja, mutta muuta tekemistä on sitäkin enemmän.  

Puijonlaakson päiväkodin Metsäoraviksi nimetty ryhmä aloitti toimintansa kaksi vuotta sitten. Ryhmässä on 13 lasta, joista kahdeksan esikoululaista ja viisi viisivuotiasta. Henkilökuntaan kuuluvat varhaiskasvatuksen opettaja Sari Naukkarinen, varhaiskasvatuksen lastenhoitaja Minna Mönkkönen ja opiskelija Merja Räsänen.

Metsäoravat ovat ulkona useimmiten koko päivän neljänä päivänä viikossa, satoi tai paistoi. Vain kova pakkanen tai myrsky tekevät poikkeuksen. Silloin Metsäoravat jäävät päiväkodille.

Lapset touhuavat metsässä.

 

 

 

 

 

Lapset saavat touhuta leikkejään vapaasti kodan ympäristössä.

Kotipesänä on päiväkodin lähimetsässä sijaitseva kota, jonne lapset kokoontuvat syötyään päiväkodilla aamupalan. Kotaan voi mennä lämmittelemään tulen äärelle, ja siellä askarrellaan ja tehdään kätevimmin katon alla sujuvia tehtäviä.
 
- Täällä leikitään samoja leikkejä kuin päiväkodissakin, käydään ostoksilla, laitetaan ruokaa, leikitään kotia, rakennetaan majoja. Leluja emme tarvitse, ne lapset löytävät luonnosta, henkilöstö kertoo.

Luonnon leikkikentällä

Perjantaina on retkipäivä, ja vietetään Sandran 7-vuotis syntymäpäivää. Jonossa kiivetään Sepon ruokametsäksi nimetylle kalliolle kuuntelemaan opettajan ohjeita. Pikkupoika posteljoonin tahdissa posteljooniksi valittu Hugo kiertää ryhmän ja ojentaa päivänsankarille onnittelukortin. Onnittelulaulun ja seitsenkertaisten onnittelujen jälkeen Sandra puhaltaa lasten tekemästä käpykakusta kynttilät. Herkutteluhetken jälkeen leikit ovat pian täydessä vauhdissa.

Vilma istuu sammaleisen kiven päällä ja mutustelee tyytyväisen näköisenä keksiä. Hän kertoo viihtyvänsä niin metsässä kuin päiväkodillakin.

- Parasta on kun kesällä voin kerätä kukkia. Kodassa on lämmin ja lämpimät makuupussit. Päiväkodissa on liukumäki, mutta täällä on kuusia, joista voi tehdä joulukuusen. Ja kaikki täällä on mun kavereita.

Vilma silittää pientä kuusen oksaa.

- Tähän vois tulla vaikka lintu ja se vois tässä laskea vaikka mäkeä, Vilma tuumailee ja vilistää sitten omiin puuhiinsa. Mielikuvitus saa metsässä aivan uusia ulottuvuuksia.

Koko lukuvuoden kestävä seikkailu

Varhaiskasvatuksen opettaja Sari Naukkarinen vakuuttaa, että metsäeskarissa pystytään käymään läpi kaikki esiopetussuunnitelman tavoitteet.

- Suunnittelu on eri tavalla haasteellista kuin perinteiselle päiväkotiryhmälle, mutta se on pelkästään positiivista. Metsäeskarien opetuksessa noudatetaan samaa esiopetussuunnitelmaa kuin muillakin esikoululaisilla. Oppimisympäristönä on metsäluonto rakennettujen seinien sijaan, Naukkarinen kuvailee.
 
Matemaattisia taitoja opetelleen vaikkapa käpyjen ja keppien laskemisella. Viikonpäiviä, muotoja, sosiaalisia taitoja ja ryhmässä työskentelyä opitaan erilaisissa tehtävissä ja leikeissä. Metsä tarjoaa rajattoman määrän oppimisvälineitä.

Leikit liikuttavat

Ryhmän henkilöstö näkee työssään, miten suotuisasti luonnossa liikkuminen vaikuttaa lapsiin.

- Lapset kehittyvät motorisesti todella nopeasti. Liikkuminen luonnossa vahvistaa motorisia taitoja ja kehittää fyysistä kuntoa. Tilat eivät rajoita liikkumista ja ääntä metsään mahtuu.

Vaihteleva maasto tarjoaakin monipuolisia mahdollisuuksia liikkumiseen ja motoristen taitojen kehittymiseen. Kolmen tunnin liikuntasuositus täyttyy jo aamupäivän aikana.

Leirielämä ei lopu touhukkaaseen aamupäivään luonnossa. Lähipäiväkodista haetun lounaan jälkeen Metsäoravat ottavat aamupäivän jälkeen torkut tai lepohetken kodalla. Pian kodasta kuuluu vain sadun kerrontaa ja tasaista tuhinaa. Päiväkodille palataan vasta iltapäivällä opetus- ja leikkituokioiden jälkeen. 

Myrskyn kaatama kuusi on oivallinen kiipeilypuu.

 

 

 

 

 

Metsän kätkössä on tuulen kaatama mänty, joka on oivallinen kiipeilypuu.

Tunnelmallisessa kodassa voi lämmitellä ja levätä.

 

 

 

 

 

Metsäoravien kota on tunnelmallinen ja rauhallinen kotipesä.


Uutiset aiheittain Uutiset aiheittain