Uutiset Uutiset

Takaisin

Lasten ääni kuuluviin Kuopion Perheentalolla

Tasainen puheensorina ja kirkkaat kiljahdukset täyttivät Kuopion Perheentalon uudet tilat Lapinlinnankatu 14:ssä keskiviikkona 18.9.2019, kun tilassa pidettiin perheraatia teemalla ”Olen kaikkien kaveri”. Perheraadin ideana on kutsua lapsia ja perheitä kiertämään erilaisissa toimintapisteissä, joissa käsiteltiin kaveritaitoja ja kyseltiin lasten ja vanhempien ideoita toisten huomioimiseen. Lapset olivat esimerkiksi pohtineet, miten ollaan hyvä kaveri, ja vastaukset kuuluivat: pyydän leikkiin mukaan, en aiheuta riitaa ja kysyn, voitko olla minun kaveri.

Perheraadissa oli mahdollista myös tavata ja jututtaa Kuopion kaupungin työntekijöitä, kuten koulukuraattoria, varhaiskasvatuksen asiantuntijaa, perusopetuspäällikköä ja kasvun ja oppimisen lautakunnan jäsentä.

Perheentalolle vauvansa kanssa aikaa viettämään tullut Essi Jaakkonen oli tyytyväinen Perheentalon toimintaan, joka tuo tervetulleen hengähdystauon kiireiseen lapsiperhearkeen. Hänen toiveensa Kuopion kaupungille oli selvä.

”Itse aikoinaan oireilin koulurakennuksen huonosta sisäilmasta ja sitä en halua omille lapsilleni. Meidän perheen tärkein toive ja kriteeri päiväkodille ja tulevaisuudessa koululle on terve rakennus.”


Essi Jaakkosen mukaan Perheentalo on oiva paikka viettää aikaa ja tavata muita lapsiperheitä


Lasten ja nuorten osallisuudessa parantamisen varaa

Perheraadin yksi tärkeimmistä tavoitteista on saada lasten ääni kuuluviin niin Perheentalon toiminnassa kuin Kuopion kaupungin palveluissakin. 

”Keväällä 2019 viidelle peruskoulun luokalle ja kahdelle lukioryhmälle tehdyn kyselyn mukaan meillä on parannettavaa lasten kokemassa osallisuuden tunteessa”, kertoi perusopetuspäällikkö Mika Kuitunen.

”Kuluvana lukuvuonna kouluilla on yhtenä kehittämiskohteena juuri oppilaiden osallisuuden parantaminen.”

Perheentalon koordinaattorin Johanna Marttisen kokemukset perheraati-päivältä olivat samansuuntaisia.

”Perheraatiin osallistuneet Steiner-koulun 1.- ja 2.-luokkalaiset toivoivat, että heitä kuunneltaisiin enemmän.”

Perheentalolla vierailu oli Kasvun ja oppimisen lautakunnan jäsenelle Kari Loposelle mieluisa kokemus, jota hän suosittelee esimerkiksi kaupunginvaltuutetuille.

”Täällä on mukavan leppoisa tunnelma ja pääsee todella kohtaamaan perheitä ja kuulemaan heidän näkemyksiään vaikkapa kaupungin palveluista.”


Perusopetuspäällikkö Mika Kuitunen (vas.), Kasvun ja oppimisen lautakunnan jäsen Kari Loponen sekä Perheentalon koordinaattori Johanna Marttinen kuuntelivat tarkalla korvalla perheiden ja lasten terveisiä perheraadissa


Kaveritaidot kunniaan

Perheraatiin osallistuneet oppilaat pohtivat hienosti toimintapisteissä kaveritaitoja ja kiusaamista. Kiusaamista tunnistettiin olevan fyysistä ja henkistä, ja lapsilla oli myös päteviä vinkkejä aikuisille: Pitää puuttua heti kiusaamiseen ja selvittää riidan osapuolten välit, täytyy pitää silmät auki ja kertoa, miksi ei saa kiusata ja täytyy näyttää myös itse hyvää esimerkkiä toiminnassaan.

”Uuden opetussuunnitelman myötä tiimityötaidot korostuvat, ja siitä löytyy varmasti yksi apu myös kiusaamisongelmaan”, uskoo Kuitunen.

Loposen kuuleman mukaan poliisikin on ottanut voimakkaasti kantaa viime aikoina kiusaamiseen: rikos on rikos koulussakin.

”Kiusaamisesta voitaisiin puhua mieluummin henkisenä tai fyysisenä väkivaltana, josta seuraa rangaistus. Toki aina ensin pitää yrittää sovitella.”