Liikunta ja ulkoilu - Uutiset Liikunta ja ulkoilu - Uutiset

Takaisin

Lasten Parlamentti saa lapset liikkumaan Lapsen oikeuksien päivänä 20.11.

Lasten Parlamentti muodostaa virallisen toimielimen kunnassa, jonka avulla lasten näkökulma voidaan huomioida asioita valmistellessa ja päätöksiä tehdessä. Kuopiossa Lasten Parlamentti aloitti toimintansa vuonna 2011. Kyseessä on puolivirallinen demokraattinen järjestelmä 9-13-vuotiaille lapsille, joka mahdollistaa lasten kuulemisen heitä koskevissa asioissa sekä lasten aktiivisen osallistumisen ja vaikuttamisen.

Kuluvan toimintakauden teemana on ollut vaikuttaminen ja aloitteen tekeminen. Keväällä 2017 Kuopion Lasten Parlamentin hallitus sai aloitteen Länsi-Puijon koulun oppilaskunnalta koskien Lapsen oikeuksien päivän juhlistamista Kuopiossa Suomi 100 -juhlavuonna. Syksyllä 2017 hallitus valmisteli aloitteen Hyvinvoinnin edistämisen palvelualueelle koskien Lapsen oikeuksien päivää 20.11.2017. Aloitteessa toivottiin, että kyseisenä päivänä kaikilla alle 18-vuotiailla kuopiolaisilla lapsilla ja nuorilla olisi ilmainen sisäänpääsy kaupungin liikuntapaikkoihin (uimahallit ja Kuopio-halli). Hallitus sai myöntävän vastauksen aloitteeseensa ja näin kaikki kuopiolaiset lapset ja nuoret voivat viettää Lapsen oikeuksien päivää ilmaiseksi liikkuen Kuopion kaupungin liikuntapaikoissa.

 • Niiralan uimahalli on avoinna klo 6-20 (uintiaika jatkuu puoli tuntia kassan sulkemisen jälkeen)
  • Niiralassa on klo 8-20 wibit-temppurata käytössä! Lapsille on Niiralan uimahallilla myös mehu- ja keksitarjoilu.
 • Lippumäen uimahalli on avoinna klo 8-21 (uintiaika jatkuu puoli tuntia kassan sulkemisen jälkeen)
 • Kuopio-hallissa voi harrastaa eri lajeja seuraavasti:
  • yleisurheilu klo 11-16
  • jalkapallo klo 12-15
  • salibandy klo 14-16

Myös muutama yritys lähti mukaan Lasten Parlamentin haasteeseen liikuttaa kuopiolaisia lapsia, ja tarjoaa alennettuja hintoja kyseisenä päivänä. Trampoliiniareena Huippu Center tarjoaa yhden tunnin trampoliinilla pomppimisen 5 € hintaan (norm. 10 €). Maanantain 20.11. aikana jokainen voi käydä kerran pomppimassa tunnin ajan, jotta mahdollisimman moni pääsee kokeilemaan. Myös Kuopion kiipeilykeskus VOEMA tarjoaa kaikille alle 18-vuotiaille tuolloin boulderointia 5 € hintaan, sisältäen kenkävuokran (norm. 9/13€).


Lisätietoa:
Ulla Vuori, nuoriso-ohjaaja, Lasten Parlamentin ”aikuisjäsen”
ulla.vuori(at)kuopio.fi, 044 718 2676


Lasten Parlamentin toiminnalla pyritään keräämään lasten esityksiä, opettelemaan oman mielipiteen esittämistä ja perustelua sekä lisäämään lasten ja päättäjien välistä vuorovaikutusta. Toiminnan tarkoituksena on tukea myös lapsen identiteetin kehittymistä, kasvua yhteisöllisyyteen, sekä kasvua kuntalaiseksi ja kansalaiseksi.

Lasten Parlamentin toiminnan keskiössä ovat alakoulujen oppilaskunnat. Oppilaskunnat valitsevat kultakin alakoululta kaksi 3.-4. luokan oppilasta edustajaksi Lasten Parlamenttiin. Toimintakausi on kaksi vuotta (seuraava vaali on syksyllä 2018). Suurkokoukset, joihin osallistuvat kaikki edustajat, järjestetään kaksi kertaa vuodessa (toukokuussa ja marraskuussa). Toimikauden ensimmäisessä suurkokouksessa valitaan 12-jäseninen hallitus. Hallitus kokoontuu noin kerran kuukaudessa valmistellen suurkokouksen asioita ja antaen oppilaskunnille tehtäviä eri teemoista. Teemoja ovat olleet esim. ilkivalta-kampanja, ystävyyden ja rauhan teeman sovintotarinat sekä ihanin paikka lähipiirissä -valokuvatehtävä. Hallitus on myös istuttanut tänä vuonna Kuopioon Suomi 100 -kuuset.


Uutiset aiheittain Uutiset aiheittain