Kulttuuriuutiset Kulttuuriuutiset

Takaisin

Martti Merenmaan stipendi 2021 Petra Rautiaiselle

Vuoden 2021 Martti Merenmaa -stipendin saa Lapinlahdelta kotoisin oleva, nykyään Helsingissä asuva kirjailija Petra Rautiainen (s. 1988). Hän on opiskellut kirjoittamista Kriittisessä korkeakoulussa sekä työskennellyt muun muassa toimittajana. Stipendin myöntää Hyvinvoinnin edistämisen lautakunta Kuopion kaupunginkirjaston asiantuntijaryhmän esityksestä ja se on suuruudeltaan 1 700 €.

Petra Rautiainen. Kuva: Otava / Jonne Räsänen 2019

Rautiaisen esikoiskirja Tuhkaan piirretty maa ilmestyi vuonna 2020. Teos sai ilmestymisvuotenaan Savonia-palkinnon ja oli ehdokkaana myös Helsingin Sanomien Vuoden esikoiskirjaksi sekä Suomalaisen kirjakaupan vuoden kirjaksi. Teos oli myös Lappi-kirjallisuuspalkinnon finalisteissa vuonna 2021. Teoksen käännösoikeudet on myyty mm. Iso-Britanniaan, Saksaan, Italiaan, Unkariin sekä Pohjoismaihin.

Tuhkaan piirretty maa on moniulotteinen esikoisteos. Kirja on paitsi sotakirja ja historiallinen romaani myös rakkaustarina. Tuhkaan piirretty maa kertoo siitä, mistä on pitkään vaiettu: saksalaisten vankileireistä Lapissa sekä saamelaisten kohtelusta Suomessa toisen maailmansodan aikana ja sen jälkeen. Teoksessa on voimakkaasti läsnä myös Lapin erityinen luonto ja valo: hienot luontokuvaukset toimivat vastapainona sodan julmuudelle ja antavat lukijalle hengähdystauon.

Teokset:

Tuhkaan piirretty maa 2020 (Otava)

 

Martti Merenmaan stipendi on kaunokirjallisuusstipendi, joka jaetaan vuosittain hakemuksetta pohjoissavolaiselle alle 35-vuotiaalle kirjailijalle, jolla on jo näyttöä kirjallisista kyvyistä. Stipendin suuruus on 1700 euroa. Esityksen stipendin saajasta tekee Kuopion kaupunginkirjaston asiantuntijaryhmä ja päätöksen tekee Hyvinvoinnin edistämisen lautakunta. Kuopion kaupunginkirjaston asiantuntijaryhmään kuuluivat kirjastosihteeri Johanna Oosi, järjestelmä- ja verkkopäällikkö Lissu Rossi kirjastotoimenjohtaja Päivi Savinainen, kirjastovirkailija Hannele Tuovinen, informaatikko Johanna Vuorinne. Asiantuntijaryhmän esittämä stipendin saaja täyttää stipendille asetetut ehdot.