Tapahtumauutiset Tapahtumauutiset

Takaisin

Meeri Koutaniemi ja Gertrude Bell kohtaavat VB-valokuvakeskuksen kesässä 2020

Kahden mestarikuvaajan ja maailmanmatkaajan yhteisnäyttely Hidden Freedom - Kätketty vapaus avaa kiehtovasti Lähi-Idän ja Aasian kulttuurit. Ensimmäistä kertaa esille tuleva näyttely avautuu yleisölle Kuopiossa tiistaina 16. kesäkuuta.


Kuva / Photo: Gertrude Bell Archive, Newcastle University. Gertrude Bell: [European woman (possibly Mrs Nina Rosen) bathing in Dead Sea. (Dr. Fritz Rosen – German Consul in Jerusalem)], Jordan Valley – West Bank, June 1900.

Suomen kansainvälisesti tunnetuin kuvajournalisti Meeri Koutaniemi (s. 1987) jatkaa dokumentaarista työtä maailman eri kolkissa, joissa naiskuvaajan yksintyöskentely on yhä harvinaista. Koutaniemi on kuvannut ihmisten arjen kamppailua ja naisten elämää konfliktien keskellä yli viidessäkymmenessä maassa.

Englantilainen Gertrude Bell (1868-1926) oli aikakautensa ahkera dokumentaristi, joka taltioi tuhansiin valokuviin idän kulttuureja, ihmisiä ja luontoa matkoiltaan. Värikkään ja myös traagisen elämän elänyt Bell on jäänyt historiaan tutkimusmatkailijana, arkeologina, kirjailijana ja brittiläiseen Lähi-idän siirtomaapolitiikkaan uudistavasti vaikuttaneena voimakkaana persoonana.

Bellin ja Koutaniemen kuvat vievät katsojansa Irakiin, Intiaan, Indonesiaan, Jordaniaan, Libanoniin, Egyptiin, Palestiinaan ja Myanmariin eri aikakausina. Ainutlaatuisen kuva-aineiston syventävänä elementtinä ovat molempien kuvaajien matkoiltaan lähimmäisilleen lähettämät kirjeet ja päiväkirjojen tekstit, jotka tuovat intiimisti esiin kuvaajien näkemykset ja kokemukset maailmalta. Kokonaisuutta täydentää Barson kellarissa nähtävillä oleva videotallenne.

Kahden eri aikakautta edustavan rohkean kuvaajan yhteisnäyttelyn on kokonaisuudessaan kuratoinut Meeri Koutaniemi. Huolimatta sadan vuoden aikaerosta, Bellin ja Koutaniemen kuvat ja tekstit puhuvat ikään kuin samaa kieltä. Bellin kuvat on saatu Newcastlen yliopistolta, jonne hänen laaja jäämistönsä on tallennettu.

Suomen Kulttuurirahaston tukema Hidden Freedon - Kätketty vapaus on esillä VB-valokuvakeskuksella Kuopiossa syyskuun loppuun saakka, minkä jälkeen näyttely lähtee valtakunnalliseen ja myös kansainvälisen kiertoon.

Edellisen kesän tapaan VB:n puutarhassa palvelee kesäkahvila ja puutarhaan on vapaa pääsy. Koronatilanteen vuoksi myös VB-keskuksella on tehty erityisjärjestelyjä. Näyttelyssä kävijöille on opastus rajoituksista ja muista turvallisuusasioista.

www.vb-valokuvakeskus.fi