Uutiset Uutiset

Takaisin

Minna Canthin ja tasa-arvon päivää 19.3. juhlittiin Kuopiossa näyttävästi

Minna Canthin juhlavuosi näkyy hänen kotikaupungissaan Kuopiossa erilaisissa tapahtumissa pitkin vuotta 2019. Varsinaista juhlapäivää vietettiin kuitenkin Minna Canthin ja tasa-arvon päivänä 19.3.2019, jolloin Minna Canthin syntymästä tuli kuluneeksi 175 vuotta. Juhlapäivä alkoi Minna-patsaan seppelöinnillä ja jatkui lukuisten tapahtumien merkeissä ympäri kaupunkia.

Minna Canth (1844-1897) oli mm. kirjailija, kauppias, tasa-arvon ja koulutuksen kehittäjä, toimittaja, äiti ja merkittävä yhteiskunnallinen keskustelija. Minna Canth asui Kuopiossa vuosina 1853-63 ja vuodesta 1880 elämänsä loppuun saakka. Hänen syntymäpäivänsä on nimetty myös tasa-arvon päiväksi.


Kuopion Minnan puistossa sijaitseva Minna-patsas sai tiistaiaamusta perinteiseen tapaan seppeleen päähänsä juhlapäivän kunniaksi.

Minnaa kunnioitettiin Kuopiossa heti aamutuimaan seppelöimällä hänen patsaansa Minna Canthin puistossa.

– Minnan asenteessa oli paljon ihailtavaa. Hän on vaikuttanut vahvasti koulutukseen ja tasa-arvon kehitykseen Suomessa. Hän otti kärkevästi kantaa yhteiskunnallisia epäkohtia havaitessaan. Nykypäivän Suomessakin tarvitaan Minnan kaltaisia yhteiskunnallisia vaikuttajia, jotka suhtautuvat asioihin lämmöllä ja suurella sydämellä. Jokainen meistä voi olla oman aikansa Minna, kannusti LC Kuopio Canthin presidentti Kristina Lybeck.

– Se ei aina ole helppoa, ja vaikeina hetkinä kannattaakin muistaa, mitä Minna sanoi: "Elämä on taistelua, ihanaa taistelua!”.


"Nykypäivän Suomessakin tarvitaan Minnan kaltaisia yhteiskunnallisia vaikuttajia, jotka suhtautuvat asioihin lämmöllä ja suurella sydämellä. Jokainen meistä voi olla oman aikansa Minna", kannusti LC Kuopio Canthin presidentti Kristina Lybeck.

Juhlapäivä jatkui tiistaina lukuisten tapahtumien merkeissä ympäri Kuopiota. Kuopion korttelimuseoon oli Minnan päivän kunniaksi vapaa pääsy koko päivän ajan, ja kävijät pääsivät tutustumaan Minnan salonkiin opastetuilla kierroksilla. Kuopion kaupunginkirjaston Kohtaamossa järjestämässä pop up -tilaisuudessa esiteltiin mm. Mobiilikirjasto Minnaa sekä muita kirjaston e-aineistoja.


Kuva: Kuopion kulttuurihistoriallinen museo

Kuopion kaupunginteatterilla Minnaa taas juhlittiin pullakahvien merkeissä. Teatterin aulassa olivat tavattavissa myös itse Minna Canth ja Maria Jotuni (Annukka Blomberg ja Seija Pitkänen). Myös Kanttilassa juotiin Minnan päivän kahvit konsertin ja elokuvaillan merkeissä. Kahvittelun lomassa halukkaat pääsivät myös kurkkaamaan, miltä Kanttilassa näyttää ja tutustumaan ajankohtaisiin suunnitelmiin.

Minna Canthin päivänä Kuopiossa päästiin nauttimaan myös Minna Canthin Anna-Liisa-näytelmään pohjatuvasta mykkäelokuvasta pianisti Tapio Nykäsen livepianosäestyksellä ohjelmaravintola Maximissa. Kuopion Taidelukio Lumitin ilmaisutaitolinjan opiskelijat taas  juhlivat Minna Canthia ja sananvapautta esittämällä käsikirjoituskurssilla kirjoittamiaan monogoleja ja dialogeja.

Some täyttyi Minnan kuolemattomista viisauksista

Myös sosiaalinen media täyttyi Minna Canthin kuolemattomista lauseista, kun Pohjois-Savon kirjallinen yhdistys Vestajat haastoi juhlapäivän kunniaksi kaikki kirjoittamaan, kuvaamaan ja postaamaan niitä sosiaaliseen mediaan. Julkaisuja voi selata somesta hashtageilla #kanttilastakajahtaa, #minnacanth175 ja #vestajat.


Teos: Maria Kärkkäinen, "Minna" (2008-2012). Kuva: Kuopion taidemuseo

Taidemuseo muistaa Minnaa keskiviikon 20.3. taidevartissa klo 13

Kuopion taidemuseon taidevarttisarja muistaa Minna Canthia keskiviikon 20.3. taidevartissa klo 13. Aiheena on valokuvaaja Maria Kärkkäisen teos "Minna", joka kuuluu tekijänsä "Meitä, pohjoissavolaisia" (2008-2012) -sarjaan. Vartilla pohditaan valokuvaa taiteenlajina, tekniikkana sekä ilmaisukeinona. Mikä on Kärkkäisen kuvassa näkyvän puvun tarina? Taidevartille voi osallistua museokortilla tai pääsymaksun 8/5€ hintaan - alle 18-vuotiaat ja Veikkaus- korttilaiset ilmaiseksi.

Katso Minna Canthin ja tasa-arvon päivän ohjelma Kuopiossa kokonaisuudessaan osoitteesta: https://kuopionseinä.fi/minna-canth-175/

Juhliminen ei pääty tähän – Minna Canth 175 -juhlavuosi näkyy Kuopiossa pitkin vuotta 2019

Minna Canthin juhlistaminen ja hänen tärkeiden teemojensa nostaminen ei suinkaan pääty vielä Minna Canthin ja tasa-arvon päivään 19.3. Juhlavuosi näkyy Kuopiossa erilaisissa tapahtumissa pitkin vuotta.

Juhlavuoden tapahtumat Kuopion alueella löydät kootusti osoitteesta: https://kuopionseinä.fi/minna-canth-175/