Kulttuuriuutiset Kulttuuriuutiset

Takaisin

Mitä Minna tekisi? – Tietokirjailija Elina Lappalaisen avoin yleisöluento Kuopion kaupunginteatterissa 23.2.

Tiedote päivitetty 19.2.2019 klo 11.29: esitys siirretty Kuopion kaupunginteatterin Studioon

Vuonna 2019 tulee kuluneeksi 175 vuotta Minna Canthin syntymästä. Miten omana aikanaan vahvasti yhteiskuntaa ravistellut näytelmäkirjailija ja journalisti toimisi tänä päivänä? Palkittu toimittaja-tietokirjailija Elina Lappalainen tuo juhlavuotta viettävän merkkinaisen nykyaikaan avoimessa yleisöluennossa Kuopion kaupunginteatterin Studiossa (Niiralankatu 2, Kuopio) lauantaina 23.2. klo 12.

– Minna oli kuplien puhkaisija, joka toi yleiseen tietoisuuteen köyhän luokan hädän. Samanlaista kuplien puhkaisemista tarvitaan nykyisinkin. Lapsiperheköyhyys, syrjäytyminen, mielenterveysongelmat ja päihdeongelmat olivat Minna Canthin kirjoitusten teemoja, mutta ne ovat ajankohtaisia myös nyky-Suomessa, Lappalainen sanoo.

Canthilla ja Lappalaisella on myös paljon yhteistä: kouluvuodet Kuopiossa, opiskelu Jyväskylässä, toimittajan ja kirjailijan työ sekä suorapuheisuus yhteiskunnallisista aiheista.

Lappalaisen tammikuussa ilmestynyt lastentietokirja Ihmeellinen Minna ja suomalaiset supernaiset (Tammi) on tarinallinen ja piirroskuvitettu tietokirja alakouluikäisille. Kirjassa sisarukset Elli ja Hanna tutustuvat suomalaisiin naisiin, jotka ovat tehneet merkittäviä asioita kirjallisuuden, taiteen, tieteen, talouden ja politiikan alueilla. Tarina sijoittuu Kuopioon ja lähtee liikkeelle Minna Canthista hänen juhlavuotensa kunniaksi.

Kuopiolaistaustainen toimittaja ja tietokirjailija Elina Lappalainen voitti Tieto-Finlandian ja Kanava-tietokirjapalkinnon esikoisteoksellaan Syötäväksi kasvatetut: miten ruokasi eli elämänsä (Atena 2012). Hän on kirjoittanut myös lasten tietokirjat Nyt pelittää! (Tammi 2017) ja Nakki lautasella (Tammi 2015), joka oli Finlandia Junior -ehdokkaana.

Tilaisuuden järjestävät Suomen Tietokirjailijat ja Kuopion kaupunginteatteri.

Lisätietoa: https://kuopionseina.fi/minna-canth-175/