Sosiaali- ja terveyspalvelut – Uutiset Sosiaali- ja terveyspalvelut – Uutiset

Takaisin

Miten toimitaan sairastuessa koronatilanteen aikana

Julkaistu 9.9.2020

Syksyn flunssakausi on nyt vauhdissa ja myös influenssakausi tekee tuloaan. Lievän hengitystieinfektion voi sairastaa kotona, eikä lievissä oireissa ole tarpeen hakeutua päivystykseen. Lieväoireisia ja kotona pärjääviä kuntalaisia neuvotaankin jäämään kotiin ja hoitamaan itseään kotihoidolla ja käsikauppalääkkeillä. Aikuispotilaita suositellaan lievissäkin oireissa hakeutumaan koronatestiin.

- Koronatestiin tulee hakeutua herkästi myös lieväoireisena, jos oireet ovat koronavirusinfektioon sopivia, tai jos on tiedossa altistuminen koronavirukselle tai on matkustanut korkean koronariskin alueella, ylilääkäri Pauliina Sulku kertoo.

Tällöin tulee soittaa omalle terveysasemalle tai työterveyshuoltoon, kaupungin koronapalvelupuhelimeen 044 704 6700 tai virka-ajan ulkopuolella numeroon 044 711 3013. Hoitaja antaa ajan koronatestiin, mikäli hän arvioi sen tarpeelliseksi.

Pikkulasten kohdalla lieviä oireita voi seurata kotona ilman testaamista. Lieväoireinenkin lapsi on vietävä testiin, jos lapsi tai joku perheenjäsenistä on altistunut varmistetulle koronatapaukselle tai matkaillut ulkomailla edeltävän 14 vuorokauden aikana (ks. THL: lapset ja koronavirus).

- Mikäli kotona potemisen aikana henkilölle tulee hengenahdistusta tai yleistila heikkenee niin, ettei hän esimerkiksi pysty juomaan riittävästi nestettä tai nousemaan heikotuksen takia vuoteesta, tulee ottaa heti puhelimitse yhteyttä terveydenhuoltoon.

Oman hoitotiimin yhteystiedot löytyvät www.kuopio.fi/kiireellinen-hoito-ja-paivystys –verkkosivulta. Kaupungin korona-palvelupuhelimessa 044 704 6700 (huom. suuntanumero 044) palvellaan maanantaista torstaihin klo 8-15, perjantaina klo 8-14 ja lauantaista sunnuntaihin klo 8-12.

Pääterveysaseman koronatestauspisteen lisäksi koronatestejä tehdään terveysasemilla ja Kysin testauspisteessä. Käytäthän kasvomaskia näytteeseen mennessäsi ja sieltä poistuessasi. Pysyttelethän myös kotona testitulosta odotellessasi.

Paras tapa suojautua hengitystieinfektioilta on noudattaa hyvää käsi- ja yskimishygieniaa ja riittävää turvaväliä. Kasvosuojainten käytössä tulee noudattaa THL:n ohjeita.


Lisätietoja Kuopion verkkosivuilla https://www.kuopio.fi/tietoa-koronaviruksesta ja Kysin verkkosivuilla www.psshp.fi/potilaat-ja-vierailijat/tietoa-koronaviruksesta.

Ajankohtaista tietoa koronaviruksesta löytyy myös THL:n verkkosivuilta https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19.

 


Uutiset aiheittain Uutiset aiheittain