Uutiset Uutiset

Takaisin

Mualiman napa huomioitiin esimerkkitekona Suomen keskustateko -kilpailussa

Kuopion tori huomioitiin esimerkkitekona Valtakunnallinen Elävät Kaupunkikeskustat ry:n (EKK) järjestämässä Suomen ensimmäisessä keskustatekokilpailussa. Kilpailussa haettiin virkeitä käytäntöjä, ilmiöitä, innovaatioita ja tapahtumia innostamaan Suomen keskustakehittäjiä.

Kuopion tori, eli tuttavallisemmin Mualiman napa, on seisonut nykyisillä sijoillaan jo vuodesta 1818 lähtien. Torin viettäessä 200-vuotisjuhlaansa vuonna 2018, se julistautui pilke silmässä ihan "virallisestikin" universumin keskipisteeksi, kun keskelle toria asennettiin "Mualiman napa – The Center of the Universe" -merkki.

”Universumin keskipiste” on herättänyt niin kaupunkilaisten kuin matkailijoidenkin keskuudessa iloa ja hilpeyttä. Monet ovat kuvauttaneet itsensä, perheenjäsenensä, kengänkärkensä tai esimerkiksi koiransa Mualiman napa -merkin edustalla poseeraamassa.  Aihetunnisteella #mualimannapa on esimerkiksi Instagramissa jaettu yli 3500 kuvaa.


Kuopion tori sai ansaitsemansa Mualiman napa -merkin vuonna 2018. Keskelle Kuopion toria maalattu ”Mualimannapa – the center of the universe” -merkki on innostanut ihmisiä ottamaan kuvia visiiteistään torilla ja jakamaan niitä sosiaalisessa mediassa.

Suosituksi nousseen ilmiön ympärille on sittemmin syntynyt myös monenlaisia Mualiman napa -merkin inspiroimia oheistuotteita, kuten esimerkiksi Mualiman napa -kahvia, leivoksia ja konvehteja, magneetteja, heijastimia sekä opiskelijoiden haalarimerkkejä.


Vuonna 2019 ensiesityksensä sai kirjailija Antti Heikkisen kirjoittama Mualiman Navan syntytarina. Myös Kuopion torin Facebook-sivulla julkaistava Savolainen selviytymisopas -videosarja on saavuttanut suuren suosion.

Valtakunnallinen Elävät Kaupunkikeskustat (EKK) ry avasi huhtikuussa kilpailun vuoden 2020 keskustateosta Suomessa. Ehdotuksia saapui 15 ympäri maata. Niistä etsittiin epätavanomaisia vaihtoehtoja käyttökelpoisesti monistettavaksi. Kilpailussa toivottiin löytyvän virkeitä käytäntöjä, persoonallisuuksia, ilmiöitä, innovaatioita ja tapahtumia innostamaan Suomen keskustakehittäjiä. Kilpailun voitti Senaatintorin kesäterassi. Esimerkkiteko-mainintoja myönnettiin yhteensä kolmelle kaupungille.

 Ateljee Keltaisen talon suunnittelema Mualiman napa- tunnus palkittiin elokuussa myös Savolainen suoraviiva -muotoiluteko 2020 -tunnuksella.

Mualiman napa -tuotteita myydään mm. Kuopion kauppahallissa sekä torin kupeessa Ateljee Keltaisessa Talossa kauppakeskus Apajassa. Tuotteisiin voi tutustua osoitteessa: www.mualimannapa.fi