Uutiset Uutiset

Takaisin

Nilsiän Louhosarenalle suunnitteilla uudenlainen, korkeatasoinen oopperatapahtuma vuosille 2020–2030

JL Classic Oy:n toimitusjohtaja Jüri Leiten ja Louhosareenan omistaja Matti Kuosmanen suunnittelevat Nilsiän Louhosareenalle uudenlaista, kolmipäiväistä oopperatapahtumaa vuosille 2020–2030. Louhosareena Opera Picnicistä halutaan luoda konsepti, joka tarjoaa yleisölle korkealaatuisia musiikillisia elämyksiä, yllätyksellisyyttä ja taianomaisuutta keskellä luontoa.


JL Classic Oy:n toimitusjohtaja Jüri Leiten, Louhosareenan omistaja Matti Kuosmanen ja Pietarin kamarioopperan taiteellinen johtaja Juri Alexandrov.

Ensimmäisen kerran oopperasävelet kajahtelevat Louhosareenalla kesällä 2020.  Kesälle 2020 suunnitteilla olevan tapahtuman ohjelmistoa on valmisteltu Pietarin kamarioopperan, St. Petersburg Chamber Operan kanssa.

Satuja aikuisille

Pietarin kamarioopperan taiteellinen johtaja Juri Alexandrov kertoo, että haluaa tehdä Kuopioon vuonna 2020 oopperafestivaalin, jonka esitysten myötä konserttiyleisö pääsee sukeltamaan satumaailmaan.

– Median kautta nykymaailmasta välittyvä kuva on yksipuolinen ja väkivaltainen. Kaikki se rasittaa ihmistä. Sen vuoksi viimeaikaiset työni ovat olleet satuja aikuisille – myös aikuiset kaipaavat taikaa ja elämyksiä yhtä paljon kuin lapsetkin, Alexandrov kertoo.

Kesällä 2020 tapahtuman ohjelmistossa tullaan Alexandrovin mukaan näkemään kaksi erillistä oopperaa: Giuseppe Verdin Rigoletto ja Tšaikovskin Jevgeni Onegin.

– Pietarilaisen oopperan pitää esittää tunnettua venäläistä oopperaa. Rigoletto taas on mielestäni Verdin paras ooppera, joka sekin tunnetaan ympäri maailmaa, Alexandrov kommentoi valintaa.

Kolmantena iltana ohjelmassa on koko päivän mittainen oopperapiknik-gaala, jossa luvassa on hieman kevyempää musiikkia.

– Olemme kiinnostuneita myös uusista kokeiluista, kuten esimerkiksi jazz-oopperasta. Oopperapiknikin ohjelmisto tarkentuu pian. Suunnitteilla on kevyt musiikki- ja oopperailta hyvän ruoan parissa viihtyen.

Pietarin ooppera on maailmalla toivottu esiintyjä, ja se onkin kiertänyt esiintymässä yhdeksässä eri pääkaupungissa ympäri Eurooppaa.

– Kaiken keskiössä on se, että haluamme tarjota yleisölle korkealaatuisia musiikillisia elämyksiä – ja niitä me voimmekin taata, Alexandrov lupaa.

– Emme halua tehdä projektiluontoista tuontoa, jossa esiintyjät tulevat eri paikoista, vaan haluamme tehdä tämän pysyvällä porukalla. Näin voimme olla varmoja lopputuloksesta.

”Jo paikka sinänsä on mieleenpainuva ja maaginen kokemus”

Louhosareenan omistajan ja TahkoCom Oy:n toimitusjohtajan, Matti Kuosmasen mielestä myös Louhosareena tapahtumapaikkana tukee erinomaisesti Juri Alexandrovin mainitsemaa tavoitetta taianomaisesta ja elämyksellisestä festivaalikokemuksesta.

– Yllätyksellisyys on tällä hetkellä kova sana maailmassa. Louhosareena on jo paikkana niin mieleenpainuva ja maaginen, että se jättää jäljen ihmiseen.


– Uskomme, että Suomessa on tilaa vielä yhdelle oopperafestivaalille. Louhosarena Opera Picnic tulee olemaan yhtä hieno, mutta hyvin erilainen tapahtuma kuin muut oopperafestivaalit. Se tarjoaa jotain toisenlaista, jotain uutta: yleisö pääsee elämykselliselle luontomatkalle oopperan maailmaan, tapahtuman tuottaja ja JL Classic Oy:n omistaja Jüri Leiten kuvailee.

Pääosassa Nilsiän upea luonto

Tapahtuman tuottaa JL Classic Oy:n omistaja Jüri Leiten. Hän on johtanut suuria konserttitaloja ja myös rakentanut ”nollasta” useita suuria musiikkifestivaaleja. Leitenillä on ennestään kokemusta muun muassa Saarenmaan oopperajuhlien järjestämisestä yhdeksän vuoden ajalta. Leiten tuo siis Kuopioon vahvaa oopperaosaamista.

– Saarenmaan tarina toimii inspiraationa sille, että haluan tuoda myös Suomeen vielä yhden oopperafestivaalin lisää. Konsepti Nilsiässä tulee kuitenkin olemaan erilainen kuin Saarenmaalla, jossa kaikki on fiiniä 1300-luvulta peräisin olevasta linnoituksesta ja tuoleista lähtien. Nilsiässä painopiste tulee olemaan upeassa luonnossa, Leiten kuvailee.

Tapahtumasta halutaan luoda suurta yleisöä ja matkailijoita kiinnostava kokonaisuus – ”Konsepti on hyvin markkinoitavissa myös kansainvälisesti”

Tapahtumalla halutaan paitsi lisätä Kuopion alueen korkeatasoista musiikkitarjontaa, myös tehdä tapahtumasta suurta yleisöä kiinnostava kokonaisuus Tahkon matkailualueen läheisyyteen.

– Toivomme, että tämä toisi matkailijoita myös Tahkon suuntaan. Kyseessä on konsepti, joka on hyvin markkinoitavissa myös kansainvälisesti, TahkoCom Oy:n toimitusjohtaja ja toinen Louhosareenan omistajista, Matti Kuosmanen kommentoi.

Louhosareenan toimintoja kehitetään tapahtuman tarpeita vastaavaksi

Louhosareenan omistavat TahkoCom Oy:n toimitusjohtajat Matti ja Marja-Liisa Kuosmanen kehittävät alueen toimintoja oopperatapahtuman ja myös muiden tapahtumien tarpeita vastaavaksi.

Kesällä 2019 suunnitelmissa on ainakin tuuliverkkojen ja saniteettitilojen rakentaminen.

– Teemme remonttia palanen kerrallaan sen mukaan, mitä tarvitaan, Matti Kuosmanen kertoo.

Toiveissa pitkä yhteistyö

Myös kesinä 2021–2022 Louhosvuorella aiotaan järjestää kolmipäiväinen oopperatapahtuma. Kesällä 2021 tapahtuman taiteellisesta sisällöstä tulee vastaamaan puolalainen Silesian Opera, kesällä 2022 jälleen Pietarin kamariooppera ja kesällä 2023 Moscow Helicon Opera.

– Toivon, että meille syntyy Matti Kuosmasen kanssa pitkä yhteistyö, Leiten kommentoi.

– Uskomme, että Suomessa on tilaa vielä yhdelle oopperafestivaalille. Louhosarena Opera Picnic tulee olemaan yhtä hieno, mutta hyvin erilainen tapahtuma kuin muut oopperafestivaalit. Se tarjoaa jotain toisenlaista, jotain uutta: yleisö pääsee elämykselliselle luontomatkalle oopperan maailmaan.


Uutiset aiheittain Uutiset aiheittain