Kulttuuriuutiset Kulttuuriuutiset

Takaisin

Nilsiän uuden pelastusaseman prosenttitaideteos on julkistettu

Nilsiän uuden pelastusaseman avajaisissa 11.5. julkistettiin kuvanveistäjä Pekka Jylhän (s. 1955) Valoa kohti -teos. Taiteilijaprofessorin arvonimen 2012 saanut ja Pro Finlandia -mitalilla 2008 palkittu Jylhä on yksi Suomen arvostetuimpia kuvataiteilijoita. Hän on valmistanut lukuisia tunnettuja julkisia veistoksia ja monumentteja, kuten UKK-monumentti Helsingissä ja Kultaisena kauriina tunnettu Ilmestys Siilinjärvellä.

Pelastusalalle kunniaa osoittavan Valoa kohti -teoksen inspiraationa on toiminut ikiaikainen kertomus Feenix-linnusta. Pekka Jylhä on kertonut teoksesta seuraavasti: ”Pyhä tulilintu, joka nousee tuhkastaan vahvempana, isompana ja viisaampana, symboloi sinnikkyytemme voimaa ja niitä maagisia elementtejä, joilla kasvatamme itseämme voimakkaammaksi ja rohkeammaksi olennoksi.” Paloauton punaiseksi maalattu Feenix-lintu saa voimaa pesästään, joka on valmistettu nilsiäläisestä kivestä sekä lähimetsän kuntasta. Yli kolmen metrin korkeuteen pelastusaseman edustalla kohoava teos inspiroi meitä jatkamaan pää korkealla ja siivet auki kohti tulevaa.  Taiteilija toteaa: ”Ihminen, joka kaatuu ja nousee ylös on paljon vahvempi kuin ihminen, joka ei koskaan kaadu.”
Kuva: Jaana Jääskeläinen, Kuopion taidemuseo

Veistoksen ikoninen merkitys on tärkeä myös Pekka Jylhälle itselleen, joka on toiminut nuoruudessaan Keski-Pohjanmaalla vapaapalokuntalaisena. Teoksen aiheeksi valikoituikin pelastus- ja paloasemien symbolina tunnettu Feenix-lintu.

Veistos on toteutettu julkisena taidehankkeena prosenttiperiaatteen avulla ja sen toteutuksen ovat mahdollistaneet Kuopion kaupunki, Ikikivi Oy, Louhosareena, LähiTapiola Itä, Tahko Chalet, Tahko Mountain ja Tahko Spa. Teos kuuluu Kuopion kaupungin kokoelmiin.