Asuminen ja ympäristö – Uutiset Asuminen ja ympäristö – Uutiset

Takaisin

Öljylämmityksen vaihtamiseen apua ja avustusta

Pientalojen omistajille on ollut syyskuun alusta alkaen tarjolla avustusta öljylämmityksestä luopumiseen. Avustuksen myöntää koko maassa Pirkanmaan ELY-keskus. Lisätietoa avustuksen hakemisesta sekä uuden lämmitysjärjestelmän valinnasta on saatavilla lokakuun alussa pidettävässä webinaarissa sekä Iisalmessa, Kuopiossa ja Varkaudessa pidettävissä kirjastotilaisuuksissa.

Avustusta myönnetään 4 000 euroa, kun öljylämmityksestä siirrytään kaukolämpöön, maalämpöpumppuun tai ilma-vesilämpöpumppuun, ja 2 500 euroa myönnetään, kun siirrytään muihin lämmitysjärjestelmiin, kuten sähkö-, aurinkoenergia-, pelletti-, tai hake/pilke/halko -lämmitys. Avustus myönnetään suunnitelman ja kustannusarvion perusteella ja avustus maksetaan, kun hanke on valmistunut. Tähän mennessä hakemuksia on tullut Pirkanmaan ELY:lle noin 500 kappaleen viikkovauhdilla.

Kokemuksia avustuksen hakemisesta

Hyvin usein öljylämmityksen tilalle vaihdetaan esimerkiksi vesi-ilmalämpöpumppu. Tähän vaihtoehtoon on päätynyt myös Kuopion Niiralassa asuva Kati Määttä.

- Olemme luopumassa öljylämmityksestä, koska öljykattilamme on tulossa lähivuosina käyttöikänsä päähän ja vaatisi uusimisen. Halusimme vaihtaa huoltovapaampaan ja samalla myös ympäristöystävällisempään järjestelmään. Pyysimme yrityksiltä arviota, mikä lämmitysjärjestelmä soveltuisi parhaiten juuri meidän taloomme. Paikan päällä suoritetun arvioinnin jälkeen saimme tarjouksen ilma-vesilämpöpumpusta. Lisäksi pyysimme tarjouksen öljysäiliön poistosta, kertoo Kati Määttä.

- Tuen hakeminen Pirkanmaan ELY-keskukselta oli helppoa. Asioimispalveluun kirjauduttiin pankkitunnuksilla, joten hakemuslomakkeessa näkyivät valmiiksi henkilötiedot, Kati jatkaa. Hakemuksesta tarvitsi vain valita uusi lämmitysmuoto, lisätä tilinumero sekä liitetiedostona vesi-ilmalämpöpumpun tarjous sekä kustannusarvio ja suunnitelma siitä, miten öljysäilin poisto toteutetaan.

- Öljysäiliön poistoon liittyvään kysymykseen saimme nopeasti vastauksen puhelimessa ja sen avulla säiliön poistosta oli helppo kirjata toimenpiteet. Nyt odotamme päätöstä. Päätöksentekoon menee arviolta useita viikkoa. Ilma-vesilämpöpumppu on tilattu ja sen asennus tapahtuu noin 2 kuukauden sisällä, Kati toteaa.

 

Opastuksia lämmitysjärjestelmän valinnasta

Motiva järjestää keskiviikkona 7.10.2020 klo 15-17 kaikille avoimen Öljylämmitys vaihtoon -webinaarin, jossa kerrotaan mm. avustuksen hakemisesta sekä uuden lämmitysjärjestelmän valinnasta ja kustannuksista. Webinaariin ilmoittaudutaan 5.10. mennessä, www.motiva.fi/ajankohtaista/tapahtumat/oljylammitys_vaihtoon_-webinaari.1025.html.

Myös Pohjois-Savon energianeuvonta -hanke neuvoo kuntalaisia lämmitysjärjestelmän vaihdoksissa. Yhteyttä energianeuvojaan voi ottaa niin sähköpostitse kuin myös puhelimitse.

Juttusille voi tulla myös Pohjois-Savossa järjestettävien kirjastotapahtumien yhteydessä. Energianeuvonta-hanke järjestää yhteistyössä Savon Marttojen ja KESTO-hankkeen kanssa energiansäästö-teemaisia kuntalaistilaisuuksia lokakuun alussa. Tarjolla on tietoa esimerkiksi asumisen energiatehokkuudesta, lämmitysmuodon vaihdoksista ja niihin saatavista tuista, Pohjois-Savossa laadittavista ilmasto-ohjelmista sekä marttatoiminnasta.

Tilaisuudet järjestetään ti 6.10. klo 13-16 Iisalmen kirjastolla, ke 7.10. klo 13-17 Kuopion pääkirjastolla ja to 8.10. klo 13-16 Varkauden kirjastolla.

Rakennukset ja asuminen tuottavat kolmasosan Suomen ilmastopäätöistä. Hallitusohjelman mukaan fossiilisen öljyn käytöstä lämmityksessä luovutaan asteittain 2030-luvun alkuun mennessä. Vaihtaminen fossiilisesta öljystä kestävämpiin lämmitysmuotoihin on konkreettinen tapa vähentää päästöjä ja toteuttaa tavoitetta hiilineutraalista Suomesta.

Lisätietoja:
Kuopion kaupunki, energianeuvoja Mari Turunen, 044 718 2870, mari.turunen(at)kuopio.fi, www.kuopio.fi/energianeuvonta

Avustus öljylämmityksestä luopumiseen (Pirkanmaan ELY-keskus), www.ely-keskus.fi/web/ely/oljylammityksen-vaihtajalle

Öljylämmityksen vaihtajalle (Motiva), www.motiva.fi/koti_ja_asuminen/oljylammityksen_vaihtajalle


Uutiset aiheittain Uutiset aiheittain