Uutiset Uutiset

Takaisin

Lahjoita tarpeettomat tekstiilisi Vastuullinen design -kampanjaan

Kuopion kaupunki kutsuu asukkaita tuomaan omat tarpeettomat sinisen ja valkoisen sävyiset poistotekstiilit keräykseen 28.11.–1.12. Elävä-säätiön tiloissa toimivalle kierrätyspisteelle. Kuopiolaisten kierrätetyistä tekstiileistä toteutetaan julkinen taideteos valtuustotalon aulaan tammikuun alussa.

Tempaus on osa Vastuullinen design -kampanjaa, jonka tavoitteena kuluttajien kannustaminen kestävään kuluttamiseen ja materiaalien kierrätykseen. Poistotekstiilien keräykseen voi toimittaa esimerkiksi takit, housut, hameet, paidat, lakanat, pyyhkeet ja pöytäliinat. Tekstiilien täytyy olla puhtaita ja kuivia, jotta kuitujen hyödyntäminen materiaalina on mahdollista. Kierrätyspiste sijaitsee Elävän kaupan myymälässä osoitteessa Teollisuuskatu 1.

Hyväkuntoiset ja käyttökelpoiset vaatteet sekä kodintekstiilit kannattaa edelleen laittaa myyntiin kirpputoreille tai lahjoittaa hyväntekeväisyysjärjestöjen vaatteidenkeräykseen. Niitä voi myös korjata ja tuunata uuteen käyttöön sopiviksi.

Vastuullinen design -kampanjan toteuttaa kuopiolainen Satu Nisu Design Oy yhteistyössä Kuopion kaupungin ja Elävä säätiön kanssa.

Poistotekstiilejä kerättään Jätekukon keräyspisteissä


Jätekukon poistotekstiilien keräykseen voi normaalistikin toimittaa rikkinäisiä, virttyneitä tai loppuun kuluneita vaatteita ja kodintekstiilejä, joita on aikaisemmin laitettu energiajätteeksi eli sekajätteeksi. Lisätietoa ja keräyspisteet on kerrottu Jätekukon verkkosivuilla

Tekstiilien lajittelusta huolehtii Elävä säätiö omissa tiloissaan Kuopiossa. Sen jälkeen Jätekukko toimittaa jalostukseen kelpaavat poistotekstiilit Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:lle (LSJH) laadunvarmistukseen, jonka jälkeen kierrätykseen kelpaava tekstiili ohjataan poistotekstiilin käsittelylaitokseen Paimioon jalostettavaksi kierrätysraaka-aineiksi. Poistotekstiilien käsittelylaitoksessa kuidut avataan mekaanisesti, ja lopputuloksena saadaan kierrätyskuitua teollisuuden raaka-aineeksi. Kierrätyskuidusta voidaan valmistaa esimerkiksi lankaa, kuitukangasmateriaaleja, eristeitä, akustiikkalevyjä, suodatinkankaita ja komposiitteja.

Kuopion kaupunki on sitoutunut tavoittelemaan hiilineutraaliutta vuoteen 2030 mennessä ja jätteettömyyttä sekä globaalisti kestävää kulutuksen tasoa vuoteen 2050 mennessä yhdessä 10 Finnish Sustainable Communities (FISU) -verkoston kuntien kanssa.