Kulttuuriuutiset Kulttuuriuutiset

Takaisin

Paavali Jumppasen Kolme vuosisataa –konserttisarja päättyy merellisiin maisemiin 23.4.

Sunnuntaina 23.4. klo 16 Kuopin Musiikkikeskuksen Konserttisalissa kietoutuvat yhteen pianomusiikki ja kuvataide eri vuosisadoilta. Pianisti Paavali Jumppasen resitaalikonsertissa kuullaan musiikkia 1800-, 1900- ja 2000-luvuilta ja nähdään samoilla aikakausilla vaikuttaneiden taidemaalareiden teoksia. Konsertti on viimeinen osa pianistin Kolme vuosisataa –konserttisarjasta.


    
Pianisti Paavali Jumppasen Kolme vuosisataa –konserttisarja esittelee sekä pianomusiikkia että pianistin valitsemaa kuvataidetta 1800-, 1900- ja 2000-luvuilta. Kaikki kolme vuosisataa ovat esillä myös konserttisarjan päätöskonsertissa 23.4. Jumppasen mukaan konsertissa nähtävien kuvien ei ole tarkoitus tulkita konsertissa kuultavaa musiikkia – eikä päinvastoin. Idea maalaus- ja säveltaiteen saattamisesta yhteen on lähtenyt pohdinnoista taiteen suhteesta sen synnyttäneeseen kulttuuriin.

Kolme vuosisataa -sarjan viimeisessä konsertissa kuullaan Saaristomeren eteläisestä saaresta innoituksensa saanut Jaakko Kuusiston vuonna 2013 säveltämä teos Jurmo, jonka seuraksi Jumppanen on valinnut Jamie Wyethin kuvaavan teoksen ”Warning” (Varoitus). Säveltäjä John Adamsin minimalistisen kulttiteoksen Phrygian Gates (1977-78) rinnalla nähdään toinen kulttiteos, pop-taitelija Andy Warholin rockin kuninkaasta maalaama ”Eight Elvises” (Kahdeksan Elvistä). Franz Lisztin sankarillisromanttinen Sonaatti h-molli (1853) kuullaan kuvitettuna muotokuvamaalaaja Ary Schefferin teoksella “Les trois rois mage” (Itämaan tietäjät), josta säveltäjä Liszt löysi myös oman muotokuvansa. Muusta Lisztin säveltämästä musiikista konserttiohjelmaan on valittu teokset Au bord d’une Source, La Lugubre Gondola ja Nuages Gris. Musiikin rinnalla nähdään myös Gustave Moreaun ja Arnold Böcklinin teoksia.

Paavali Jumppanen on yksi ikäpolvensa menestyneimmistä suomalaispianisteista, joka esiintyy säännöllisesti sekä solistina että kamarimuusikkona ympäri maailmaa. Hänen ohjelmistonsa kattaa pianomusiikkia laajasti Bachista avantgardeen, ja hän on kantaesittänyt suuren määrän piano- ja kamarimusiikkiteoksia. Opinnot veivät Jumppasen Sibelius-Akatemian kautta Sveitsiin, jossa hän työskenteli Krystian Zimermanin johdolla. Jumppanen vietti 2011–12 lukuvuoden vierailijana Harvardin yliopistossa työstäen kirjaa Beethovenin pianosonaateista. Hän on esittänyt sekä Beethovenin että Mozartin pianosonaatit useissa konserttisarjoissa Suomessa ja Yhdysvalloissa. Ensimmäisenä suomalaispianistina Jumppanen on levyttänyt Beethovenin 32 pianosonaattia. Jumppanen on myös toiminut mm. Espoon Musiikkiopistossa pianon ja kamarimusiikin lehtorina ja Sibelius-Akatemian vierailevana professorina. Vuodesta 2015 hän on toiminut kansainvälisen PianoEspoo-festivaalin taiteellisena johtajana. Jumppanen sai vuonna 2011 Jenny ja Antti Wihurin Rahaston tunnustuspalkinnon suomalaisen kulttuurielämän hyväksi tekemästään työstä.

Järjestäjä: Kuopion Musiikkikeskus

Liput: 20 € permanto / 15 € parvet, eläkeläiset ja ryhmät väh. 10 hlöä / 10 € lapset, koululaiset, opiskelijat, varusmiehet ja työttömät / S-Etukortilla 18 / 13 / 8 €. Hinta sisältää Kuopion Musiikkikeskuksen palvelumaksun 2 €/ lippu. Palvelumaksut vaihtelevat ostopaikasta riippuen.

Myynti: Kuopion Musiikkikeskus (Kuopionlahdenkatu 23), Kuopion kaupunginteatteri (Niiralankatu 2), Sokos Kuopio, Kuopio Info kauppakeskus Apajassa sekä Lippupisteen myyntipisteet kautta maan. Musiikkikeskuksen ja kaupunginteatterin yhteinen palvelunumero: 0600 96 100 (1,98 €/ min. + pvm). eLiput: www.lippu.fi.

KUOPION MUSIIKKIKESKUS
Tuottaja-tiedottaja Elina Prepula, puh. 044 718 2364, elina.prepula(at)kuopio.fi
www.kuopionmusiikkikeskus.fi | Facebook: KuopionMusiikkikeskus | Youtube: KuopioMusiikkikeskus | Instagram: kuopionmusiikkikeskus