Asuminen ja ympäristö – Uutiset Asuminen ja ympäristö – Uutiset

Takaisin

Pelastusopiston savusukellusharjoitus 10.–11.12. Niiralan Kulman purettavaksi esitetyssä kerrostalossa

Pelastusopiston opiskelijat harjoittelevat 10.–11.12.2018 Kuopion keskustassa Niiralan kulman tyhjillään olevassa asuinkerrostalossa osoitteessa Raviradantie 8. Harjoituksesta aiheutuu näkyvää savua alueella.

─ Pelastusopisto käyttää kohdetta korkeassa rakennuksessa tapahtuvan pelastustoiminnan harjoitukseen, kertoo vanhempi opettaja Vesa Siivonen Pelastusopistolta.

Harjoituksessa ei käytetä ollenkaan oikeaa tulta, vaan hyödynnetään keinosavua, joka on myrkytöntä ja vaaratonta. Savu ei aiheuta vaaraa lähitalojen asukkaille. Harjoituksessa pelastusryhmä ajaa hälytyksen saatuaan kohteelle ja toteuttaa sammutusharjoituksen talon yläkerroksiin. Palohälyttimen ääni voi kuulua ulos asti.

Sammutusharjoituksessa käytetään pieniä määriä vettä kuvitteellisen palon sammuttamiseksi sekä murretaan asuntojen ovia aiheuttaen mahdollisesti meluhaittaa. Harjoitusta toistetaan molempina päivinä useita kertoja.

Harjoitus on käynnissä maanantaina 10.12. ja tiistaina 11.12. klo 8–18. Vielä keskiviikon ja torstain aikana kiinteistöllä käy Pelastusopiston huoltoryhmä siivoamassa harjoituksen jäljet.

Kyseessä on 8-kerroksinen, 60-luvulla rakennettu asuinkerrostalo, joka esitetään purettavaksi myöhemmin ensi vuonna.

─ Rakennus on tullut elinkaarensa päähän, ja se on kuntotutkimuksissa osoittautunut kunnoltaan sellaiseksi, ettei sitä ole taloudellisesti järkevää eikä mahdollistakaan peruskorjata, kertoo kiinteistöjohtaja Olli Kuronen Niiralan Kulmasta.

Tilalle rakennetaan uusrakennus, joka mukailee ulkoasultaan purettavaa taloa ja kortteleiden ulkoasu säilyy muuttumattomana. Uuden talon rakentamisen arvioidaan alkavan keväällä 2019.

Alueella liikkuvia pyydetään pitämään turvallinen etäisyys kohteeseen sekä pitämään ajotiet auki, jotta raskas pelastuskalusto pääsee liikkumaan esteettä. Harjoituksesta on tiedotettu viranomaisia, kuten hätäkeskusta ja pelastuslaitosta.

Harjoitukset pääasiassa Pelastusopiston omalla harjoitusalueella

Pelastusopisto toteuttaa opiskelijoiden savusukellusharjoitukset pääsääntöisesti harjoitusalueellaan Kuopion Korvaharjussa. Harjoitusalueen ulkopuolella oikeissa kohteissa harjoituksia toteutetaan pari kertaa vuodessa. Tilanteet ja kohteet arvioidaan tarkasti etukäteen ja huolehditaan muun muassa tarvittavista lupa-asioista.


Uutiset aiheittain Uutiset aiheittain