Tapahtumauutiset Tapahtumauutiset

Takaisin

Pieni askel ihmiselle, suuri harppaus ihmiskunnalle – 50 vuotta ensimmäisestä kuukävelystä VB-valokuvakeskuksen kesässä

”Tämä on pieni askel ihmiselle, mutta suuri harppaus ihmiskunnalle". Astronautti Neil Armstrong lausui historialliset sanat, kun hän astui ensimmäisenä ihmisenä Kuun kamaralle 21. heinäkuuta 1969. VB-valokuvakeskuksen koko perheen kesänäyttely Man on the Moon – Matka Kuuhun elää uudelleen historian suurtapahtuman, ihmisen ensimmäisen kuukävelyn, josta tulee kuluneeksi tasan 50 vuotta kesällä 2019. Näyttely avautuu yleisölle 31. toukokuuta.

Avaruuden valloituksen huippuhetkeen palataan VB-valokuvakeskuksen kesässä kymmenien värivalokuvien sekä video- ja äänitallenteiden kautta. Näyttelyn materiaali on koottu Yhdysvaltain avaruushallinnon NASAn Apollo-kuuohjelman arkistoista, ja se on valikoitu vain VB-valokuvakeskuksen kesänäyttelyä varten.

Tiedettä, tunnetta ja nostalgiaa

Man on the Moon – Matka Kuuhun -näyttely etenee Apollo-kuuohjelman suunnittelusta ja astronauttien koulutuksesta aina rakettien laukaisuihin, ensimmäisiin kuukävelyihin ja huimaan kuuautoiluun.
Näyttely esittelee niin ikimuistoisia valokuvia kuulennoista kuin vähemmän tunnettuja tunnelmakuvia, joissa tiivistyy astronauttien ja avaruuslentoja seuranneen yleisön jännitys vaarallisen tehtävän edessä. Kuvissa sykkii myös aito 1960-luvun henki. VB-valokuvakeskuksen kesänäyttelyn nostalgiahuone tarjoaa mahdollisuuden palata uudelleen ensimmäisen kuulennon televisiolähetykseen.

Matka Kuuhun -teema jatkuu myös VB-keskuksen Ateljeehuoneen näyttelyssä, joka esittelee fantastisia otoksia varhaisista kuumatkailun fiktioelokuvista. Kesänäyttelyyn liittyy runsas oheisohjelma. VB-valokuvakeskus juhlii erityisesti ensimmäisen kuukävelyn 50-vuotispäivänä 21.7.2019.

Fotografiska-yhteistyö jatkuu syksyllä

Kuopion VB-valokuvakeskuksen ja maineikkaan Tukholman Fotografiska-valokuvamuseon yhteistyö saa jatkoa syksyn avausnäyttelyssä Ikoner. Syys–marraskuussa esillä oleva näyttely perustuu ruotsalaisen Emma Svenssonin koristeellisiin ja kulttuuriviittauksilla leikitteleviin muotokuviin kehitysvammaisista.

Ruotsissa huippusuosion saanut Ikoner-näyttely on syntynyt Fotografiska for Life -taideprojektin ja Glada Hudik -teatterin yhteistyöstä. Teatterissa kehitysvammaiset pääsevät esiintymään ja työskentelemään yhdessä. Ihmiset, joilla on Downin syndrooma, jäävät usein pimentoon yhteiskunnassamme ja sen tarinoissa. Visuaalisesti ilottelevan näyttelyn vahvoiksi teemoiksi nousevatkin inhimillisyys, yhteisöllisyys ja näkyvyys.

Ikoner-näyttely nähdään VB-valokuvakeskuksessa yhdessä valokuvaaja Pekka Elomaan ja työryhmän kuvien kanssa. Elomaa on opettanut valokuvausta Lyhty ry:n työpajoissa vuodesta 2001. Helsingissä toimiva Lyhty tarjoaa aikuisille kehitysvammaisille asumis-, työpaja- ja oppimispalveluja sekä tuottaa kulttuuritapahtumia, koulutusta ja vapaa-ajan toimintaa. Elomaan ja työryhmän kuvissa kehitysvammaiset näyttävät itsestään sekä ylvään ja korean että inhimillisen ja herkän puolensa.

Tarinallisia kuvia Lissabonin kaduilta

VB-valokuvakeskuksen näyttelyvuoden 2019 päättää venäläisen valokuvaajan ja elokuvaajan Vladimir Brylyakovin tarinallisten kuvien kokonaisuus Time to Love. Marraskuussa avautuva näyttely tuo tuulahduksen Portugalin kulttuurihistoriallisen pääkaupungin Lissabonin kaduilta ja Atlantin rantamilta.

Vuoden 1992 Cannesin elokuvajuhlilla Brylyakov kutsuttiin kuvaamaan elokuvaa Lissaboniin. Kuvaaja ihastui kaupunkiin, sen kauneuteen ja elokuvallisiin katuihin. Seuraavana vuonna Brylyakov osallistui Photography Month -valokuvanäyttelyyn Lissabonissa ja kuvasi vapaa-ajallaan kaupunkia omaksi huvikseen.

Kun Brylyakov löysi Lissabon-kuvien negatiivit uudestaan vuonna 2016, hän lajitteli kuvat ja loi kuvauspaikoista mielessään tarinoita. Näin syntyi kirja ja valokuvanäyttely Time to Love, joka näyttää Lissabonin omalla erikoisella ja ainutlaatuisella tavallaan: elokuvakameramiehen silmin Brylyakov yhdistää kuvia ja luo uudenlaisia, tarinallisia katu- ja kaupunkimaisemia.
 
VB-valokuvakeskuksen kesän ja syksyn näyttelyt 2019

  • 31.5.–1.9.2019 Man on the Moon – Matka Kuuhun
  • 6.9.–3.11.2019 Ikoner – näyttely oikeudesta olla olemassa & Pekka Elomaa ja Lyhty ry:n työryhmä
  • 8.11.2019–12.1.2020 Vladimir Brylyakov: Time to Love