Uutiset Uutiset

Takaisin

Yli 20 hengen yleisötilaisuudet kielletty Kuopiossa 23.12. alkaen

Pohjois-Savon alueellinen COVID-19-työryhmä (”koronanyrkki”) kokoontui 18.12. ja antoi jälleen suosituksiaan epidemian torjuntaan. Lisäksi Itä-Suomen aluehallintovirasto kieltää 23.12.2020-22.1.2021 alkaen kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 20 henkilöä.

Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri on edelleen epidemian perustasolla. Vaikka alueen tilanne on tällä hetkellä hyvä, se voi äkillisesti huonontua jouluun liittyvän matkailun myötä, koska isossa osassa maata epidemia on leviämisvaiheessa.

Tämän pohjalta koronanyrkki suosittaa Pohjois-Savoon seuraavia toimenpiteitä:

Kasvomaskisuositus

Kasvomaskisuositus säilyy ennallaan: maskia kannattaa käyttää aina tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista.

Kasvomaskia kannattaa käyttää aina tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista, myös yksityisissä tapaamisissa.

Lue lisää THL:n sivuilta: Suositus kasvomaskien käytöstä kansalaisille


Kokoontumiset ja matkustaminen

Itä-Suomen aluehallintovirasto kieltää 23.12.2020 alkaen kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 20 henkilöä. Määräys on voimassa 22.1.2021 saakka.

Katso täältä AVIn määritelmä yleisötilaisuuksista. Lue myös blogi-kirjoitus Mitä tapahtumia aluehallintovirasto voi kieltää?

Tämän rajoituksen lisäksi suositellaan, ettei myöskään yksityisitilaisuuksissa (perhejuhlat ja joulun vietto) järjestettäisi isoja juhlia. Erityistä huomiota tulee kiinnittää riskiryhmiin kuuluvien suojaamiseen tartunnalta sekä kotona että vanhusten asumispalveluyksiköissä.

Kuopion kaupungin sosiaali- ja terveyspalveluiden asumisyksiköissä käyttöön otetussa vierailuihin liittyvässä terveysturvallisuuden liikennevalomallissa on hyviä vinkkejä turvallisiin ja ennaltaehkäiseviin käytänteisiin.

Matkustamista leviämisvaiheen alueille ja sieltä Pohjois-Savoon tulee harkita hyvin tarkasti, jotta epidemia ei leviäisi räjähdysmäisesti myös Pohjois-Savossa heti pyhien jälkeen. Riskiryhmiin kuuluvien tapaamisia on hyvä harkita siirrettäväksi ensi vuoden puolelle.

Nyrkki painottaa ennakoivaa toimintaa epidemian rajoittamiseksi.


Muut suositukset

Nyrkki suosittelee, että sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköiden tulisi päivittää toimintasuunnitelma henkilöstön riittävyydeksi joulun ja uuden vuoden aikaan. Kuopion kaupunki on varautunut ja tehnyt suunnitelman hoitohenkilöstön riittämiseksi.

Alueellinen nyrkki tähdentää edelleen, että harrastustoiminta tulisi järjestää siten, että osallistujat voivat välttää lähikontaktin. Harkinnan mukaan harrastustoiminta suositellaan tarvittaessa keskeytettäväksi, mikäli tartuntoja on todettu.

Ravitsemusliikkeiden toiminnan rajoituksista päättää valtioneuvosto STM:n esityksestä.

Kaikki muut suositukset säilyvät ennallaan valtakunnallisten suositusten mukaisesti.