Kulttuuriuutiset Kulttuuriuutiset

Takaisin

Pohjois-Savossa vieraili kolmen vuoden aikana huimat 6857 Taidetestaajaa

Taidetestaajat-hanke on Suomen historian suurin nuorille suunnattu kulttuurihanke. Se on vienyt lähes kaikki Suomen kahdeksasluokkalaiset taidelaitoksiin nuorten omaan maakuntaan ja pääkaupunkiseudulle. Pohjois-Savon alueella kolmivuotiseen hankkeeseen ovat osallistuneet kaikki yläkoulut.

Taidetestaajissa mukana olevat taidelaitokset valittiin hakuprosessin kautta. Alueen taidetoimijoista mukana ovat olleet Kuopion kaupunginteatteri, Musiikkikeskus, Kuopion taidemuseo, Itä-Suomen tanssin aluekeskus, Tanssiteatteri Minimi sekä Taidemuseo Eemil. Kouluille vierailut kulttuurilaitoksissa on tarjottu valmiina kokonaisuuksina, joihin on kuulunut pääsylippujen ja matkojen lisäksi kahdeksasluokkalaisille räätälöity ohjelma ennakko- ja jatkotyöskentelyineen.

Kuopion taidemuseossa oppilaat pääsivät kurkistamaan taidemuseon kulisseihin etukäteen katsottavan videon avulla. Varsinainen vierailu tarjosi oppilaille elämyksellisen draamaopastuksen taidenäyttelyssä. Kolmen vuoden aikana tutuksi ovat tulleet Suomen taiteen tarina ja Nykytaidetta Saastamoisen säätiön kokoelmasta -näyttelyt sekä M_itä? Nykytaiteen biennaali. Hämmästystä, herkistymistä, iloa ja aitoja kohtaamisia sisältäneillä kierroksilla oppaina toimivat museoassistentti Pertti Louni ja klovnerian ammattilainen Sinikka Lumiluoto. Oppilaat ovat antaneet palautetta vierailuista taidetestaajat.fi-verkkosivuille. Viimeisimmät Kuopion taidemuseon opastukset ovat herättäneet parhaat fiilikset kaikista Suomen Taidetestaajat-kohteista.

Taidetestaajien vierailut taidemuseossa on koettu erittäin antoisina. Hanke on vahvistanut taidemuseon ja koulujen välistä yhteistyötä monin tavoin. Hankkeen avulla useat maakuntien koulut ovat voineet tarjota oppilaille elämänsä ensimmäisen taidemuseovierailun. Lisäksi mahdollisuus päästä tutustumaan pääkaupunkiseudun kulttuurilaitoksiin on ollut ainutlaatuinen.

Taide- ja kulttuurialan ammattijärjestö (TAKU) palkitsi Suomen Kulttuurirahaston ja Svenska kulturfondenin rahoittaman ja Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton koordinoiman Taidetestaajat-hankkeen Vuoden taide- ja kulttuuritekona. TAKUn työelämäpalkintojen raati perusteli valintaansa seuraavasti: ”Taidetestaajat-hanke tarjoaa yhtäläisiä mahdollisuuksia kokea taidetta riippumatta äidinkielestä, asuinpaikkakunnasta tai liikuntarajoitteista. Hanke muistuttaa taiteen – aineettomana hyvänä – kuuluvan kaikille. Taidetestaajat-hanke on yleisökasvatusta, syrjäytymisen ehkäisy- ja yhdenvertaisuustyötä parhaimmillaan. Lisäksi hanke luo pohjaa koulujen ja taidelaitosten väliselle pysyvälle yhteistyölle. Uskomme myös, että hanke voi edistää nuorten kiinnostusta kulttuuri- ja taidealaan: se tarjoaa kurkistuksia kulisseihin ja siten uusia näkökulmia alan ammatillisiin polkuihin yhtenä mahdollisena tulevaisuuden uravalintana.”


Uutiset aiheittain Uutiset aiheittain