Uutiset Uutiset

Takaisin

Puijolle tulossa ravintolapalveluita ja uusia elämyksellisiä aktiviteetteja kesällä 2019

Puijon lakialueen yrittäjäksi 18.3. valitun Puijo Peak Oy:n tavoitteena on luoda alueelle osaavien toimijoiden verkosto. Verkoston ensimmäinen yhteistyösopimus on jo solmittu: Ravintolamestarit Oy aloittaa toimintansa Puijon laen kahvila- ja ravintolapisteissä. Myös saavutettavuuteen on tulossa parannusta: Puijolle pääsee kesällä 2019 kätevästi bussilla. Kuopion kaupunginhallitus käsittelee Puijon kehittämistä kokouksessaan 13.5.

Lakialueen kahvilasta ja ravintoloista kaupunkilaisten ja matkailijoiden ”metsäolohuone”

Tavoitteena on, että Puijon tornin uudet ravintola ja kahvila sekä Puijon majan ravintola avataan kesän 2019 aikana.

– Useita ravintola-alan palkintoja voittanut Ravintolamestarit Oy on mitä parhain yhteistyökumppani Puijon laen kehittämiseen. Tästä on hienoa lähteä rakentamaan Puijon uutta nousua, kommentoi Puijo Peak Oy:n toimitusjohtaja Pekka Niemelä kommentoi.  

– Puijon lakialueen kahvilasta ja ravintoloista halutaan tehdä kuopiolaisten ja turistien metsäolohuone, jossa korostuvat maukkaus, viihtyisyys ja rentous. Ympäröivä luonto raaka-aineineen on myös vahvasti läsnä ravintoloissa, kuvailee Ravintolamestareiden toimitusjohtaja Eeva Mertanen uutta ravintolakonseptia.


– Ravintolamestarit Oy on mitä parhain yhteistyökumppani Puijon laen kehittämiseen. Tästä on hienoa lähteä rakentamaan Puijon uutta nousua, kommentoi Puijo Peak Oy:n toimitusjohtaja Pekka Niemelä kommentoi.

Kesällä luvassa myös eFatbike-pyörien vuokrausta ja ohjattuja retkiä

Puijo Peakin yhteistyökumppani SeikkailuKuopio tuo tulevana kesänä myös ensimmäiset uudet aktiviteetit Puijolle: Puijolla pääsee pian vuokraamaan suuressa suosiossa olevia eFatbike-pyöriä ja osallistumaan ohjatuille kierroksille.

Lisäksi Puijo Peak selvittää parhaillaan, millaista lapsille soveltuvaa uutta tekemistä Puijolle voitaisiin tuoda täksi kesäksi.

– Olemme motivoituneita parantamaan erityisesti lasten viihtyvyyttä Puijolla. Pidemmän tähtäimen ajatuksena onkin esimerkiksi lasten maailman rakentaminen Puijolle, kertoo Niemelä.

Toteutukseen päätyvien harrasteiden lista elää

Suunnitelmissa on myös useita muita eri ikäryhmille suunnattuja aktiviteetteja, kuten esimerkiksi kiipeilypuisto, Zipline-vaijeriliukumäki ja Roller coaster -kelkkarata. Jokaisen aktiviteetin osalta tehdään ensin asiantuntija-arviot ja etsitään mahdollinen toteuttaja. Tämän lisäksi suunnitelmat käydään tarkoin läpi ympäristöviranomaisten kanssa.

– Toteutukseen päätyvien harrasteiden lista elää jatkuvasti. Juuri nyt selkein kehittämiskohde on rinnealueen ottaminen uudelleen käyttöön. Talvella rinnealueelle sopisi moderni freestyle park -toiminta ja kesällä esimerkiksi alamäkipyöräily, Niemelä kertoo.Kaikessa toiminnassa periaatteena luontoarvojen kunnioittaminen

Suunnittelun perusperiaatteena Puijo Peak pitää sitä, että Puijon arvokasta luontoa kunnioitetaan. Puijo Peakin mukaan yksittäisestä toiminnosta voidaan myös luopua, jos se vaarantaa luontoarvot tai ei ole kannattava – toiminnan johtoajatus on siis jatkuva, vaiheittainen kehittäminen.

– Puijolle ei ole tulossa huvipuistoa tai massiivista rakentamista, vaan luontoon mukautuvia elämyksellisiä koko perheen aktiviteetteja, kuvailee Puijo Peak Oy:n toimitusjohtaja Pekka Niemelä.

Yksi esimerkki tästä ovat uutta teknologia hyödyntävät, lisätyllä todellisuudella elävöitetyt teemoitetut luontopolut, jotka toimisivat myös hyvänä oppimisympäristönä esimerkiksi koululaisten tarpeisiin.

Saavutettavuuteen suunnitellaan parannusta erilaisilla hissiratkaisuilla

Kuopion kaupunki suunnittelee rakentavansa kaupunkilaisten toivomia kulkuyhteyksiä urheilulaaksosta huipulle. Puijon saavutettavuutta suunnitellaan parannettavan muun muassa hyppyrimäen viereen sijoitettavan tuolihissin avulla. Tuolihissin on tarkoitus korvata nykyinen, elinkaarensa päässä oleva mäkihyppääjien käyttämä hissi.

Tuolihissin toteuttaminen vaatii ELY-keskuksen poikkeuslupamenettelyä. Myös mahdollisesti myöhemmin toteutettava funikulaari edellyttäisi poikkeamislupaa. Kaupunki jatkaakin neuvotteluja hankkeesta ELY-keskuksen ja ympäristöministeriön kanssa. Puijo Peakin mukaan toimintoja voidaan kuitenkin lakialueella käynnistää jo ennen tuolihissin valmistumista.  

Yksi konkreettinen Puijon saavutettavuutta edistävä asia on jo lähitulevaisuudessa näköpiirissä: kesäkaudella 3.6.2019–11.8.2019 linja 10 kulkee Puijolle tunnin välein. 

Näin Puijon kehityshanke on edennyt:

Yrityshaku käyntiin tammikuussa 2019 – myös asukkaiden ideoita kartoitettiin


Kuopion kaupunki käynnisti tammikuussa 2019 kampanjan uusien yrittäjien löytämiseksi Puijolle.  Yrityshaun tueksi kaupunki halusi saada päivitettyä tietoa siitä, mitä kuopiolaiset toivovat Puijolle. Niinpä Puijon kehittämishankkeessa hyödynnettiin myös asukkaiden ja alueen toimijoiden ideoita.

Osallisuuskampanja tuotti satoa: kaupunki sai eri kanavissaan yhteensä 750 kommenttia ja ideaa Puijon kehittämiseksi. Asukkaiden kommenttien perusteella Puijolle kaivattiin erityisesti sen luontoon soveltuvaa toiminnallisuutta ja luonnosta nauttimisen mahdollisuuksia sekä parempaa logistista saavutettavuutta – Puijolle tuli vastaajien mielestä päästä entistä helpommin. Myös ainutlaatuisen luonnon kunnioittaminen ja autoton lakialue nousivat useissa vastauksissa esille. Ravintola- ja kahvilatoimintoja pidettiin perusedellytyksenä toimivalle kokonaisuudelle.

Puijon tulevaisuutta ideoitiin kevään mittaan myös kansainvälisten korkeakouluopiskelijoiden ja Savonia-ammattikorkeakoulun toteuttamassa Neptune-yhteistyöprojektissa.

Toiveisiin vastataan – ”Tämä on juuri sitä, mitä kuntalaiskyselyssä haluttiin”

Kuopion kaupungin tavoitteiden näkökulmasta Puijon kehittyminen etenee oikeaan suuntaan. Tulevalta yrittäjältä kaupunki toivoi erityisesti, että tämä olisi tornin ja majan kehittämisen lisäksi kiinnostunut myös mahdollisuuksista, joita alueen ainutlaatuinen luonto voisi tarjota yritystoiminnalle.

– Puijo Peakin hankkeen sisältö vastaa hyvin niitä tavoitteita, joita kaupunki asetti käynnistäessään yrityshaun lakialueelle. Tämä on juuri sitä, mitä laajassa kuntalaiskyselyssä vuodenvaihteessa toivottiin: hyvät ravintolapalvelut sekä monipuolisesti luontoa kunnioittavia palveluita, iloitsee apulaiskaupunginjohtaja Jari Kyllönen.

– On hienoa, että Puijo Peak on saanut ympärilleen jo tässä vaiheessa kovan luokan yhteistyökumppaneita. Vahvalla kuopiolaisella osaamisella on hyvät edellytykset saada lakialue sille kuuluvaan arvoonsa, toteaa puolestaan yritysasiamies Unto Juutinen.

Puijo Peak on vahvistanut myös matkailuun liittyvää osaamistaan. Sen hallituksen uudeksi asiantuntijaksi ja
jäseneksi on lupautunut Kuopio Tahko Markkinointi Oy:n entinen toimitusjohtaja Wille Markkanen. Lisäksi hallituksen neuvonantajana toimii Kotikatu Oy:n TJ Jussi Niemelä. Yhteistyöverkostoon kuuluvat myös Fantasia Works Oy, Mobie Group Holdings ltd, Oddy Inc., 3D Talo Finland Oy sekä Hurja Solutions Oy. Verkostossa on siis kattavasti laaja-alaista osaamista.

Tarkentavat suunnitelmat kaupunginhallituksen käsittelyssä 13.5.

Kuopion kaupunginhallitus käsittelee Puijon kehittämisen tarkentavaa suunnitelmaa kokouksessaan maanantaina 13.5.2019. Keskeisimmät sopimukset ovat Kuopion Tilakeskuksen ja Puijo Peakin välillä laadittava Puijon tornin ja majan vuokrasopimus sekä Maaomaisuuden hallintapalveluiden vastuulla olevien maa-alueiden käyttämiseen liittyvä sopimus.


Uutiset aiheittain Uutiset aiheittain