Uutiset Uutiset

Takaisin

Yöttömän yön valoa -teos rakentaa kulttuurisiltaa Suomen ja Japanin välille Puijon tornissa

Arvostettu japanilainen taiteilija Kaii Higashiyama (1908-1999) löysi luovuutensa Suomesta kesäisellä matkallaan vuonna 1962. Suomen kaunis luonto ja poikkeuksellinen yöttömän yön valo innoitti hänet maalaamaan teoksen maisemasta, joka avautui vanhasta Puijon tornista Kuopiossa. Teoksen korkeatasoinen kopio julkistettiin Puijon tornikahvilassa.


Yöttömän yön valoa -teos julkistettiin Puijon Tornikahvilassa 21.12.2020. Kuvassa Ravintolamestareiden toimitusjohtaja Eeva Mertanen, Markku Komppula Puijo Peakilta, Higashiyama-asiantuntija, tuottaja ja musiikintekijä Heikki Mäenpää, Kuopion apulaiskaupunginjohtaja Pekka Vähäkangas ja markkinointijohtaja Kirsi Soininen.

Puijolle sijoitettu teos juhlistaa Suomen ja Japanin diplomaattisuhteiden satavuotista taipaletta. Vastaava korkeatasoinen jäljennös Yöttömän yön valoa -teoksesta on Tokiossa Suomen suurlähetystön tiloissa. Teos on sijoitettu Puijon torniin saman maiseman äärelle, joka siihen on maalattu.

- Ihmiset pääsevät tutustumaan elämyksellisesti siihen sielunmaisemaan, joka vaikutti syvästi taiteilija Kaii Higashiyamaan ja hänen kauttaan japanilaisiin. Tiedän joidenkin jopa muuttaneen Suomeen tämän teoksen takia, kertoo Higashiyama-asiantuntija, tuottaja ja musiikintekijä Heikki Mäenpää.

Yöttömän yön valoa -teos on Japanissa hyvin korkealle arvostettu. Sen alkuperäisversiota säilytetään kansallisaarteena Japanin modernin taiteen museossa Tokiossa (MOMAT). Teos on maalattu perinteisellä japanilaisella nihonga-maalaustyylillä, joka poikkeaa öljyvärimaalauksesta tarkkojen yksityiskohtiensa ansiosta. Puijon torniin sijoitettavassa jäljennöksessä näkyvät yksityiskohdat yhtä tarkkoina kuin alkuperäisessäkin versiossa.


Kaii Higashiyama - Yöttömän yön valoa 1963,The National Museum of Modern Art, Tokyo (MOMAT) Kuvien käyttölupa: Kaii Higashiyaman oikeudenomistajat / Harjula Production

Pienimuotoinen mediatilaisuus Puijolla

Yöttömän yön valoa -teos julkistettiin pienimuotoisessa mediatilaisuudessa Puijon Tornikahvilassa 21.12.2020. Paikalla julkistustilaisuudessa olivat Kuopion apulaiskaupunginjohtaja Pekka Vähäkangas, markkinointijohtaja Kirsi Soininen sekä Heikki Mäenpää.

-  Teoksen julkistaminen avaa meille suomalaisille nyt korona-aikaan muuta ajateltavaa. Voimme nauttia suomalaisesta luonnosta ja maisemasta rajoituksetta. Teoksen julkistus tuottaa varmasti myös Japanissa todella paljon hyvää mieltä, arvioi Mäenpää.

Teos rakentaa eräänlaisen kulttuurisillan Japanin ja Suomen välille. Tokion Suomen suurlähetystössä sijaitseva teoksen sisarkopio avaa näkymän Suomeen ja suomalaiseen luontoon. Suurlähetystön vieraille on mahdollista kertoa Higashiyaman tarinan, ja että teoksen maisema on nähtävissä nykyisestäkin Puijon tornista sellaisena kuin se on tauluun kuvattu – nyt myös rinnakkain itse teoksen kanssa.

Tokion Suomen suurlähetystö oli merkittävässä roolissa järjestämässä korkeatasoisia jäljennöksiä sekä suurlähetystöön että Kuopion kaupungille. Vedoksen ovat teettäneet taitelija Kaii Higashiyaman suku, joka omistaa teosten oikeudet.

Kaii Higashiyaman tarina

Kaii Higashiyama toteutti vuonna 1962 pitkäaikaisen haaveensa matkasta Suomeen. Suomalainen ystävä oli opiskeluaikoina Saksassa kertonut Higashiyamalle ihmeellisestä valosta, joka Suomen yöttömässä yössä vallitsee. Higashiyamalle tämän järvien ja metsien maan näkeminen oli yksi merkkihetki elämässä. Muisto siitä säilyi hänen ja hänen puolisonsa mielessä koko elämän.

Kaii Higashiyama kotiateljeessaan Ichikawassa 1988. Kuvien käyttölupa: Kaii Higashiyaman oikeudenomistajat / Harjula Production

Higashiyama kuvasi kaitafilmille Puijon vanhasta tiilitornista avautuvan maiseman ja maalasi sen pohjalta kuuluisan Yöttömän yön valoa -teoksen. Siitä tuli heti erittäin suosittu Japanissa. Teos sopii japanilaisten mielenmaisemaan samaan tapaan kuin Kalevala ja Sibeliuskin.

Teoksen kopion sijoittaminen Puijon torniin syventää Heikki Mäenpään mukaan Suomen ja Japanin sidettä entisestään. Teoksen ja maiseman tarina koskettaa ihmisiä ja avaa elämysmatkailijoille uusia tulokulmia matkailuun Suomessa.

Higashiyaman teos on nähtävillä Puijon tornikahvilassa sen aukioloaikoina. Jukola Industries on rakentanut tilaan kokonaistaideteoksen yhdenmukaiseksi tornin luonnonläheisen sisustuksen kanssa.

Suomen Japanin suurlähettiläs Pekka Orpanan tervehdys 21.12.2020 Puijon Tornin mediatilaisuuteen (pdf)