Uutiset Uutiset

Takaisin

Rutkasti jännitystä, sukelluksia leffojen maailmaan ja kurkistuksia esiripun taa – lasten ja nuorten Supersyysloma käynnissä Kuopiossa

Supersyysloma on täyttä päätä käynnissä Kuopiossa, ja lapset ja nuoret ovatkin viikon mittaan päässeet nautiskelemaan vapaapäivistään monenkirjavan, superhauskan syyslomatekemisen parissa.

Kaupunginteatterilla sukellettiin leffojen maailmaan ja hypättiin teatterintekijöiden kenkiin

Kuopion kaupunginteatterilla järjestettiin tiistaina 15.10. maksuton STAGE-tapahtuma 7.–9.-luokkalaisille nuorille. Maksuttomassa tapahtumassa nuoret pääsivät opettelemaan leffojen tekemistä näyttelijä Karri Lämpsän johdolla.


Kuopion kaupunginteatterilla järjestetyssä STAGE-tapahtumassa nuoret pääsivät käsikirjoittamaan, näyttelemään ja kuvaamaan itseideoimiaan kohtauksia näyttelijä Karri Lämpsän opissa.

Lisäksi tapahtuman non stop -pisteissä nuoret pääsivät myös kokeilemaan sirkusta, improilemaan, sovittelemaan rooliasuja ja harjoittelemaan maskeerausta.


Lopuksi nuorten kuvaamat ja käsikirjoittamat elokuvat myös esitettiin toisille.

Museokäyntejä ja pulikointia jännittävissä tunnelmissa

Supersyysloma starttasi jännittävissä tunnelmissa, kun Niiralan uimahallissa polskittiin jännäri-teemalla hämärässä valaistuksessa hurjien hahmojen ja seittien ympäröimänä.

Lisäksi Kuopion korttelimuseon entisen käräjätuvan rakennuksessa avautui perjantaina 11.10. Karmeat käräjät -pienoisnäyttely. Näyttely esittelee Korttelimuseon ja Kuopion vähemmän tunnettua historiaa – entisajan oikeuskäytäntöjä sekä noita- ja taikuusoikeudenkäyntejä. Kuvituksena nähdään vanhoja Kuopion karttoja sekä muutamia erikoislaatuisia esineitä.

Näyttelyvieraat pääsevät halutessaan muun muassa kokeilemaan, miltä tuntuu istua jalkapuussa, jota ennen vanhaan käytettiin Suomessa, ja myös Kuopiossa, häpeärangaistuksen välineenä. Entisessä käräjätuvassa esillä oleva jalkapuu on lainassa Kallaveden seurakunnalta.


Kuopion korttelimuseon vastikään avautuneessa Karmeat käräjät -näyttelyssä pääsee halutessaan kokeilemaan, miltä häpeärangaistuksen saaneesta tuntuu istua jalkapuussa. Kuopion korttelimuseon opas ja museoassistentti Maria Myers näyttää mallia.

Paitsi että pienoisnäyttely on kaikessa karuudessaan omiaan nostattamaan karvat pystyyn, on sillä myös tärkeä opetus: noitaoikeudenkäyntien synkeä historia osoittaa, että pahansuovat puheet voivat johtaa virheellisiin päätelmiin, perättömään tuomitsemiseen ja pahimmillaan julmiin tekoihin. Näyttely kytkeytyykin myös kiusaamisen tunnistamiseen ja estämiseen. Yhteistyössä HUMAKin yhteisöpedagogian opiskelijoiden kanssa on tehty kouluille lainattava oppimispaketti, Karmeat käräjät.

Karmeat käräjät -pienoisnäyttely on esillä Korttelimuseossa 29.3.2019 saakka. Suositusikäraja on 10 vuotta. Museoon on ilmainen pääsy alle 18-vuotiaille.

Jännäri-teema saa jatkoa pyhäinpäivän aattona

Kutkuttavan hurjia uutisia kaikille jännityksennälkäisille: Jännäri-Kuopio -aiheiset tapahtumat saavat jatkoa myös supersyysloman päätyttyä. Teema huipentuu pyhäinpäivän aattona, perjantaina 1.11. järjestettävään, läpi Kuopion keskustan kulkevaan Jännäri-kierrokseen ja Piina-näytelmän yönäytökseen Kuopion kaupunginteatterissa.

Jännäriteemaiselle kaupunkikävelylle, Jännäri-kierrokselle, on kaikille vapaa pääsy. Itse kävelykierroksen ikäsuositus on 13 vuotta, ja sille ovat tervetulleita kaikki aiheesta kiinnostuneet. Ennakkoilmoittautumista ei tarvita. Mukaan voi liittyä myös matkan varrelta.

Lisätietoa: https://kuopionkorttelimuseo.fi/koe-ja-opi/tapahtumat-ja-opastukset/
Tapahtuma Facebookissa: www.facebook.com/events/2557616874324404/

Paljon superhauskaa syyslomatekemistä luvassa koko loppuviikon ajan

Paljon hauskaa tekemistä on luvassa vielä koko loppuviikon ajan: Supersyysloma tarjoaa monipuolista tekemistä lapsille ja nuorille Kuopiossa koko syyslomaviikon (vko 42) ajan.

KalPa tarjoaa perjantaina 18.10. syysloman kunniaksi 200 ensimmäiselle alle 16-vuotiaalle ilmaisen sisäänpääsyn KalPa–Ilves -otteluun. Ottelun yhteydessä juhlitaan myös KalPa-maskotti Ruusterin synttäreitä, kun Ruusteri täyttää kuusi vuotta. Lisätietoa: www.facebook.com/events/3811469632595567/Alle 18-vuotiaat pääsevät 18.10. asti Niiralan ja Lippumäen uimahalleilla maksutta uimaan ja kuntosalille klo 8–16 välisenä aikana (kuntosalille alle 15-vuotiaat vain aikuisen seurassa).

Kuopio-hallissa 17.–20.10. järjestettävään Gyostage-pelitapahtumaan on vapaa pääsy perjantaina klo 14–20.

Lisää Supersyysloma-ohjelmaa ja tapahtumien tarkemmat tiedot löydät Kuopion seinältä: https://kuopionseina.fi/supersyysloma/