Uutiset Uutiset

Takaisin

Saimaa-ilmiön teemat valittu

Itä-Suomen keskuskaupungit ja liitot tavoittelevat yhdessä Euroopan kulttuuripääkaupunki -titteliä Itä-Suomeen vuodeksi 2026. Hanke on edennyt Saimaa-ilmiö-nimellä ja kulttuuripääkaupunkititteliä haetaan Savonlinnan nimissä. 

Euroopan kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelmiston rakentaminen lähtee pääotsikosta ja teemoista, joita hankkeen ylimaakunnallinen valmistelutiimi, Sillanrakentajat, puheenjohtajansa Sari Kaasisen johdolla yhdessä hankkeen koordinaattoreiden kanssa ovat työstäneet syys-lokakuun ajan. Valitut teemat kumpuavat Itä-Suomea yhdistävistä haasteista ja kehittämisen painopistealueista.

Saimaa-ilmiö-kulttuuripääkaupunkihankkeen pääteema: ILMIÖMÄISYYS

Saimaa-ilmiön kattoteeman avulla nostetaan esiin itäisen Järvi-Suomen ilmiömäisyyttä sekä tähdätään itäsuomalaisen vaatimattomuuden kääntämiseen positiiviseksi ylpeydeksi, jättäen silti tilaa useille tulkinnoille ja leikittelylle.

  • Ilmiömäiset ihmiset ja kohtaamiset...
  • Ilmiömäiset elämykset ja tapahtumat...
  • Ilmiömäiset paikat ja luonto...
     

Saimaa-ilmiö-kulttuuripääkaupunkihankkeen teemat:

VEDEN VOIMALLA

Mikä on maailman paras paikka olla ja elää? Se löytyy Itä-Suomesta, jossa vesi on jääkaudesta saakka muovannut maisemia mukaville mutkille, tuonut uskallusta ja rouheutta. Se on opettanut meidät arvostamaan luontoa. Vesi ohjaa asujat mieluisille kotipaikoille rakentamaan kyliä, taajamia ja kaupunkeja. Ikiaikaisen järviluonnon lisäksi on tarvittu suo, kuokka, Toivo ja Saima, joskus jopa perkele! Niiden voimalla on syntynyt muheva alusta itäsuomalaiselle taiteelle ja maailmaa valloittaville innovaatioille. Veden äärellä vallitsee ainutlaatuinen rauha ja turvallisuus. Tänne on hyvä tulla maailman turuilta menestymään ja viihtymään. Ennen, tänään ja tulevina aikoina. 

Yhteinen historia ja vesistöön pohjautuva kulttuuri - Saaret, veneily, höyrylaivat, lossit, jäätiet, lautat. Lähimatkailu, mökkikulttuuri, rantasaunat.
Ympäristönsuojelu
Itäisen Järvi-Suomen ainutlaatuisuus
Kaupungit luonnon sylissä  
Vuodenajat
Luonnonilmiöt

 

YHDISTÄVILLÄ SILLOILLA

Lukuisilla silloillamme on historian aikana syttynyt romansseja, ratkottu riitoja ja sodittu. Nyt sillat yhdistävät ihmisiä ja ajatuksia. Sillat ovat kohtauspaikkoja, joiden vaikutukset näkyvät kulttuurin rikkautena. Pohjoinen sijaintimme Euroopan Unionin itärajalla ja Venäjän naapurina luo kaupan ja kulttuurin siltoja. Elämme luovuuden lähteellä, jonne mahtuu hyvin uusia asujia, keksijöitä ja tekijöitä. Täällä on hyvä elää ja olla ja jäädä vaikka pidemmäksikin aikaa. Ennen, tänään ja tulevina aikoina.

Monimerkityksisyys 
Kohteiden ja tapahtumien saavutettavuus  
Välimatkat ja reitit  
Digitaalisuus   
Monipaikkaisuus  
Suhteemme Venäjään

 

ITÄISELLÄ ILOLLA  

Tervetuloa aitojen ihmisten seuraan! Itä-Suomessa elävät sulassa sovussa rehevä karjalaisuus ja lupsakka savolaisuus. Jokaisessa kolkassa on oma kylähullunsa ja leikkiä lasketaan ikään katsomatta. Saunatontut, maahiset ja vetehiset osataan yhä lepyttää ikiaikaisin taidoin. Kalevalainen poljento kaikuu askelissa, ja menneisyyden viestit esimerkiksi kalliomaalauksissa antavat ajatuksille juuret. Puhdas luonto aitoine anteineen maustaa elämää. Kulttuurimme on omaleimaista ja aitoa. Tilaa riittää uusille ihmisille ja ajatuksille sekä rohkeille kokeiluille. Ennen, tänään ja tulevina aikoina.

Syli avoinna  
Vieraanvaraisuus  
Yhteisöllisyys
Ruokaperinne  
Uudet tulijat  
Uskallusta olla aito  
Myyttisyys

 

Mitä tapahtuu seuraavaksi?

1) Ideanuotta lasketaan vesille. Kaikkien ideoita tarvitaan
Monipuolisen ja mielenkiintoisen kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelmasisällön rakentamiseksi tarvitaan ideoita kaikilta. Kulttuuripääkaupunkihanke on julkaissut nettisivuillaan osoitteessa www.savonlinna2026.fi ideanuotan, jolla kerätään visioita ja ideoita siitä, mitä kaikkea Itä-Suomen yhteinen kulttuuripääkaupunkivuosi voisi sisältää.

2) Haku yhteistyörihmastoon
Kulttuuripääkaupunkivuotta rakennetaan yhdessä. Tätä varten tarvitaan Itä-Suomen laajuinen rihmasto, joka kasvaa, kehittyy ja tiivistää kaupunkienvälistä yhteydenpitoa ja luo pohjan kulttuuripääkaupunkivuoden suunnittelulle ja toteuttamiselle. Kulttuuripääkaupunkihankkeen nettisivuilla osoitteessa www.savonlinna2026.fi on julkaistu hakulomake, jossa voi ilmoittautua mukaan.

Yhteistyörihmastoon kannattaa ilmoittautua mukaan, jos esimerkiksi jo edustaa tai on valmiina kokoamaan itäsuomalaisen toimijaryhmän, jolla olisi mahdollisuus rakentaa ohjelmasisältöä kulttuuripääkaupunkivuoteen tai haluaa tarjota vaikka vapaaehtoistyövoimaa valmistelun ja vuoden toteuttamiseen.

3) Tilaisuuksia kaikissa kaupungeissa
Kulttuuripääkaupunkihanke tulee järjestämään teemoja, ideanuottaa ja yhteistyörihmastoa taustoittavia tilaisuuksia marras-joulukuun aikana Mikkelissä, Kuopiossa, Joensuussa, Lappeenrannassa ja Savonlinnassa. Kaikki tilaisuudet ovat avoimia aiheesta kiinnostuneille. Tilaisuuksista tiedotetaan myöhemmin paikkakuntakohtaisesti.

 

Taustaa

- Savonlinna on Itä-Suomen maakuntien yhteinen ehdokas Euroopan kulttuuripääkaupungiksi (European Capital of Culture ECoC) vuodeksi 2026. Idealle ovat antaneet tukensa myös maakuntien keskuskaupungit Mikkeli, Kuopio, Joensuu ja Lappeenranta. Yhteistyöverkostoa ja ideaa on työstetty kesästä 2018 lähtien.

- Euroopan parlamentti ja komissio on nimennyt Euroopan kulttuuripääkaupunkeja vuodesta 1985. Vuonna 2026 kulttuuripääkaupunki tulee Suomen lisäksi Slovakiasta.

- Euroopan kulttuuripääkaupunkeina on Suomesta aiemmin ollut Helsinki vuonna 2000 ja Turku vuonna 2011.

- Itä-Suomen yhteinen kulttuuripääkaupunkihaku etenee hankkeena, jota hallinnoi Etelä-Savon maakuntaliitto.

- Hankkeen koordinaattoreina työskentelevät Anu-Anette Varho ja Reko Tammi ja heidän tukenaan on ylimaakunnallinen valmistelutiimi Sillanrakentajat, jonka puheenjohtaja toimii Joensuun kulttuurijohtaja Sari Kaasinen. Hankkeen ohjausryhmän puheenjohtajana toimii Savonlinnan kaupunginjohtaja Janne Laine.

- Kulttuuripääkaupunkihaun ensimmäiseen vaiheen haku päättyy 5.5.2020 ja toinen vaihe keväällä 2021. Suomesta nimettävä Euroopan kulttuuripääkaupunki julkaistaan keväällä/kesällä 2021.

www.savonlinna2026.fi   

Uutiset aiheittain Uutiset aiheittain