Uutiset Uutiset

Takaisin

Savonia-kirjallisuuspalkintoehdokkaat julkistettu – kuusi teosta kilpailee vuoden 12 000 euron palkinnosta

Savonia-palkintoehdokkaat julkistettiin tänään 18.11.2022 Kirjakantti-kirjallisuustapahtuman avajaisissa.  

Savonia-kirjallisuuspalkinto jaetaan vuosittain tunnustuspalkintona savolaiselle kirjailijalle kyseisenä vuonna julkaistusta merkittävästä kaunokirjallisesta teoksesta. Savonia-palkinnon suuruus on 12 000 euroa. 

Savonia-palkintoraati on valinnut ehdokkaat 1.11.2022 pitämässään kokouksessa. 

Raati luki yhteensä 86 palkinnon piiriin kuuluvaa kaunokirjallista teosta. Niistä raati asetti ehdolle kuusi teosta, joita se luonnehtii seuraavasti:

Aro Sari, Nukkuvan jättiläisen laakso (Gummerus)
Aro kirjoittaa esikoisromaanissaan värikästä ja täyteläistä proosaa 1930- ja 40-lukujen suomalaisesta siirtokunnasta Brasilian sademetsissä.  Keskiössä on savolaisen tytön selviytymistarina aluksi ankaran uskonnollisen yhteisön paineessa ja myöhemmin Brasilian autoritäärisen yhteiskunnan puristuksessa. Aron kieli on poikkeuksellisen kuvailevaa ja värikylläistä, mikä yhdistettynä brasilialaiseen villiin ja hallitsemattomaan luontoon tekee romaanista vahvan visuaalisen lukuelämyksen.

Elomaa Iiti, Pettämätön kauneudentaju (Pääjalkainen)
Elomaa kirjoittaa esikoisromaanissaan eläväksi palan ennen kuvaamatonta suomalaista taidehistoriaa.  Kyse on vähemmän muistetun Suomen ensimmäisen ammattilaistaidemaalari Erik Johan Löfgrenin elämänkerrasta, mutta teos myös paljastaa sen, mitä suomalaisen kulttuurin käynnistäminen ja ennen kaikkea suomalaisen identiteetin luominen on vaatinut. Romaani perustuu tositapahtumiin, mutta kirjailija antaa myös mielikuvituksensa lentää.

Kononen Suonna, Tie päättyy meren rannalle (Karisto)
Konosen ensimmäinen fiktiivinen romaani on tarina matkasta Joensuusta Pohjois-Norjaan, vanhan elämän hylkäämisestä ja uusien valintojen tekemisestä. Kirjan ansioita ovat vivahteikkaan kielenkäytön lisäksi ylistettävän laaja-alainen musiikin, erityisesti progressiivisen rockin tuntemus. Tarinaan luovat oman tunnelmansa Pohjois-Norjan jylhänkarut maisemat, joiden myötä lukija pääsee osalliseksi myös huikeasta vapauden tunteesta.

Nissinen Camilla, Meitä vastaan rikkoneet (Tammi)
Nissisen esikoisromaani on väkevä kertomus uskonyhteisön ja perheen sairastuttavasta voimasta. Teoksen päähenkilö Silja on varttunut perheessä, jossa äidin armottomuus ja tunnekylmyys yhdistyvät isän saamattomuuteen ja Jehovan todistajien uskonyhteisön kuristavaan voimaan. Kun uskonto lopulta sanelee elämässä kaiken, kehittyy Siljalle eräänlaisena ratkaisukeinona syömishäiriö. Nissinen kuljettaa tarinaa Siljan silmin eri aikatasoissa niin taitavasti, että lukijalle muodostuu harvinaisen vahva tunnereaktio ja mieleen syöpyvä lukukokemus.

Pohjolainen Oona, Sevimli Adile, Kärsimyskukkauuteaddiktio (Otava)
Pohjolaisen ja Sevimlin esikoisromaani sijoittuu nykyaikaa muistuttavaan todellisuuteen, jossa noidat käyttävät esimerkiksi puhelimia ja sosiaalista mediaa hyväkseen. Noituutta harjoitetaan kaupunkiympäristössä, mutta silti keskeisenä teemana on luonnonsuojelu. Vainottujen noitien tavoin kirjassa on tarttumapintaa myös erilaisille vähemmistöille tai itsensä erilaisiksi kokeville. Raikasta nuorten aikuisten kirjallisuutta ja ylistyslaulu metsälle.

Vilhunen Vilhelmiina, Lähtölaulu (Ntamo)
Lähtölaulu on esikoisrunoteos, joka tempaa lukijan mukaansa. Runojen kieli on värikästä ja raikkaasti yllättävää. Arkiset asiat näyttävät runoissa uudelta ja sanat ovat monimerkityksellisiä. Runot ovat osittain aforismin kaltaisia tiivistyksiä, osittain proosarunoa ja ne havainnoivat tarkasti ja paikoin yllättävästi ympäröivää maailmaa. Runot haastavat lukijan ajattelemaan ja näkemään toisin sekä nauttimaan oivaltamisen ilosta ja leikin hurmasta.

Palkintoraati:
Puheenjohtaja Varpu Puskala, varapuheenjohtaja Martti Ruokolainen ja jäseninä Matti Kaarlejärvi, Arja Kekoni, Risto Lappalainen, Aku Latvaniemi, Essi Löytynoja, Miika Raudaskoski ja Lissu Rossi. Raadin sihteerinä on toiminut Johanna Oosi.

Kuopio jakaa Savonia-kirjallisuuspalkinnon (12 000 €) vuosittain tunnustuspalkintona savolaiselle kirjailijalle merkittävästä kaunokirjallisesta teoksesta. Voittaja julkistetaan 9.12.2022. Kirjakantti-kirjallisuustapahtuman avajaisissa julkistettiin myös Martti Merenmaan kaunokirjallisuusstipendi, jonka Kuopio jakaa myös vuosittain hakemuksetta pohjoissavolaiselle alle 35-vuotiaalle kirjailijalle, jolla on jo näyttöä kirjallisista kyvyistä. Nämä valtakunnallisestikin merkittävät kirjallisuuden palkinnot ovat yksi osoitus siitä, että Kuopio on aina ollut kirjailijoiden kaupunki ja profiloituu edelleen vahvasti kirjallisena kaupunkina.