Uutiset Uutiset

Takaisin

Savonlinna (Saimaa-ilmiö), Oulu ja Tampere jatkavat kisaa vuoden 2026 kulttuuripääkaupungiksi

Saimaa-ilmiö on valittu yhdessä Oulun ja Tampereen kanssa ehdokkaaksi vuoden 2026 kulttuurikaupungiksi Suomesta. Opetus- ja kulttuuriministeriö päätti Suomen ehdokkaasta 2026 Euroopan kulttuuripääkaupunki -nimityksen alkukarsinnasta 24.6.2020. Kulttuuripääkaupunkiehdokkaana olleet kaikki kolme kaupunkia pääsivät ensimmäiseltä kierrokselta jatkoon.

Saimaa-ilmiössä ovat mukana hakijakaupunki Savonlinnan lisäksi Kuopion, Joensuun, Lappeenrannan ja Mikkelin kaupungit sekä Pohjois-Karjalan, Pohjois-Savon, Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon maakuntaliitot.

Savonlinna on hankkeen yhteisesti nimetty hakijakaupunki. Ohjelma levittäytyy kuitenkin kaikkiin mukana oleviin kaupunkeihin ja maakuntiin.

Jo hakuprosessi tuo alueille näkyvyyttä

Kulttuuripääkaupunkivuosi on kulttuurisisällön lisäksi laaja strateginen elinvoimahanke koko Itä-Suomen kehitykselle. Saimaa-ilmiön tavoitteena on monipuolisen ohjelmasisällön avulla vaikuttaa positiivisesti alueen kehityksen kannalta isoihin teemoihin, joita ovat alueellisen yhteistyön tiivistäminen, alueen pito- ja vetovoiman kehittäminen, yleisen hyvinvoinnin ja elinvoiman lisääntyminen alueella, vesien ja luonnon suojelu, Venäjä-yhteistyö ja matkailun ympärivuotisuuden kehittäminen.

-Saimaa-ilmiö selvästi kiinnostaa ja matka jatkuu. Jo hakuprosessi raativierailuineen antaa näkyvyyttä ja lisää tuiki tarpeellista yhteistä tekemistä, toteaa Kuopion kaupunginjohtaja Jarmo Pirhonen.

Valintamenettely jatkuu raadin vierailuilla ehdokaskaupunkeihin. Raadin toinen kokous on kesällä 2021, jolloin selviää vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupungin nimi.  Vuonna 2026 kulttuuripääkaupunkeja on kaksi, toinen Suomesta ja toinen Slovakiasta.

Savonlinnan lisäksi Euroopan kulttuuripääkaupunki-nimitystä Suomesta tavoittelevat Tampere yhdessä Mänttä-Vilppulan ja 18:n Pirkanmaan kunnan kanssa sekä Oulu yhdessä yli 30:n Pohjois-Pohjanmaan kunnan kanssa. Suomesta kulttuuripääkaupunkeina ovat olleet aiemmin Helsinki ja Turku.


Uutiset aiheittain Uutiset aiheittain