Päivähoito ja opetus – Uutiset Päivähoito ja opetus – Uutiset

Takaisin

Sintit ja sopulit iloitsevat Päivärannan uudesta päiväkodista

Päivärannan päiväkodin johtaja Helena Jermakka kuuntelee ylpeänä päiväkodin pienten ryhmän, Sinttien lauluesitystä ja iloitsee uudessa juhlasalissa muun avajaisjuhlaväen kanssa päiväkodin valmistumisesta.

”Pitkä, vuosia sitten alkanut prosessi on nyt onnellisessa lopussa. Näissä avarissa ja valoisissa tiloissa viihtyvät niin lapset kuin aikuisetkin.”

Päivärannan uusi päiväkoti aloitti virallisesti toimintansa jo tämän vuoden alussa, mutta avajaisia vietettiin torstaina 14.3.2019. Päiväkoti yhdistää kolme aiempaa, pientä yksikköä, ja samoista tiloista löytyvät nyt myös Päivärannan neuvola sekä avoimen päiväkodin tilat.

”Pääsin mukaan työmaakokouksiin rakennusvaiheen aikana, ja oli ihailtavaa seurata, kuinka ammattimaisesti ja hyvässä yhteistyössä rakennushanke eteni” Jermakka kehuu.

Kuopion kaupungin tervehdyksen avajaistilaisuuteen toi Kasvun ja oppimisen lautakunnan puheenjohtaja Pekka Niiranen, joka ihaili uuden päiväkodin piha-alueen monia, tarkkaan suunniteltuja yksityiskohtia.

”Pihalle ei ole suunniteltu istutettavan kukkivia kasveja, etteivät ne houkuttele ampiaisia lasten luokse. Ja liukumäen on oltava leveä, mutta se ei saa osoittaa etelään, ettei se kuumene ja lapset polta itseään lämpimillä ilmoilla. Taitavat suunnittelijat osaavat ottaa huomioon monia ihmeellisiä asioita.”
 

Päiväkotiympäristö kannustaa lapsia aktiivisuuteen ja itsensä ilmaisuun

Päivärannan päiväkoti on ensimmäisiä uusia päiväkoti-hankkeita, joissa on sovellettu Kuopion kaupungin uutta, tammikuussa 2019 julkaistua päiväkotikonseptia. Konseptin tavoitteena on kiteyttää keskeisimmät periaatteet, toimintatavat ja tilaratkaisut eri kokoluokan päiväkotihankkeissa, ja se toimii raamina ja käytännön ohjeena päiväkotien suunnittelijoille.

”Päiväkotikonsepti kokoaa laajasti yhteen hankkeissa huomioon otettavat eri näkökulmat. Suunnittelijan täytyy ymmärtää päiväkodin toimintaa ja tarkoitusta, jotta hän voi luoda toimintaa tukevan tilakokonaisuuden” kertoo Kuopion kaupungin tilahallintapäällikkö Tanja Karpasto.

Varhaiskasvatuksessa korostetaan lasten omia mielenkiinnon kohteita ja tarpeita kasvuympäristössä. Oppimisympäristöjen tulee ohjata leikkiin, fyysiseen aktiivisuuteen sekä taiteelliseen ilmaisuun ja kokemiseen.
 

Päivärannan päiväkodin uusi sali on ”paras paikka lapselle”

Kuopion kaupungin visiosta löytyy tavoite, jonka mukaan Kuopio haluaa olla ”paras paikka lapselle”. Myös varhaiskasvatussuunnitelmassa korostuu entistä vahvemmin lapsen etu.

”Lasten hyvinvointi on otettava huomioon aina, kun lähdetään suunnittelemaan uutta tai korjaamaan vanhaa päiväkotia” Kuopion kaupungin kasvatusjohtaja Juha Parkkisenniemi korostaa.

Päivärannan päiväkodin lasten mukaan paras paikka uudessa päiväkodissa löytyy valoisasta salista, jossa pääsee muun muassa seinäkiipeilemään. Päiväkodissa toimii kuusi ryhmää, jotka on sisustettu ja toteutettu eri luonnosta nousevien teemojen mukaan: vesiteeman alla uiskentelevat Sintit ja Kuutit, metsäteemalla kasvavat Ketunleivät ja Kanervat, ja maateemalla vipeltävät Sopulit ja Lento-oravat.

Lasten hyvinvointiin panostus näkyy myös esimerkiksi kalusteiden ergonomiassa, pienryhmätyöskentelyn mahdollistavissa jakotiloissa sekä iloisenvärisissä seinämaalauksissa, jotka päiväkotiin on taiteillut Katutaideyhdistys Urbaanin väki. Servica tekee oman panostuksensa lasten hyvinvointiin puhdistamalla päiväkodin tilat otsonoidulla vedellä kemikaalien sijaan.
 

Kasvava Kuopio vaatii myös lisää päivähoitopaikkoja

Vuoden 2019 loppuun mennessä Kuopioon valmistuu kolme uutta päiväkotia; Hiltulanlahteen, Nilsiään ja Saaristokaupunkiin. Kaikissa valmistuvissa päiväkotihankkeissa on käytetty uutta päiväkotikonseptia ohjenuorana, jotta lopputuloksena on pedagogisesti toimivat ja arjen sujuvuutta tukevat tilat.

0-6-vuotiaiden lasten määrä on kasvanut Kuopiossa jo pitkään. Myös osallistuminen varhaiskasvatuspalveluihin on kasvanut samaan aikaan: lasten määrä palveluissa on lisääntynyt viiden vuoden ajan 100-200:lla lapsella vuosittain. Tällä hetkellä Kuopiossa on yli 6000 lasta varhaiskasvatuspalveluiden piirissä.

”Lapsimäärän jatkuva kasvu on aiheuttanut painetta tilatarpeisiin ja tällä hetkellä investointilistalla tuleviksi viideksi vuodeksi onkin useita uusia päiväkoteja ja vanhojen päiväkotien peruskorjauksia” valaisee Parkkisenniemi.

Päivärannassa ollaan joka tapauksessa tyytyväisiä uusiin tiloihin.

”Pakkanen käsiä paukuttaa, taivaanneitoa tanssittaa” laulavat Kanervien ryhmän lapset ja kumartavat ylpeinä uuden salin esiintymislavalla.


Uutiset aiheittain Uutiset aiheittain