Uutiset Uutiset

Takaisin

Suojatiesuojelijoille palkinto liikenneturvallisuuden edistämisestä – enkelitaulusta se ajatus lähti

Suojatiesuojelijat palkittiin 31.5. Itä-Suomen liikenneturvallisuusfoorumissa Itä-Suomen liikenneturvallisuusryhmän liikenneturvallisuutta edistävän teon kunniakirjalla. ”Suojatiesuojelijat hätkähdyttävät liikenteessä kulkevia edistyksellisellä ja hyvää mieltä tuovalla tavalla”, perustelut kuuluivat. Suojatiesuojelijat ovat enkelivaatteisiin sonnustautuneita vapaaehtoisia, jotka kertovat liikenneturvallisuudesta erilaisissa tempauksisa ja tapahtumissa sekä saattavat pieniä koululaisia turvallisesti suojateiden yli.


Palkinnon vastaanottivat suojatiesuojelijatoiminnan ideoimisessa ja kehittämisessä mukana ollut Kuopion kaupungin markkinointijohtaja Kirsi Soininen sekä vapaaehtoisten suojelijoiden toimintaa koordinoinut hyvinvointikoordinaattori Säde Rytkönen. ”Välitämme palkinnon vapaaehtoisille enkeleille”, he kertoivat.

Enkeli herättää huomion

Elokuussa 2016 järjestetyn koulurauhan julistuksen aikaan Kuopion keskustan ympäristöön saapui ensimmäisen kerran joukko enkelivaatteisiin pukeutuneita vapaaehtoisia turvaamaan pienten oppilaiden matkaa teiden yli. Näyttävä tempaus herätti ohikulkijoissa paitsi ihastusta, myös ihmetystä: keitä olivat nämä valkoisiin sonnustautuneet siivekkäät, ja mitä ne tekivät kaduilla? Enkelit saavuttivat myös mediahuomiota: suojatiesuojelijoista uutisoitiin sekä paikallisesti että valtakunnallisesti.

Siitä lähtien enkeliasuisia suojatiesuojelijoita onkin saattanut havaita katukuvassa useasti. Enkelit ovat muun muassa olleet mukana useissa Liikenneturvan ja poliisin järjestämissä tempauksissa sekä lapsille ja nuorille suunnatuissa tapahtumissa, jakaneet heijastimia ja päivystäneet koulujen lähistöllä sijaitsevien risteysten luona oppilaiden koulutietä turvaamassa.

Vaikka toiminta on jatkunut aktiivisena jo pian useita vuosia, herättävät enkelit Kuopion kaupungin markkinointijohtajan, Kirsi Soinisen mukaan joka kerta paljon huomiota. 

– Hahmo on niin hätkähdyttävä, että se huomioidaan edelleen. Enkelit saavat yleensä aikaan ihastelua ja myönteistä huomiota.


Eräänä hämäränä syysaamuna työmatkalaiset ja yliopisto-opiskelijat joutuivat hieraisemaan silmiään muutamaan otteeseen, kun vastassa olikin enkeli jakamassa pyöränvaloja ja heijastimia.

Ajatus syntyi vanhasta enkelitaulusta   

Havahtuminen tarpeelle liikenneturvallisuutta edistävästä kampanjasta syntyi, kun Kuopion kaupungin turvallisuustyöryhmä tarkasteli suojatieonnettomuuksiin liittyviä tilastoja. Liikenneturvan vuonna 2015 tekemän mittauksen mukaan vain joka kuudes autoilija antoi tilaa jalankulkijalle suojatiellä – jotakin oli tehtävä. 

– Tilastot suojatieonnettomuuksien määrästä olivat huolestuttavaa nähtävää etenkin ikäihmisten ja lasten osalta. Autoilijat eivät kunnioita suojateiden turvallisuutta tarpeeksi, Kirsi Soininen kommentoi.

Kuopion kaupungin hyvinvointikoordinaattori Säde Rytkönen, Kirsi Soininen ja Radio Kuopiossa tuolloin työskennellyt toimittaja kokoontuivat miettimään positiivista keinoa, jolla voitaisiin puuttua asiaan, ja alkoivat pohtia tapoja herättää ihmisten mielenkiinto.

– Tuossa palaverissa mieleeni piirtyi vanha enkelitaulu, jossa suojelusenkeli suojelee vaarallisen rotkon yli kulkevaa siltaa ylittäviä lapsia. Ajatus suojelusenkeleistä saattamassa ihmisiä suojatiellä herätti meissä myönteisiä ajatuksia, Kirsi Soininen kertoo.

Idean tuloksena käynnistyi yhteistyö Kuopion kaupunginteatterin kanssa ja vapaahehtoisten enkeleiden rekrytointi. 

– Otin välittömästi yhteyttä teatteriin, josta saimme enkelinsiivet lainaksi. Sitten aloimmekin suunnitella ja toteuttaa erilaisia tempauksia ja pop up -tapahtumia yhteistyössä Kuopion kaupungin, Kuopion Kaupunginteatterin, Liikenneturvan, Poliisin, Radio Kuopion ja seurakunnan kanssa. Koulujen tapahtumissa on ollut mukana myös vanhempainyhdistyksiä, Soininen kertaa tapahtumia.


Suojatiesuojelija-kampanja käynnistettiin elokuussa 2016 Kuopion koulurauhan julistuksessa, jossa enkelit turvasivat pienten koululaisten matkaa tien yli. Kuva: Vicente Serra

Osa ajattelee suojatiesuojelijat uskonnollissävytteisesti, osa yleisesti suojelijoina – molemmat ajattelutavat sallitaan

Myönteisen huomion ja puhtaan hämmästyksen lisäksi suojatiesuojelijat ovat saaneet ihmisiltä osakseen myös kritiikkiä: esimerkiksi sosiaalisessa mediassa on herännyt keskustelua siitä, onko uskontoon liittyvän puvustuksen käyttö kampanjan yhteydessä sopivaa.

– Ajatuksena on, että suojatiesuojelija olisi yleisemmällä tasolla eräänlainen suojelijahahmo, jonka kaikki voisivat kokea omakseen. Toki osa ihmisistä ajattelee asiaa myös uskonnollissävytteisesti – ja molemmat ajattelutavat sallitaan, Säde Rytkönen toteaa.

– Yhteys kirkkoon on tietysti olemassa siinä suhteessa, että piispa Jari Jolkkonen on kampanjan suojelija. Tarkoituksena on kuitenkin ennen kaikkea muistuttaa autoilijoita ja jalankulkijoita turvallisesta liikennekäyttäytymisestä.


Koulurauhan julistuksessa enkelit jakoivat myös #suojatiesuojelija-tarroja autoilijoille, jotta hekin voisivat tarran ajoneuvoonsa liimaamalla osoittaa olevansa suojatiesuojelijoita. Ihmiset voivat myös kuvata katukuvassa näkyviä ja jakaa kuviaan sosiaalisessa mediassa #suojatiesuojelija-hashtagillä.

Enkelit suojelevat, ilahduttavat ja levittävät liikennetietoutta Kuopiossa jatkossakin

Suojatie-enkeleitä tullaan näkemään Kuopion kaduilla ja tapahtumissa jatkossakin: kampanjaa tullaan jatkossakin toteuttamaan erilaisten tapahtumien ja tempausten yhteydessä, ja lisää innokkaita vapaaehtoisia rekrytoidaan enkeleiksi kaiken aikaa. Säde Rytkösen mukaan voidaankin puhua jo vakiintuneesta toiminnasta.

– Turvallinen Kuopio on yksi Kuopion hyvinvoinnin edistämisen painopisteistä, ja siinä yhtenä tavoitteena juurikin suojatie- ja jalankulkijaonnettomuuksien ehkäiseminen, hän kertoo.

Suojatiesuojelijat-kampanjan vapaaehtoisina suojatiesuojelijoina toimiville henkilöille myönnettiin myös Kuopion kaupungin vuoden 2017 Turvallisuusteko-palkinto.

Suojatiesuojelijoista aiemmin kirjoitettua ja julkaistua:

http://www.radiokuopio.fi/uutiset/koulurauha-julistettiin-kuopiossa-alkaneeksi-suojatiesuojelijoiden-turvaamana

http://www.savonsanomat.fi/kotimaa/Suojatiesuojelijaenkelit-ilmestyv%C3%A4t-koulurauhan-julistukseen-Kuopiossa/824133

http://www.savonsanomat.fi/savo/Suojelusenkelit-lehahtivat-Kuopion-torille/824820

http://yle.fi/uutiset/enkelit_ilmestyivat_kaduille_suojatieturvallisuuden_nimissa__katso_video_autoilijoiden_hammastyksesta/9120226

https://www.kuopio.fi/-/vuoden-2017-turvallisuusteko-palkinto-suojatiesuojelijoille-kunniamaininta-who-cares-toiminnasta