Asuminen ja ympäristö - uutiset Asuminen ja ympäristö - uutiset

Takaisin

Tahkon tähtikierros -reitti palkittiin kunniakirjalla

Viime viikonloppuna vietettiin Tahkon Huutavanholman uuden reitin avajaisia Pehkubaarin pihassa ja paikalla oli arviolta 200–300 ihmistä. Taivaalta satoi vettä, räntää ja lunta, joten osallistujamäärä oli kunnioitettava.

Huutavanholma on osa Tahkon tähtikierros -reittiä, jonka rakentamiseen Kehittämisyhdistys Kalakukko ry on saanut Leader-rahoitusta. Avajaisten yhteydessä Kalakukko ry palkitsi Tahkon kyläyhdistys ry:n sekä Tahkon tähtikierros -reitin kunniakirjalla. Kunniakirja annetaan vuosittain maakunnan parhaalle Leader-rahoitteiselle kohteelle, joten kovassa sarjassa yhdistys ja reitti saivat huomionosoituksensa.

Huutavanholman luonnonsuojelualue on valtion omistuksessa ja Metsähallituksen hallinnassa. Huutavanholman polkureitin rakentamisella on saatu suojattua jo aiemminkin vilkkaasti käytetty luonnonsuojelualue enemmältä kulumiselta, ja alueen arvokas kasvillisuus pääsee vähitellen palautumaan lähemmäksi luonnontilaa. Samalla retkeilijät pääsevät jatkossakin tutustumaan arvokkaaseen luontokohteeseen osana Tahkon tähtikierros -reittiä.           

Vuosi sitten tehtiin sopimus Metsähallituksen ja Kuopion kaupungin välille Huutavanholman reitin kunnostamisesta ja ylläpidosta. Sopimus mahdollisti reitin peruskunnostamisen. Tahkon kyläyhdistys ry on toteuttanut peruskunnostuksen erillisellä sopimuksella. Osa kyläyhdistyksen saamista kiitoksista ja kunniasta kuuluu myös Metsähallitukselle, sillä se on osaltaan mahdollistanut maakunnallisestikin merkittävän hankkeen toteuttamisen.    

Käynnissä oleva ulkoilun ja retkeilyn buumi jatkuu ja Tahkon reitistöhankkeita edistetään jatkossakin. Tahkon kyläyhdistys ry on hakemassa Kalakukko ry:ltä uutta reitistöhanketta, missä parannetaan mm. Huutavanholman ja Pehkubaarin sekä Mäkiaution rotkon ja Tahkolahden välisiä reitin osuuksia osana Tahkon tähtikierros -reittiä. Samassa yhteydessä hoidetaan Huutavanholman alueelle jäänyt ylimääräinen puutavara pois luonnonsuojelualueelta.

Puuportaat metsän keskellä osana luontopolkuaKuva Kuopion kaupunki.

Kehitystyö Tahkon reitistöjen parantamiseksi jatkuu yhteistyössä Kuopion kaupungin, Tahkon kyläyhdistys ry:n, Kalakukko ry:n ja alueen yritysten kanssa.

Linkissä löytyy Tahkon tähtikierroksen kartta ja paikkaa esittelevä hieno video:

https://www.kuopiotahko.fi/paikat/tahkon-tahtikierros/

Lisätietoja Tahkon tähtikierroksesta ja tulevasta reitin parantamishankkeesta:
Kari Heiskanen, puheenjohtaja, Tahkon kyläyhdistys ry, 050 367 3129
Seppo Jauhiainen, kaupunginmetsänhoitaja, Kuopion kaupunki, 0400 577 330, seppo.jauhiainen(at)kuopio.fi