Uutiset Uutiset

Takaisin

Tällaisia ovat Kuopion kaupunkipyörät

Kuopioon tulee Pohjoismaiden ensimmäinen ns. 5. sukupolven asematon kaupunkipyöräjärjestelmä, johon kuuluvat pyörät ovat kaikki sähköavusteisia. Asemattomien kaupunkipyörien käyttöön tarvittava teknologia on sisällytetty kokonaisuudessaan pyöriin ja näin ollen ei tarvita käyttöönottoon ja palautukseen kaupunkipyörätelineitä.

Pyörien toimintakunnosta ja akkujen lataamisesta vastaa ns. kaupunkipyöräoperaattori, joka tarvittaessa myös siirtää pyöriä paikkoihin, josta ne ovat käyttäjien saatavilla.

Kuopion kaupunkipyöriä käytetään mobiilisovelluksen avulla, joka mahdollistaa mm. vapaiden pyörien paikantamisen, käyttöönoton ja maksamisen. Parhaillaan selvitetään myös mahdollisuuksia hyödyntää Kuopion seudun joukkoliikenteen eli Vilkun Waltti-matkakortteja osana kaupunkipyörien käyttöä.

15 pyöräaseman verkosto – 150 kaupunkipyörää

Kuopion suurimmat haasteet kaupunkipyöräjärjestelmälle ovat alueen mäkisyys ja alueen asukkaiden omat polkupyörät, joita ei välttämättä haluta korvata käyttämällä kaupunkipyörää. Omia polkupyöriä ei kuitakaan käytetä aktiivisesti osana arjen matkaketjuja ja moni vapaa-aikanaan pyöräilevä valitsee useasti auton.  Näihin haasteisiin halutaan vastata Suomen ensimmäisellä täysin sähköavusteisella kaupunkipyöräjärjestelmällä, joka tuo kevyesti poljettavat sähköpyörät edullisella ja helpolla tavalla kaikkien asukkaiden ja Kuopiossa vierailevien käytettäviksi.

Hankittava kaupunkipyöräjärjestelmä sijoitetaan noin neljän neliökilometrin kokoiselle alueelle Kuopion keskustan ja Savilahden alueelle, jossa asuminen, opiskelu, työpaikat, nähtävyydet ja harrastusmahdollisuudet sekoittuvat sopivassa suhteessa. Kaupunkipyöräjärjestelmä toimii ratkaisuna ns. joukkoliikenteen viimeisen kilometrin siirtymissä ja tarjoaa kätevän tavan liikkua yhdensuuntaisia matkoja kaupunkialueella. Kaupunkipyöräjärjestelmän toiminta-aluetta on myös tarkoitus laajentaa tulevien vuosien aikana.

Kaupunkipyöriä varten suunnitellaan ja toteutetaan 15 pyöräaseman verkosto. Asemaverkoston tavoitteena on keskittää pyöriä sinne missä niiden käyttäjät liikkuvat sekä parantaa kaupunkipyöräjärjestelmän näkyvyyttä katukuvassa. Asemaverkostoon kuuluvat pyöräasemat ovat ns. paikkatietoon perustuvia virtuaaliasemia ja pyörien palauttamista niiden läheisyyteen tuetaan erilaisilla kannustimilla. Kaupunkipyöräasemille asennetaan myös pyörätelineitä sekä info-tauluja, joista käyttäjät voivat tarkistaa kaupunkipyöräjärjestelmään liittyvät käyttöohjeet, asemakartat ja mm. asiakaspalvelun yhteystiedot.

Kaupunkipyörään voi tutustua torilla 26. toukokuuta

Kaupunkipyörät tukevat Kuopion strategia 2030 toteuttamista. Strategia sisältää Resurssiviisas Kuopio -päätavoitteen, jonka yhtenä menestystekijänä on viisas liikkuminen ja vähäpäästöiset matkaketjut. Tavoitteena on kehittää kaupungin yhdyskuntarakennetta ja liikennejärjestelmää siten, että se tukee päästötöntä liikennettä ja edistää asukkaiden terveyttä ja hyvinvointia sekä palveluiden saavutettavuutta. Samalla edistetään pyöräilyä ja jalankulkua sekä kehitetään vähäpäästöistä joukkoliikennettä.

Kuopion kaupunkipyörät toimittaa tšekkiläisen Homeport s.r.o, jonka kanssa Kuopio on tehnyt sopimuksen 150 sähköavusteisen kaupunkipyörän toimittamisesta vuoden 2019 toukokuuhun mennessä. Sopimuskausi on pituudeltaan viisi vuotta eli pyöräilykaudet 2019 – 2023. Homeport s.r.o on tarjonnut kaupunkipyöräpalveluita vuodesta 2007 alkaen. Yrityksen kaupunkipyöriä on käytössä mm. Britanniassa, Ranskassa, Tšekeissä, Slovakiassa, Puolassa ja Saudi-Arabiassa.

Kuopiolaisilla on mahdollisuus tutustua Kuopion kaupunkipyörään Kuopion torilla 26.5.2018 järjestettävien kesäkauden avajaisten yhteydessä.

Kaupunkipyörähankinta ja niiden käyttöönotto toteutetaan osana hanketta nimeltä Kuopion seudun viisaan liikkumisen hanke 2016 – 2019.

Tästä linkistä pääsee lataamaan kaupunkipyörien alustavan sijoittelun.


Lisätietoa antaa
projektipäällikkö Jouni Huhtinen
Kuopion kaupunki, joukkoliikenne
Viisaan liikkumisen  hanke

Puh: 0447 185 327
S-posti: jouni.huhtinen(at)kuopio.fi