Asuminen ja ympäristö - uutiset Asuminen ja ympäristö - uutiset

Takaisin

Taloyhtiöiden energiatehokkuustoimet tuovat rahallisten säästöjen lisäksi myös päästövähennyksiä

Energiatehokkuustoimilla on mahdollista saavuttaa taloudellista hyötyä taloyhtiöissä sekä pienentää hiilijalanjälkeä. Taloyhtiöillä on merkittävä rooli niin kansallisten kuin paikallistenkin ilmastotavoitteiden toteuttamisessa, sillä suomalaisen hiilijalanjäljestä noin kaksi kolmasosaa kertyy asumisesta, liikkumisesta ja ruoasta. Taloyhtiöt voivat pienentää hiilijalanjälkeään erityisesti fiksuilla lämmitysratkaisuilla ja energiaremonteilla.  

Kuopion tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. Tavoitetta kohti edetään uuden ilmastopoliittisen ohjelman viitoittamana.  

Jotta tavoitteeseen päästään, on erittäin tärkeää, että ilmastoviisaita toimia toteuttavat kaupunkikonsernin lisäksi niin taloyhtiöt, kuntalaiset kuin yrityksetkin. Taloyhtiöille energiatehokkuutta parantavat toimet tuovat kasvihuonekaasupäästöjen ja hiilijalanjäljen pienenemisen ohella myös rahallisia säästöjä, toteaa Kuopion ympäristöjohtaja Tanja Ahonen.  

Taloyhtiöfoorumeissa jaetaan tietoa ja osaamista

Taloyhtiöt voivat hyödyntää Energiaviraston rahoittamaa maksutonta ja puolueetonta energianeuvontaa.  Pohjois-Savossa energianeuvonnasta vastaa Kuopion kaupungin energianeuvonta-hanke.

Energianeuvonta koordinoi Motivan mallin mukaisia taloyhtiöfoorumeita, joissa taloyhtiöt hyötyvät vertaistuesta. Niiden edustajat voivat vaihtaa kokemuksia esimerkiksi korjaushankkeista ja uusiutuvan energian hankinnoista. Tällä hetkellä kiinnostavia aiheita ovat erityisesti lämpöpumppuihin, aurinkoenergiaan ja energiaremontteihin liittyvät aiheet, sanoo energianeuvoja Mari Turunen Kuopion kaupungilta.

Energiatehokas ja energiaviisas vuokrataloyhtiö

Kuopion alueen suurimmalla vuokrataloyhtiöllä Niiralan Kulmalla on yli 5 700 asuntoa, joissa asuu yli 10 000 kuopiolaista. Niiralan Kulmalla energiatehokkuustoimet ja uusiutuvan energian käyttö ovat jo arkipäivää. Jokaiseen uudis- ja perusparannuskohteeseen asennetaan aurinkovoimala ja maalämpö, kun se on teknisesti mahdollista, ja kaikki asuinkäyttöön tarkoitetut uudiskohteet ovat jatkossa A-energialuokkaa.
 
Niiralan Kulma on myös kehittänyt lämmön, sähkön ja veden kulutusseurantajärjestelmiään ja rakentanut tapoja kiinteistöjensä etähallintaan ja automaatioon. Suurimmassa osassa kiinteistöjä asuntojen lämpötiloja voidaan tarkkailla ja säätää etänä.  

Olemme siirtyneet kohteissamme myös hiilidioksidivapaaseen kiinteistösähköön sekä kaukolämpöön ja vähentäneet sitä myötä kasvihuonekaasupäästöjämme noin 10 miljoonalla kilolla vuodessa. Jos tämän summan muuttaa dieselautolla ajetuiksi kilometreiksi se vastaa päästöiltään noin 70 miljoonaa ajokilometriä, kertoo palvelupäällikkö Joni Mäenpää Niiralan Kulmalta.

Vuokrataloyhtiöille on Motivassa tuotettu asukaskampanjamateriaali, jonka avulla asukkaita on mahdollista ohjata fiksumpaan energiankäyttöön.

Energiatehokkuutta pienemmässä mittakaavassa   

Pienikin taloyhtiö voi olla energiatehokas.  Leppävirralla sijaitseva As Oy Leppävirran Sorsakosken Koskipuisto on kuluvan syksyn aikana siirtymässä fossiiliajasta nykyaikaan, sillä vanhat öljykattilat vaihtuvat ilma-vesi-lämpöpumppuun. Taloyhtiössä on 30 asuntoa ja se on rakennettu vuonna 1972, joten vanhat kattilat alkoivat olla jo elinkaarensa päässä. Lämmitysjärjestelmän vaihdosta ei tule osakkaille maksettavaksi mitään ylimääräistä, sillä uudistusta varten otettu laina maksetaan pois lämmityksestä säästyneillä rahoilla.  

Öljynkulutus on ollut noin 40 000 litraa vuodessa. Laskelmien mukaan säästämme lämmityskustannuksissa vuosittain noin puolet. Kokonaan öljystä luopumista puolsi myös Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksesta (Ara) saatava avustus, joka olisi ollut pienempi, jos öljy olisi jäänyt osittain käyttöön. Kun valitsimme öljystä luopumisen kokonaan, saimme Aralta maksimituen, eli 50 % kokonaiskustannuksista, sanoo taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Juha Louhisto.

Taloyhtiön energiatehokkuustoimet voi aloittaa, vaikka toteuttamalla taloyhtiön energiatarkastuksen. Energiatarkastus on kevyt ja edullinen taloyhtiön energiaselvitys, josta taloyhtiö saa ehdotuksia jatkotoimenpiteiksi.

Lue lisää Kuopion ilmastopoliittisesta ohjelmasta.

Motivan sivuilla on saatavilla lisätietoja taloyhtiöfoorumista ja energiatehokkuuden asukaskampanjasta sekä taloyhtiön energiatarkastuksesta.

 


Kuopion keskustan aluetta. Kuva: Vicente Serra/Kuopion kaupunki.

 

Lisätietoja:
Palvelupäällikkö Joni Mäenpää, Niiralan Kulma
joni.maenpaa(at)niiralankulma.fi, 044 765 5380

Hallituksen puheenjohtaja Juha Louhisto,
As Oy Leppävirran Sorsakosken Koskipuisto
juha(at)louhisto.fi, 044 722 7124

Ympäristöjohtaja Tanja Ahonen, Kuopion kaupunki
tanja.ahonen(at)kuopio.fi, 044 718 2141

Energianeuvoja Mari Turunen, Kuopion kaupunki
mari.turunen(at)kuopio.fi, 044 718 2870