Uutiset Uutiset

Takaisin

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö, piispa Jari Jolkkonen ja päätoimittaja Aija Pirinen paneelissa suomalaisesta keskustelukulttuurista kaupungintalolla 27.4.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö osallistui lauantaina 27.4.2019 Kuopion kaupungintalolla paneeliin suomalaisesta keskustelukulttuurista. Puhetta vai ohi puhetta – miten Suomessa keskustellaan? -otsikolla käydyssä paneelikeskustelussa olivat presidentin lisäksi mukana myös Kuopion hiippakunnan piispa Jari Jolkkonen sekä Viikkosavon ja Kuopion Kaupunkilehden päätoimittaja Aija Pirinen. Keskustelun puheenjohtajana toimi kirjailija Sirpa Kähkönen.


Tasavallan presidentti Sauli Niinistö osallistui lauantaina 27.4.2019 Kuopion kaupungintalolla paneeliin suomalaisesta keskustelukulttuurista.

Tasavallan presidentti nosti paneelissa esille erityisesti totuuden kunnioittamisen.

– On äärettömän tärkeää, ettei faktoja kyseenalaisteta tai ettei synny monia faktoja, tasavallan presidentti korosti.

– Jos kaksi keskustelijaa ovat eri mieltä, mutta suostuvat tunnustamaan vallitsevat tosiasiat, keskustelusta voi tulla muutakin kuin pelkkää riitaa.

Myös Aija Pirinen piti huolestuttavana sitä, että vastustusta tutkittua tietoa kohtaan on viime aikoina ollut aika ajoin havaittavissa.


Paneelikeskustelussa olivat presidentin lisäksi mukana myös Kuopion hiippakunnan piispa Jari Jolkkonen sekä Viikkosavon ja Kuopion Kaupunkilehden päätoimittaja Aija Pirinen (oik.). Keskustelun puheenjohtajana toimi kirjailija Sirpa Kähkönen (vas.).

”Sananvapaus tarvitsee rinnalleen myös vastuuta”

Sananvapauden ohella keskustelussa peräänkuulutettiin myös vastuun tärkeyttä.

– Olemmeko ymmärtäneet, ettei sananvapaus pysy voimassa ilman sanan vastuuta? Kuten kaikki oikeudet, myös sananvapaus tarvitsee rinnalleen myös vastaavia vastuita, Jari Jolkkonen pohti.

– Halu ymmärtää väärin on joskus ollut suurempi kuin halu ymmärtää oikein, presidentti Niinistö puolestaan totesi.

”Myötätunto yksi tärkeimmistä resursseista ihmisten välisessä kommunikaatiossa”

Jari Jolkkonen korosti myötätunnon merkitystä keskustelussa.

– Myötätunto on yksi tärkeimmistä resursseista ihmisten välisessä kommunikaatiossa.


"Kipakka kinakin on joskus paikallaan. Mielipiteen vaihto voi olla jopa särmikästä, kunhan vain muistetaan, että vaihdetaan mielipiteitä itse asiasta", totesi tasavallan presidentti Sauli Niinistö paneelikeskustelussa.

”Tunteiden mukaantulo keskusteluun ei aina huono asia”

Paneelikeskustelun osanottajat olivat yhtä mieltä siitä, ettei tunteiden läsnäolo keskustelussa ole aina huono asia.

– Tunteen tuleminen keskusteluun mukaan ei huono asia. Kipakka kinakin on joskus paikallaan, presidentti pohti.

– Mielipiteen vaihto voi olla jopa särmikästä, kunhan vain muistetaan, että vaihdetaan mielipiteitä itse asiasta, eikä muusta. Tunteet ovat lähellä ihmisen periaatteita ja ihmisen vakaumusta, joten on luonnollista, että ne voivat nousta keskustellessa pintaan.

Paneelikeskustelun tallenne on nähtävissä osoitteessa: www.youtube.com/watch?v=DsZ2HAhYPQE