Sosiaali- ja terveyspalvelut – Uutiset Sosiaali- ja terveyspalvelut – Uutiset

Takaisin

Terveyskeskukset mukaan diagnoosipohjaiseen sote-järjestötietokantaan

Kuopion kaupunki on mukana Pohjois-Savon Vertaistuen Keskuksen koordinoimassa sote-järjestötietokanta -projektissa, joka tukee sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistusta. Palvelua kehitetään samanaikaisesti vastaamaan sekä sosiaalipalvelujen että erikoissairaanhoidon tarpeita.

Projektissa on lähdetty integroimaan eri toimijoiden sosiaali- ja terveyspalveluja tuomalla niitä yhteiseen tietokantaan. Pohjois-Savon alueen toimijat ovat yhteistyössä kehittäneet diagnoosipohjaisen sote-järjestötietokannan, jossa sote-järjestötoimijat ovat yhdessä tietokannassa.

- On selvää, että kolmannen sektorin tuottamat palvelut on otettava entistä tiiviimmin mukaan ja tämä edellyttää, että heidän tuottamansa palvelut tuodaan rakenteellisesti osaksi palveluketjua, kertoo Kuopion kaupungin asiantuntijapalveluesimies Tiia Ranta-Pere.  

Kuopion terveyskeskukset ovat mukana palvelun ensimmäisessä pilottivaiheessa.

- Diagnoosipohjaista Sote-järjestötietokantaa lähtee ensimmäisenä pilotoimaan tietyt Kuopion kaupungin terveydenhuollon ja suun terveydenhuollon toimijat. Vaiheen edetessä ovat kaikki muut alueen sote-toimijat tervetulleita mukaan kehittämiseen.

Kyseessä on sähköinen portaali lääkärin, sairaanhoitajan, terveydenhoitajan, lähihoitajan, fysioterapeutin, suuhygienistin, hammashoitajan sekä sosiaalityöntekijän työn tueksi.

- Sairauden perusteella työntekijä löytää muutamalla klikkauksella asiakkaalle sopivat kolmannen sektorin toimijat, eli kyseessä on työtä helpottava työväline.

Ammattilainen löytää järjestöjen tuottamat palvelut mm. diagnoosihaulla. Lähtökohtana on se, että hakulogiikka vastaa ammattilaisen käytössä olevaa terminologiaa.

- Asiakkaalle voidaan toimittaa tiedot joko sähköpostitse tai tekstiviestillä. Asiakas voi myös pyytää, että ammattilainen tekee järjestelmän kautta yhteydenottopyynnön järjestöön. Myös asiakkaalla itsellään on mahdollisuus päästä tietokantaan.

Kolmannen sektorin liittyminen sosiaali- ja terveyspalvelujen palveluntarjontaan on helppoa.

- Käydään hyvinvointitarjotin.fi -sivustolla ja tehdään pyyntö liittymisestä. Tämän jälkeen toimijalle tulee linkki, jonka kautta toimija pääsee syöttämään omat tietonsa. Pohjois-Savon Vertaistuen keskus arvioi ja hyväksyy tiedot.

Asiakkaalle voidaan puolestaan tarjota järjestöjen palveluja asiakkaan tarpeiden mukaan. Jos asiakas haluaa, välitetään hänen yhteystietonsa järjestölle, jolloin järjestön edustaja on asiakkaaseen yhteydessä.

- Uskon, että tälle on käyttöä koko sote-sektorilla hyvinvoinnin ja terveydenhuollon alueella ja erityisesti sote-keskuksissa ja miksei myös erikoissairaanhoidossa asiakkaan kotiutustilanteessa.

Projektissa luotua rakenteellista tietokantaa ja hakukonetta voidaan aikanaan hyödyntää uudistuksessa joko sellaisenaan tai muussa muodossa.

Diagnoosipohjaisen Sote-järjestötietokannan kehittämisessä ovat mukana Kuopion kaupunki, Istekki Oy, Pohjois- Savon Vertaistuen Keskus, Kuopion liikuntalääketieteen tutkimuslaitos, Flowmedik Oy, Pohjois-Savon Muisti ja Mielimaasta ry.

Lue lisää Pohjois-Savon Vertaistuen Keskuksen tiedotteesta.