Uutiset Uutiset

Takaisin

THL:n suositus kasvomaskien käytöstä koskee myös Kuopiota

THL julkaisi 13.8.2020 kasvomaskien käyttöä linjaavan suosituksen koskemaan niitä sairaanhoitopiirejä, joissa on esiintynyt koronatartuntoja viimeisen kahden viikon aikana. Suositus koskee myös Pohjois-Savoa. Suosituksen mukaan yli 15-vuotiaiden tulisi käyttää maskia muun muassa joukkoliikenteessä. Maski tulisi olla kasvoilla myös koronavirustestiin hakeutuessa ja ennen testituloksen varmistumista, jos on välttämätöntä poistua kotoa. Suosituksen mukaan maskia voi käyttää muissakin tilanteissa, joissa lähikontaktin välttäminen ei onnistu. 

Myös Kuopion seudun joukkoliikenne Vilkku suosittelee THL:n suosituksen mukaisesti kasvomaskien käyttöä joukkoliikenteessä, joissa lähikontakteja on vaikea välttää. Suositus koskee erityisesti yli 15-vuotiaita.

Hallitus on linjannut, että lähtökohtaisesti kansalaiset vastaavat maskien hankinnasta itse, ja kunnat hankkivat maskit vähävaraisille.

Kuopion kaupunki valmistautuu hankkimaan kasvomaskeja vähävaraisille kuntalaisille. Kaupunki tekee yhteistyötä seurakunnan ja järjestöjen kanssa maskijakelun koordinoinnissa, niin että kaikista haavoittuvimmassa asemassa olevat kuopiolaiset saavat suojamaskin käyttöönsä.

Jakelusta tiedotetaan tarkemmin myöhemmin.

Kasvomaski on yksi keino ehkäistä koronavirustartuntojen leviämistä. Ensisijaisen tärkeää on edelleen noudattaa 1-2 metrin turvavälejä aina kun mahdollista, pestä käsiä, yskiä hihaan tai kertakäyttöiseen nenäliinaan sekä välttää kasvojen koskettelua.

Oireisena tulee välttää sosiaalisia kontakteja ja hakeutua välittömästi koronatestiin. Terveyspalveluihin tulee ottaa aina ensin yhteyttä puhelimitse, jolloin hoitaja antaa ohjeet testiin ja hoitoon hakeutumiseen.

THLn tiedote kasvomaskin käytöstä