Asuminen ja ympäristö - uutiset Asuminen ja ympäristö - uutiset

Takaisin

Tonttihintojen päivitys ei vaikuta voimassa oleviin maanvuokrasopimuksiin

Kuopion kaupunkirakennelautakunta päätti 7.4.2021 asuntotonttien hinnoittelusta ja kaupunginvaltuusto päätti 17.5.2021 tonttivuokrien korotuksen porrastamisesta. Tonttien vuokralaisille luodaan siirtymäaika uuden maanvuokrasopimuksen mukaiseen vuokranmaksuun siirtymisen helpottamiseksi.

Uudet tonttihinnat koskevat tontin vuokralaista vasta sitten, kun vuokrasopimus täytyy uudistaa tai vuokralainen haluaa ostaa vuokratontin omaksi. Omakotitonttien arvo määräytyy aluehinnan ja tontin pinta-alan perusteella. Kerros- ja rivitalotonttien arvo määräytyy pääsääntöisesti rakennusoikeuden aluehinnan ja asemakaavan mukaisen rakennusoikeuden perusteella.

Asuntotonttien vanhoja vuokrasopimuksia uusittaessa vuokran korotusta voidaan valtuuston päätöksen mukaisesti porrastaa seuraavasti:

  • Mikäli vuokra nousee yli kaksinkertaiseksi, vuokrasta annetaan 30 %:n alennus neljän vuoden ajaksi.
  • Mikäli vuokra nousee yli nelinkertaiseksi, vuokrasta annetaan 40 %:n alennus neljän vuoden ajaksi ja sen jälkeen 20 %:n alennus kolmen vuoden ajaksi.
  • Mikäli vuokra nousee yli kuusinkertaiseksi, vuokrasta annetaan 50 %:n alennus neljän vuoden ajaksi, sen jälkeen 25 %:n alennus kolmen vuoden ajaksi.
  • Vuokran korotuksen porrastamisen edellytys on lisäksi, että uusi vuokrasopimus tehdään välittömästi edellisen sopimuksen jatkoksi samalle vuokraoikeuden haltijalle.
  • Alennuksia ei myönnetä asuntomarkkinatoimijoille, joille lainsäädännön mukaisesti täytyy tontit vuokrata markkinahinnalla (esimerkiksi vuokra-asuntoyhtiöt).
     

Tontin vuosivuokran voi maksaa myös neljässä erässä

Vuokralaiset ovat aiemmin voineet maksaa vuokran yhdessä tai kahdessa erässä. Vuoden 2022 alusta alkaen maanvuokra voidaan jakaa maksettavaksi neljässä erässä. Maksuerien väli on kolme kuukautta. Ensimmäinen maksuerä erääntyy 30.3. Tonttien vuokralaisia pyydetään lähettämään vuokran laskutusta koskevat pyynnöt 15.2. mennessä sähköpostiosoitteeseen maanvuokra(at)kuopio.fi

Maksettaessa maanvuokra useammassa kuin yhdessä erässä lisätään kaikkiin laskuihin kaupungin maksutapalisä, joka tällä hetkellä on viisi euroa/lasku.

Lisätietoja ja yhteystietoja sivulla https://www.kuopio.fi/tontin-vuokrasopimuksen-muutokset