Sosiaali- ja terveyspalvelut – Uutiset Sosiaali- ja terveyspalvelut – Uutiset

Takaisin

Turvallisuus-tiistain teemana 5.11.2019 Kohtaamossa alkoholin käyttö

Marraskuun turvallisuus-tiistain teemana on alkoholin kohtuukäyttö. Asia on nyt hyvin ajankohtainen, kun pikkujoulukausi lähestyy. Suomessa elää ainakin 70 000 lasta perheissä, joissa on vakavaa päihdeongelmaa. Aikuisen muuttunut käytös voi tuntua lapsesta pelottavalta myös silloin, kun tunnelma on hilpeä, kuten pikkujoulukautena. Tervetuloa 5.11. klo 10–14 Kohtaamoon Kauppakeskus Apajan alakerrassa kuuntelemaan lisää ja kyselemään aiheesta.

Marraskuun turvallisuustiistaina muistutetaan alkoholin kohtuukäytöstä. Aihe on erityisen ajankohtainen lähestyvän pikkujoulukauden aikana. Suomessa on paljon perheitä, joissa alkoholilla on liian suuri rooli juhlapyhinä, erityisesti joulun aikaan. Tämä näkyy niin Alkon myynnissä kuin myös poliisin hälytystehtävissä ja sairaalapäivystyksissä. Monissa näistä perheistä alkoholinkäyttö aiheuttaa huolta, pelkoa ja turvattomuutta.

Suomessa elää arvioilta vähintään 70 000 lasta perheissä, joissa ainakin toisella vanhemmista on vakava alkoholi- tai huumeongelma. Tämä luku ei kuitenkaan sisällä niitä vanhempia, joiden päihdeongelmista ei ole tietoja terveydenhoidon tai sosiaalihuollon rekistereissä.

Myös vanhemman hilpeys voi tuntua lapsesta pelottavalta

Lapsen silmin aikuisen muuttunut käytös voi vaikuttaa pelottavalta silloinkin, kun tunnelma on hilpeä, esimerkiksi pikkujoulukautena. Monen suomalaisen aikuisen alkoholinkäyttö pikkujouluissa on runsaampaa kuin normaalisti arkena. Yhden illan aikana juodut alkumaljat, kuohuviinit, ruokaviinit ja drinkit ylittävät usein alkoholinkäytön riskirajat. Kertakäytön rajat on määritelty miehillä seitsemään annokseen päivässä ja naisilla viiteen.

Suomalaisessa alkoholikulttuurissa on merkkejä myönteisestä muutoksesta ja isossa osassa perheitä alkoholinkäyttö on maltillista. Kuopion kaupungin ehkäisevän päihdetyön Selvä valinta -kampanja haluaa tukea vanhempia tekemään hyviä valintoja oman päihteidenkäytön suhteen.

Turvallisuustiistain kävijöille Kohtaamossa tarjotaan kahvit. Paikalla on myös Onnenpyörä, josta voi voittaa palkinnon.

Mukana tapahtumassa ovat Kuopion ehkäisevän päihdetyön henkilöstöä, Sakkyn opiskelijoita ja Kuopion seudun Päihdepalvelusäätiön väkeä.

Katso ajankohtainen juliste päihteiden käytöstä.

Joka kuukausi turvallisuuteen liittyvä teema

Kohtaamossa Apajan alakerrassa on vuoden 2019 loppuun saakka kunkin kuukauden ensimmäisenä tiistaina teemana Turvallisuus-tiistai. Tällöin on esillä ajankohtaisia turvallisuusteemoja, joita esittelemässä on Kuopion monialaisen turvallisuustyöryhmän toimijoita. Joulukuun teemana on lähisuhdeväkivalta.

 


Uutiset aiheittain Uutiset aiheittain