Tapahtumauutiset Tapahtumauutiset

Takaisin

Unkarilaisen elokuvan viikko Kino Kuvakukossa 14.–18.9. ja 16.10.

Kino Kuvakukko esittää osana Unkarin kulttuuriviikkoja uusia unkarilaisia elokuvia englanniksi tekstitettyinä perjantaista tiistaihin 18.9. ja tiistaina 16.10. Ohjelmistossa ovat muun muassa 1945 (2017) ja Heavenly Shift (2013). Elokuviin on vapaa pääsy.

Kino Kuvakukossa on perjantaista tiistaihin 18.9. ja tiistaina 16.10. nähtävillä uutta Unkarilaista elokuvaa.

Elokuvat:

Pe 14.9.2018 klo 18: Heavenly shift
Kuolemaa parempaa bisnestä ei ole, ainakaan ambulanssikuskeille. Entinen lääketieteen opiskelija Milán onnistuu pakenemaan sodan runtelemasta Sarajevosta Unkariin ja saamaan vielä työpaikan ensihoitajana. Esikoisohjaaja Márk Bodzsárin loihtimassa 1990-luvun Unkarin alamaailmassa ambulanssikuskit, uusnatsit ja stripparit käyvät kierroksilla, ja veri vuotaa nopeammin kuin sidetarpeet sallivat. Kaiken revittelyn keskelle heitetään myös poliittista satiiria, lakonista suunsoittoa ja räjähdysherkkää Balkanin lähihistoriaa. 

Isteni muszak, Unkari 2013
Ohjaus: Márk Bodzsár, pääosissa: András Ötvös, Roland Rába, Tamás Keresztes, Sándor
Zsótér

La 15.9.2018 klo 18: Liza, The Fox-fairy
Unkarilaisohjaaja Károly Ujj Mészárosin esikoiselokuva Liza, the Fox Fairy (2015) on
lajityyppien herkullinen sekoitus, jossa kolmikymppinen Liza haaveilee elämänsä rakkaudesta, seuralaisenaan japanilaisen popikoni Tomy Tanin haamu. Onnettomuuksien ketju saa Lizan pelkäämään olevansa japanilaisen mytologian kirottu kettukeiju. Mustaa komediaa tahdittaa suomalainen lännenmusiikki. Fiktiivisessä Budapestissa puhaltavat 1970-luvulla kapitalismin ensituulet: värikkään Mekk Burger -pikaruokalan ikkunoista siintää Cosmopolitanin katumainos. Japanilainen halpisromaani saa Lizan unelmoimaan ikuisesta hanamista, ja jäähtyneestä rapupurilaisesta tulee hänelle kaivatun rakkauden metafora. Villin surrealismin rinnalle hiipii kaurismäkeläinen, suomalais-ugrilainen melankolia.

Teksti: Anna Möttölä Liza, a rókatündér, Unkari 2015
Ohjaus: Károly Ujj Mészáros, pääosissa: Mónika Balsai, Szabolcs Bede Fazekas, David Sakurai

Su 16.9.2018 klo 18: 1945
Unkarilaisen Ferenc Törökin uutuusohjaus on ihmeellisen lumoava elokuva. Syvät pohjavirtaukset kulkevat pinnan alla pienessä kylässä, jossa valmistaudutaan häihin helteisenä elokuun päivänä. Kylän notaarin poika on menossa naimisiin tytön kanssa, jonka aiempi sulhanen saapuu sotavankeudesta. Kun kaksi mustapukuista, lierihattuista miestä saapuu asemalle mukanaan salaperäinen matkatavara, kyläläiset pelkäävät, että he ovat juutalaisia,
jotka ovat tulleet perimään takavarikoitua omaisuutta.

Elokuva perustuu Gábor T. Szántón novelliin Homecoming (Hazatérés, 2004).
Ohjaus: Ferenc Török, pääosissa: Péter Rudolf, Dóra Sztarenki, Tamás Szabó Kimmel

Ma 17.9.2018 klo 18: Demimonde
Tammikuussa 1914 jäinen Tonava tuo rantaan matkakorin, jossa on kuollut nainen. Korissa on kuulu kurtisaani Elza Mágnás, josta kirjoitettiin aikoinaan New Yorkissa saakka. Kolmen naisen tarina kietoutuu yhteen elokuvassa. Kuuluisa kurtisaani, hänen taloudenhoitajansa ja heidän palvelijansa elävät 1910-luvun Budapestissä. Naisten intohimoinen, bizarri ja monimutkainen suhde voi johtaa ainoastaan yhteen asiaan – murhaan.

Félvilág, Unkari 2015
Ohjaus: Attila Szász, pääosissa: Patricia Kovács, Dorka Gryllus, Laura Döbrösi, János Kulka

Ti 18.9.2018 klo 18: The exam
Joulukuun 24. 1957. Maassa vallitsee terrori. Neuvostoliiton tukema uusi pääministeri – vainoharhainen János Kádár – määrää, että Kansallisen turvallisuuden viranomaisten lojaliteetti täytyy tutkia uuden ja ankaran ohjeistuksen mukaisesti. Jung on nuori kunnianhimoinen salaisen poliisin upseeri, peitetoimenaan hän opettaa saksaa. Hänen tehtävään on kerätä informaatiota ja raportoida ylemmille upseerille. Markó on Jungin esimies ja hänen ainut ystävänsä. Markó on legenda salaisessa poliisissa. Markón tehtävänä on pistää koetukselle Jungin lojaliteetti uutta hallintoa kohtaan. Kuviota sotkee Jungin rakastettu.

A vizsga, Unkari 2011
Ohjaus: Péter Bergendy, pääosissa: János Kulka, Zsolt Nagy, Gabriella Hámori, Péter Scherer

Ti 16.10.2018 klo 18: For some inexplicable reason
Eszter lähti ja vei hiuksetkin suihkun viemäristä. Nyt Áron kuolee pitkin katuja ja puistokeinuja
eikä uskalla kertoa sen enempää vanhemmilleen kuin kavereilleenkaan, että Eszter tosiaan
lähti. Esikoisohjaaja Gábor Reisz vaikuttaa tietävän, miltä tuntuu yhtä aikaa inspiroitua ja
lannistua elämästä.

Elokuva on palkittu muun muassa Karlovy Varyn, Sofian, Taipein, Torinon elokuvafestivaaleilla.

VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan, Unkari 2014
Ohjaus: Gábor Reisz, pääosissa: Áron Ferenczik, Miklós Horváth, Bálint Györivány

Lisätietoa: www.kuvakukko.kuopio.fi/