Uutiset Uutiset

Takaisin

Uuden toimintavuoden aloitus Kuopion varhaiskasvatuksessa

Päivitetty 26.8.2020

Kesälomat ovat useimmilta ohi, ja toivotammekin lapset ja huoltajat tervetulleiksi aloittamaan kanssamme jälleen uutta toimintavuotta varhaiskasvatuksessa!

Varhaiskasvatuksessa vältetään edelleen tarpeettomia lähikontakteja ja noudatetaan hyvää hygieniaa. Rajoituksista huolimatta on tärkeää huolehtia, että lapsi saa laadukasta hoitoa sekä tarvitsemansa aikuisen läheisyyden, turvan ja vuorovaikutuksen mahdollisimman samalla tavalla kuin ennenkin.

Mahdollisuuksien mukaan lapset toimivat omissa ryhmissä, omissa tiloissa ja omien aikuisten kanssa. Lasten ja työntekijöiden turvallisuudesta huolehditaan lisäksi tehostamalla tilojen siivousta, korostamalla käsihygienian tärkeyttä ja toimimalla pienryhmissä lapsiryhmän sisällä.
 

Tutustuminen uuden toimintavuoden alkaessa

Ensikertalaiset voivat tulla tutustumaan varhaiskasvatukseen ja esiopetukseen ulkotiloissa. Lapset voivat käydä esimerkiksi leikkimässä päiväkodin pihalla toiminta-ajan päätyttyä yhdessä huoltajansa kanssa. Huoltajat ja lapset voivat käydä tutustumassa päiväkodin sisätiloihin väljyys- ja hygieniatekijät huomioiden. Vanhempia ei kierrätetä taloissa muutoin kuin niissä tiloissa, joihin tuovat tai joista hakevat lapsensa. Tutustumiset tehdään porrastetusti, jolloin tutustujamäärä pysyy pienenä. Lapselle tarjotaan tarvittaessa tutustumisaikana ateriat, vanhemmat huolehtivat omasta ruokailustaan.

Tärkeää on, että tiloissa voidaan liikkua väljästi eikä tule ruuhkaa. Päiväkotiin tai perhepäivähoitoon voi tutustua vain oireettomana.

Vanhempainiltojen järjestämiseksi yksiköissä pohditaan vaihtoehtoisia tapoja. Isoja yhteistilaisuuksia ei järjestetä, mikäli tarvittavia turvavälejä ja hygieniatekijöitä ei voida toteuttaa.
 

Muistutuksena huoltajille

 • Lievästikään sairasta lasta ei saa tuoda hoitoon!
 • Vältetään edelleen turhia fyysisiä kontakteja.
  • Muiden kuin lasten ja varhaiskasvatuksen henkilökunnan oleskelua hoitopaikalla vältetään.
  • Ulkoilua ja ruokailua porrastetaan mahdollisuuksien mukaan.
 • Lapset pesevät kätensä tullessaan päiväkotiin ja perhepäivähoitoon, ruokailujen yhteydessä ja lähtiessään pois päiväkodista. Käsiä pestään usein myös päivän aikana. Lapsia ohjataan myös yskimään ja aivastamaan hihaan tai nenäliinaan.
 • Omien lelujen tuominen päiväkotiin ja perhepäivähoitoon ei ole suositeltavaa.
   

Koronaviruksen oireet

Koronavirus aiheuttaa hengitystieinfektion, jonka oireita voivat olla mm. yskä, kurkkukipu, kuume, hengenahdistus, lihaskivut, vatsaoireet ja päänsärky (https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/oireet-ja-hoito-koronavirus).

Kun huoltaja toteaa, että lapsella on infektio-oireita, lapsi ei saa mennä varhaiskasvatukseen. Lapsi pitää viedä testiin, jos hänellä on huoltajan tai terveydenhuollon ammattilaisen arvion mukaan koronavirusinfektioon sopivia oireita.

 • Jos oireilu on hyvin lievää, eikä lapsi tiettävästi ole altistunut varmistetulle koronavirustapaukselle eikä perheestä kukaan ole matkaillut edeltävän 14 vrk aikana, oireita voi seurata kotona ilman testaamista. Oireisena lapsi ei kuitenkaan voi mennä varhaiskasvatukseen.
 • Jos lapsella on allerginen nuha, yksittäisiä aivastuksia tai jos hänen nenänsä alkaa valua ulos mennessä mutta oireilu loppuu sisätiloissa, lapsi voi mennä varhaiskasvatukseen, kunhan hänen yleistilansa on muuten normaali eikä infektio-oireita ole.

Jos oireet seurannassa kokonaan väistyvät, ei testiin tarvitse mennä, vaan varhaiskasvatukseen voi palata yhden oireettoman päivän jälkeen.

Jos testitulos on negatiivinen, lapsi voi palata varhaiskasvatukseen, kun hän on parantumassa, vaikka oireet eivät olisi kokonaan väistyneet.

Jos testi otetaan, mutta tuloksen saaminen viivästyy, voi varhaiskasvatukseen palata yhden oireettoman päivän jälkeen, jos lapsi ei tiettävästi ole altistunut varmistetulle koronavirustapaukselle eikä perheestä kukaan ole matkaillut edeltävän 14 vrk aikana. Saman perheen samaan aikaan sairastuneista riittää yksi negatiivinen koronatestitulos. Kaikkia perheen lapsia ei ole tarpeen testata.

Jos lapsen hengitystieoireet pitkittyvät, häntä ei tarvitse testata toistuvasti, kunhan oirekuva pysyy samanlaisena.

Jos oireet johtuvat allergiasta ja helpottavat selvästi allergialääkityksen aloittamisen jälkeen, voi varhaiskasvatukseen palata, vaikka oireet eivät olisi kokonaan väistyneet. Jos oireet eivät helpota lääkityksestä huolimatta, tulee hakeutua testiin. Jos testitulos on negatiivinen, voi varhaiskasvatukseen palata.
 

Kuopion kaupungin varhaiskasvatuspalvelut
11.8.2020


Uutiset aiheittain Uutiset aiheittain